Gubitak zuba poveæava rizik od prerane smrti

Started by Korisnicko Ime, 08-04-2007, 20:32:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Uèestali gubitak zuba ukazuje na poveæan rizik od prerane smrti od raka ili kardivaskularnih bolesti, pokazala je ¹vedska studija, obavljena na stokholmskom Institutu Karolinska.

©vedski struènjaci su metodom sluèajnog uzorka 1985. godine odabrali 3.743 uèesnika istra¾ivanja, starosti od 30 do 40 godina, koje su pratili tokom 16 godina.

Za to vreme umrlo je 110 osoba, proseèno starih 47 godina. U ©vedskoj je, inaèe, proseèni vek mu¹karaca 78, a ¾ena 83 godine.

Tim s Instituta Karolinske je tako otkrio vezu izmedju uèestalog gubitka zuba, èak i gubitka samo jednog ili nekoliko kutnjaka, i poveæanog rizika od prerane smrti. ©ta vi¹e, taj rizik je bio trostruko uveæan u odnosu na ispitanike koji u posmatranom perodu nisu gubili zube.

"Gubitak zuba ukazuje na oboljenje koje neprimeæeno traje 15 do 20 godina", ka¾e Brigita Zoder, jedna od autora studije.

©vedski struènjaci nemaju obja¹njenje za vezu izmedju gubitka zuba i poveæanog rizika od prerane smrti, ali iznose teoriju da dugotrajno zapaljenje koje prethodi gubljenju zuba proizvodi ¹tetne supstance, kao ¹to su citokini, koje mogu nepovoljno da deluju na imuni sistem.

Druga hipoteza je da gubitak zuba samo ukazuje na veæ prethodno oslabljen imuni sistem, koji mo¾e da rezultira preranom smræu.

(Tanjug)

mikele

Ево још једног разлога да се пазе зуби.Добро је познато да зуби имају везе са срцем,тј са кардиоваскуларним системом,тако да ме ова вест није толико изненадила.