Tinejd¾eri, a veæ alkoholièari

Started by Korisnicko Ime, 09-04-2007, 14:16:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Da bi se opustila i dobro provela, Beograðanka Sanja S. (17) je petkom i subotom sa drugaricama redovno pila alkohol. Iz vikenda u vikend, eksperimentisale su sa novim piæima - kokteli, vino, pivo..., a broj ispijenih èa¹a za jedno veèe lagano je rastao. Na ¾urci jednog od poznanika, Sanja je odluèila da preðe na ne¹to ¾e¹æe. Devet ispijenih votki u rekordnom roku i ¾elja za zabavom zauvek su promenili njen ¾ivot. Dva mladiæa su te noæi silovala pijanu Sanju, a da to niko nije ni primetio. Obamrla od alkohola nije uspela da dovoljno glasno zove u pomoæ, a nemilog dogaðaja seæa se samo kroz maglu.
Da Sanja pije roditelji su otkrili tek nakon kobnog dogaðaja, nakon èega su i zatra¾ili struènu pomoæ.
- Retki su oni koji prihvataju da njihova deca imaju problem sa alkoholom. Zabrinjavajuæe je da ogroman broj roditelja u Srbiji blagonaklono gleda na opijanje svoje dece. Pomoæ zatra¾e tek nakon tragedija ili drastiènih situacija, na primer kada im deca zavr¹e na ispumpavanju ¾eluca. Dolaze kada im neko pretuèe pijanog sina ili kada im petnaestogodi¹nja æerka zatrudni jer je pijana spavala sa nekim posle ¾urke. Alkohol do tada posmatraju kao ne¹to bezazleno, a kod nas je to ozbiljniji problem od narkotika - ka¾e mr dr Zoran Stankoviæ, ¹ef dnevne bolnice za porodiènu terapiju alkoholizma pri Institutu za mentalno zdravlje u Palmotiæevoj.
Prema mi¹ljenju dr Stankoviæa, dostupnost alkohola, visoka tolerancija okru¾enja, reklamiranje piæa, niske cene, obièaji i navike na¹eg naroda i nepoznavanja su¹tine bolesti alkoholizma, uèinili su alkohol „najopasnijom drogom za decu u Srbiji“.

-80 odsto mladih pijenje zavr¹i opijanjem
-50 odsto mladih povremeno pije alkohol
-20 odsto mladih povremeno se opija
-7 odsto mladih redovno pije
-50 odsto leèenih alkoholièara su mladi do 30 godina
-76 odsto mladih alkoholièara prvi konktakt sa alkoholom imalo u kuæi u prisustvu roditelja


Alkoholna koma


Rezultati istra¾ivanja Instituta za za¹titu zdravlja „Batut“ potvrðuju ovu tezu i ukazuju na alarmantnu situaciju s alkoholizmom kod mladih. U Srbiji oko 50 odsto mladih povremeno pije alkoholna piæa, 20 odsto se povremeno opija, a njih sedam odsto redovno pije. Mladi alkohol piju najèe¹æe u dru¹tvu vr¹njaka, vikendom i na ¾urkama, a omiljena piæa su im vino i pivo. Od ukupnog broja onih koji piju, njih 80 odsto „zabavu“ zavr¹i opijanjem.
- S obzirom na to da takve sluèajeve obavezno prijavljujemo MUP-u, pozivaju nas tek kada padnu u alkoholnu komu. Obavezno se moraju postaviti u odreðeni polo¾aj, da im jezik ne zapadne, a kako alkohol sagoreva ¹eæer bez kojeg mozak ne funkcioni¹e, infuzija glukoze im je neophodna. U vreme praznika, doèeka Nove godine, koncerata i utakmica, Hitna pomoæ ima oko 50 intervencija dnevno zbog dece koja se nalaze u komatoznom stanju. Tu¾no je ¹to devojke u opijanju gotovo pariraju mladiæima, tako da i balkanske predrasude padaju u vodu - ka¾e dr Rada ©ehiæ iz Hitne pomoæi.
Prestravljenim drugarima studentkinje Vesne S. (21) Hitna pomoæ nije ni pala na pamet, pojurili su u prvi taksi kako bi ¹to pre stigli u Urgentni centar.
- Napila sam se za svoj pro¹li roðendan i pala niz stepenice. Slabo sam jela, me¹ala sam piæa, pila sam malo bejlis, malo ¹tok, vino... Seæam se samo da sam pala, da su me ubacili u taksi i tu je prekid filma. Probudila sam se u krevetu u bolnici, gde su mi rekli da sam dobila dve injekcije i infuziju... - opisuje Vesna svoje, kako ka¾e, najru¾nije iskustvo u ¾ivotu.

