Farmakologija

Started by Bred, 12-05-2006, 12:28:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Marincica

a kada pocinju ispitivanja na farmi....slusala bih ispite kod svakog od njih pa ako neko ima te informacije....

unapred hvala :)

Dukica

ispituju svi od 18og,a za Radicu znam samo da pita 20,21,23 i 25og..za ostale ne znam... :lol2:

pegazus

Iako svi pricaju da oktobarski rok traje do 12. na tehnologiji postoji termin 24.oktobar za usmeni.Zna li neko da li je moguce da se to desi i na farmakologiji?

mare

Moguæe je. Pro¹le godine je bio ispit oko 20.

boki

Videla sam da su vec neki pitali kako ispituje Radica, ali odgovora nema :]. Cula sam i da pita nesto sto je predavala protekli semestar, pa ako neko nesto zna neka pomaze :loptica. Hvala!pozdrav

Dukica

i mada sam pitala a niko mi nije odgovorio :F,uspela sam nesto i da saznam o tome kako Radica pita. Naime,postavlja vrlo kratka pitanja,na koja ocekuje i kratak odgovor-tipa zasto se beta 2 agonisti koriste u th astme.Odgovor bi valjda trebalo da bude objasnjen  ushodnom regulacijom receptora. Iako je napisan koncept,tesko da mozes ista po njemu da pricas,jer nju ,za razliku od Ugresica,ne zanimaju "bajke" od pola sata uvoda ,40 minuta razrade i na kraju da nema objasnjenja. Bitno je razumeti sve sto pricas i znati to i objasniti,a kako baratas podacima tipa sto vise lekova nabubacis,to je nesto i ne zanosi. Kazu da je u principu prijatna,al ume,kad bocnes da lupetas, da uzdise i hvata se za glavu. Mehanizmi dejstva i nezeljena dejstva su joj vrlo bitna. U principu ako dobro znas,nema problema sa njom. Jedna koleginica je pala jer je rekla da opioidi deluju samo preko mi receptora,kao sto je valjda i naucila iz farmaceutske ili odakle vec,a trebalo je da kaze i da deluju i na kapa-rc. S druge strane,cula sam da su neki nemoguci slucajevi prolazili. Tako da nazalost,opet se sve svodi na raspolozenje profesora.  :box
Eto toliko za sad,ja imam kod nje ispit 25og pa cu valjda znati vise! 

jella

ma beta agonisti se koriste zato jer putem beta2 receptora izazivajy bronhodilataciju,a sem toga povecavaju mukocilijarni klirens i sprecavaju oslobadjanje histamina i dr,medijatora alergijske reakcije.inace,agonist nikada ne moze izazvati ushodnu vec samo nishodnu regulaciju receptora,a time se objasnjav brz\i razvoj tolerancije na dejstvo beta agonista.A sve to lepo pise u Varagicu i nema nikakve preterane filozofije...

Dukica

nije mi bila namera da pokazujem koliko (ne)znam,vec kakva pitanja postavlja.
sto se pametnice nisi javila pre,pa da podelis sa nama to divno znanje i da nas posavetujes kako to Radica pita?
postavljana su pitanja u vezi sa njenim ispitivanjem i ranije,ali koliko vidim vise je onih koji bi da se prave pametni nego onih koji bi da saradjuju.

jella

Nisam imala nameru da ti solim pamet,a Radicu nikasd nisam ni slusala.Tvoju konstataciju da je valjda u pitanju ushodna regulacija receptora sam valjda pogresno protumacila kapo pitanje...Nemam pojma,ali meni je drago kad mi neko kaze da sam u necemu pogresila.Ali drugi put cu da cutim,posto na ovom faxu solidarnost inace nije na nivou,pa ti odi na ispit da vidis sta ce Radica da ti kaze kad nesto tako odvalis...

Dukica

jecapereca

Da li bi neko zeleo da podeli sa nama svoje iskustvo sa ispita kod prof.Ugresica?

vladimir

Ugresic je OK lik, barem je sa mnom bio ( a i sa ostalima, kako cujem ).Strpljiv je sa studentima, ume i da navede na odgovor, smiren je i stalozen.Kad sam zavrsio odgovaranje kod njega, pomislio sam kako bi bilo super da je svaki profesor tog kalibra kao sto je on.Zaista je covek korektan, trazi znanje ( narocito iz fiziologije i ceni kad povezujes gradivo ), ali nije strog.To su barem moji utisci.

Bred

Ali gleda ocene u indexu tako da ako ste odlikas, morate bas znati da bi vas pustio

jecapereca

mullala

Mene interesuje da li se zna otprilike pocetak ispitivanja u oktobru, kad je potvrdjivanje i ostalo?
Kad je uopste prijava ispita za oktobar?
Zasto mislite da je Rang i Dale tu samo da se pravimo vazni, da li je ne treba ni otvarati (meni deluje jako fino napisano)...
Koliko vremena treba za spremanje farmakologije (2 - 3 meseca ili godinu dana?)
I tako to... :D