- Deca od 11 do 13 godina u Srbiji piju dvostruko vi¹e od vr¹njaka u zemljama EU
- Prvo pijanstvo u Srbiji u proseku sa 13,5 godina
- Znaci zavisnosti proseèno se
javljaju sa 21,5 godina
- Na leèenje mladi odlaze izmeðu 25. i 27. godine


Osnovci sve vi¹e piju


Prema reèima Du¹ana Jovanoviæa, zamenika direktora Urgentnog centra, kod njih zavr¹i najveæi broj mladih koji tokom pijanstva zadobiju posekotine i povrede. Nakon zbrinjavanja, lekari Urgentnog, kao i Hitne, one koji zapadnu u alkoholnu komu ¹alju na Odeljenje toksikologije Vojno medicinske akademije (VMA).
- U vreme slavlja kod nas sti¾e oko 100 mladih ljudi, kod kojih su velike kolièine alkohola dovele do poremeæaja svesti, tako da deca ne reaguju ni na ¹ta. Njima se moraju raditi detoksikacija i ispiranje ¾eluca. Kada doðu sebi, obièno su agresivni i ne znaju ni ¹ta im se desilo - ka¾u na VMA.
Kao najgore i sve uèestalije pacijente lekari sa VMA navode osnovce.
- Trinaestogodi¹njem deèaku iz Ni¹a pro¹le godine jedva smo ¾ivot spasili. Do¹ao je na matursku ekskurziju u Beograd, pio sa drugovima, me¹ali su sve i sva¹ta i to u velikim kolièinama, a njegov organizam naprosto nije bio istreniran... Kod nas ga je u komi doneo od brige veæ na pola lud razredni - seæaju se lekari sa VMA nemilog dogaðaja.



Prvo pijanstvo sa 13 godina

Zabrinjavajuæi podaci sti¾u i od Svetske zdravstvene organizacije, koja ocenjuje da deca od 11 do 13 godina u Srbiji piju dvostruko vi¹e od svojih vr¹njaka u Evropi. Istra¾ivanja Instituta „Batut“ pokazuju da se u proseku prvo pijanstvo u Srbiji do¾ivljava se sa 13,5 godina, a najkasnije u 20. godini ¾ivota. Znaci zavisnosti proseèno se javljaju oko 21,5 godina, dok na leèenje mladi dolaze izmeðu 25 i 27 godine. Od ukupnog broja leèenih alkoholièara skoro polovinu èine mladi od 30 godina, a èak 76 odsto mladih alkoholièara prvi kontakt sa piæem imalo je u svojoj kuæi, u prisustvu i uz odobrenje roditelja, a mnogi jo¹ u ranom detinjstvu, sa èetiri i pet godina.
- Porodica i vr¹njaci imaju presudan uticaj. Mladi poèinju sa upotrebom alkohola iz radoznalosti, u porodici, imitirajuæi roditelje i osobe iz okru¾enja. Zatim, kada su sreæni, kada su tu¾ni, kada ¾ele da smanje stres... Preko 70 odsto mladih koji konzumiraju alkohol ponekad potièu iz porodica koje su imale jednog ili oba alkoholièara, nekad ili sad - ka¾e Milica ©èekiæ, psiholog u „Batutu“.
Ona napominje da su kritiène godine za poèetak pijenja kod nas od deset do 13, ali sa stalnom tendencijom pada ka mlaðem uzrastu.
- Na¾alost, roditelji i dalje na pijanstvo dece najèe¹æe ka¾u „Bravo, sine, sad si postao èovek“, a kod devojèica uglavnom i ne primete. Opravdavaju alkohol vikendom i na ¾urkama, ne shvatajuæi da je nekontrolisana upotreba alkohola, koja se ponavlja u kraæim vremenskim razmacima, kod mladih br¾e dovodi do razvoja alkoholizma kao bolesti.
Ono ¹to smo opazili jeste da seoska omladina vi¹e pije iskljuèivo alkohol, dok je u veæim gradovima zastupljenije me¹anje piæa sa tabletama za umirenje... Alkohol je naprosto ulazna droga za sve druge - zakljuèuje dr Stankoviæ iz Palmotiæeve.
Sami mladi alkoholièari koji su pro¹li terapiju u ovoj bolnici kao razloge svog opijanja navode uklapanje u dru¹tvo, zatim da bi se opustili i tek mali broj alkohol smatra „begom od stvarnosti“ i konzumira ga zbog problema.

Svaki peti mladi stanovnik EU prekomerno pije
Da Srbija „prati evropske trendove“ pokazuju istra¾ivanja Evropske komisije, prema kojima svaki peti stanovnik Evropske unije star izmedu 15 i 24 godine redovno i prekomerno pije alkohol. Istovremeno, utvrðeno je i da je pro¹le godine 84 odsto mladiæa pilo alkohol, u poreðenju sa 68 odsto devojaka. Navike konzumiranja alkohola u EU jasno se razlikuju izmedu severa i juga. Irci, Britanci, Finci i Danci su izjavili da piju èesto i mnogo, dok je samo dva do èetiri odsto ispitanih Italijana, Grka i Portugalaca reklo da skoro nikada ne pijanèi. Evropa i dalje ostaje region najveæih potro¹aèa alkohola na svetu jer proseèna odrasla osoba u Uniji popije 11 litara èistog alkohola godi¹nje - ¹to odgovara sadr¾aju alkohola u 1.400 malih boca piva.


Piæem u smrt
Alkohol je treæi najveæi uzroènik obolevanja ili preranog umiranja u Evropskoj uniji, iza duvana i visokog krvnog pritiska, a vi¹e od jedne èetvrtine svih smrtnih sluèajeva u saobraæajnim nesreæama na putevima EU uzrokovano je vo¾njom u pijanom stanju. U EU svake godine umre 195.000 ljudi od direktnih posledica preterane potro¹nje alkohola, dok 55 miliona odraslih, ili vi¹e od 10 odsto stanovni¹tva, pije opasno velike kolièine. Podaci pokazuju da oko 25 odsto mu¹karaca i vi¹e od 10 odsto ¾ena, koji umru izmeðu 15. i 29. godine ¾ivota, umru od preteranog pijenja.




Izvor: BLIC

Wolf

Ovo je bas zabrinjavajuce.
Vidim da cu i ja prestati da pijem...

Smrda

Quote from: Wolf on 09-04-2007, 15:42:44
Ovo je bas zabrinjavajuce.
Vidim da cu i ja prestati da pijem...
:hmm :hmm :hmm
nemoguca misija... :K :K
uf..da se ne ponavljam po stotoi put...
prvo roditelje na kurs,pa onda profesore...
a naravno,usput i zakon...
batina je iz raja izasla..
po meni je to jedino resenje...

katarina

Quote from: smrda on 09-04-2007, 15:54:54
Quote from: Wolf on 09-04-2007, 15:42:44
Ovo je bas zabrinjavajuce.
Vidim da cu i ja prestati da pijem...
:hmm :hmm :hmm
nemoguca misija... :K :K
uf..da se ne ponavljam po stotoi put...
prvo roditelje na kurs,pa onda profesore...
a naravno,usput i zakon...
batina je iz raja izasla..
po meni je to jedino resenje...



Batina je iz raja izasla,jer joj tamo nije mesto, Smrdo!  .grins.
pa ne moze se sve tako lako...sredina je problem! PRVO, treba zabraniti pustanje maloletnika u klubove(tacnije, mladje od 21 god), a zatim i prodavanje alkohola istim u prodavnicama i kaficima.
Zatim ide edukacija!

Masha

Ma ta zabrana kupovine alkohola mladjima od toliko i toliko godina nije resenje jer uvek neko za njih to moze kupiti, neko ko ispunjava uslove da mu se to proda. A strasno je to kada vidite ljude koje znate komirane od alkohola. Ja sam se u Americi par puta srela sa tim i prvi put, kada sam imala priliku to da vidim, dozivela sam svojevrstan sok.

katarina

pa to jeste, ali uvek ostaje mogucnost da im se zabrani ulazak u klubove.
Ja svaki put dozivim svojevrstan sok kada vidim meni poznate ljude da su odvaljeni...stvarno ne znam sta pronalaze u opijanju uvek iznova i iznova...aj prvi put, da ga razumem, ne zna kako je pa da proba...

willie the scot

pa ako nemas meru zas`aces svejedno...na nekom drugom mestu...navuces se na forum,recimo :>

Smrda

Quote from: katarina on 09-04-2007, 20:10:04
pa to jeste, ali uvek ostaje mogucnost da im se zabrani ulazak u klubove.
Ja svaki put dozivim svojevrstan sok kada vidim meni poznate ljude da su odvaljeni...stvarno ne znam sta pronalaze u opijanju uvek iznova i iznova...aj prvi put, da ga razumem, ne zna kako je pa da proba...

ej,ali ja se slazem sa s'tebe..
samo sam napisala u kratkim crtama sve ono sto sam vec pisala na teme o drogiranju,tinejdz problematici..i bla,bla...
a batina se odnosila na roditelje,a ne na decu...heheh :>
njih bi ja... :F

wts-ti to iz iskustva...??? :K

Wolf

Da, ali kako ce roditelj da utice na dete kad izadje u grad :hm

Roben

Ма тинејџери су напаљени удари их пубертет у главу и онда пију као луди као да се докажу пред друштвом.
Ја сам се само једанпут у животу одвали да нисам знао за себе и данас ми није јасно како сам се тако одвалио. То да тинејџери много пију је стварно истина и могу да потврдим да сам ја измађу осмог основне и трећег средње пио сваки други дан скоро или бар два пута недељно. Мислим да тек сазревањем схватиш неке ствари и научиш да се контролишеш. Бар је код мене тако било

Darker

Jeap, sazrevanjem shvati¹ da ti treba vi¹e da se ucirka¹ :K :K
Sa 14 sam popio prvo pivo. A posle piva sam pio sve ¾ivo :djavo
QuoteDevet ispijenih votki u rekordnom roku i ¾elja za zabavom zauvek su promenili njen ¾ivot. Dva mladiæa su te noæi silovala pijanu Sanju, a da to niko nije ni primetio. Obamrla od alkohola nije uspela da dovoljno glasno zove u pomoæ, a nemilog dogaðaja seæa se samo kroz maglu.
Pa extra, koji je problem onda? :116: :116: :116: :siza: :siza: :siza: :siza:
A da smo mi ¾ivi i zdravi!!! :PI :PI :PI :PI :PI

katarina

Ja se secam da sam jedne godine za Srpsku Novu videla u Knezu pijane klince og 15ak godina kako sami sede i piju ono pivo iz plasticne ambalaze...bas me uhvatila neka tuga tad. Koji problemi mogu da strefe jednog petnaestogodisnjaka da se on oda alkoholu i pije sam u novogodisnjoj noci?

Darker

Kako pije sam ako ih je bila grupica??
Hoæe da se opsti i da postane mator, eto to mu je problem...:-)

katarina

Ma vise njih pojedinacno i sve u jednoj ulici...
Ma nece da postane mator, verujem da to sve krece iz kuce. Ne to da su mu roditelji alkosi, nego da su mozda prezauzeti ili nisu slozni...jer ako on dolazi takav kuci i roditelji ne primete da se cesto opija, tu nesto gadno ne valja...treba delovati sistemski:)

Darker

Moji poèeli skoro da primeæuju:-):-)