Lap-top po va¹oj meri

Started by Korisnicko Ime, 11-04-2007, 19:58:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Odluèili ste da kupite lap-top, ali ne znate koji da izaberete. Tr¾i¹te nudi mnogo modela, cene su sve pristupaènije, a postoji i mnogo pogodnosti za kupovinu. Ali ipak nije reè o malim sumama, zato birajte pametno. Pre kupovine taèno morate da znate zbog èega vam lap-top treba, tek tada mo¾ete u kupovinu.
Postoji vi¹e kategorija ovih raèunara prilagoðenih razlièitim namenama. Evo kako smo ih mi razvrstali:

Lap-top za kancelariju i kuænu upotrebu

Ukoliko ne nameravate da radite komplikovane grafièke funkcije, nego vam lap-top treba za pisanje tekstova, pristupa internetu i eventualno gledanje filmova kupiæete kompjuter sa slabijom grafikom.
Preporuka: ma¹ine iz serije Acer Aspire. Reè je o lap-top raèunarima koji su uglavnom namenjeni poslovnim ljudima, a i cena im je u odnosu na druge pristupaèna. Èesto proizvoðaèi u njih ugraðuju Linux ili FreeDOS da bi im umanjili poèetnu cenu, pa izbor i kupovinu operativnog sistema prebacuju na korisnika. Ovakav pristup potpuno odgovara onima koji zaista koriste Linux na svom raèunaru. Ipak korisnici koji ¾ele Windows, trebalo bi da ga kupe uz sam raèunar. Razlog je jednostavan, ovako kupljen Windows je daleko jeftiniji od onih kupljenih odvojeno.
Mana: Jasno je da ovakvi raèunari uglavnom imaju slabu grafiku, bez moguænosti nadogradnje. Taènije nemaju grafièku kartu, veæ samo grafièki èip koji je integrisan na matiènoj ploèi. Dakle, zaboravite na igrice. Ali zato kancelarijske aplikacije, pristup internetu i gledanje filmova izvodiæe se bez problema. Zbog niske cene kuæi¹te i tastatura su uglavnom izraðeni od lo¹ih materijala, pa bi bilo dobro da pre kupovine pogledate i probate ma¹inu.
Cena:oko 700 evra

Poslovni lap-top

Zbog obima posla ovi lap topovi moraju da imaju jak hardver, ali i softver. Dakle, u kompjutere su ugraðene jaèe komponente i stabilni programi. Osim hardvera, deo cene nosi i softver, jer u takve raèunare se mahom predinstaliraju Windows XP Professional ili u buduænosti Vista Business, koji su ne¹to skuplji od Home verzije istog sistema.
Preporuka: ThinkPad T43 smatra se jednim od najboljih poslovnih lap-topova. Zbog male mase, ovaj lap-top ima veoma kvalitetno kuæi¹te od skupljih materijala, kao i pa¾ljivo odabrane komponente koje æe daju dovoljnu snagu uz ¹to manje zagravanja s obzirom na skuèeni prostor. Osim operativnog sistema, u ovim raèunarima postoje i sigurnosni softveri kao i dodatni specijalizovani hardver kao ¹to je èitaè otisaka prsta. Jaèi modeli raèunara za poslovne korisnike mogu da budu opremljeni specijalizovanim grafièkim karticama poput modela Nvidia Quadro ili ATI FireGL koji ubrzavaju rad s nekim specijalizovanim aplikacijama kao ¹to je AUTOCADA ili 3D studija.
Mana: Zbog visokog kvaliteta èitavog lap-topa cena je visoka
Cena: najjeftini oko 1600 evra.

Multimedijalni lap-topovi

Ukoliko ne ¾elite da bacate novac, a ¾elite da kupite lap-top, jasno vam je da vam kuæni, stabilni, kompjuter vi¹e neæe trebati. Zato kada kupujete lap top vodite raèuna da ispunjava uslove kao i klasièan kuæni kompjuter.
Preporuka: Ma¹ine „Toshiba Satellite“ sa 17-inènim ekranom, jakom grafièkom karticom i TV prijemnikom odlièan je multimedijalni lap-top i zamena za PC. Zbog svih ugraðenih komponenti ovi lap-topovi zahtevaju vrlo veliku snagu, ¹to za sobom povlaèi grejanje, uveæane dimenzije, veliku masu, pa samim time i vi¹u cenu.
Ako tra¾ite ovakav raèunar imajte na umu da æete pronaæi proseènu konfiguraciju. Ipak potrudite se da izbegnete lap-top sa integrisanim grafièkim èipovima. Oni raèunari koji imaju zasebnu grafièku karticu imaæe jasno istaknuto njeno ime u specifikacijama. Imajte na umu da Windows Vista zahteva prilièno sna¾nu grafièku karticu pa æe, ukoliko planirate da preðete na Vistu, ovakav lap-top èesto biti bolji izbor od poslovne klase. Ovakav lap-top ima veæi disk i veæu kolièinu ugraðene memorije. Dolazi s monitorom dijagonale 15,4 inèa, a odnedavno i s monitorima dijagonale 17 inèa.
Mana: Zbog svojih dimenzija nemaju smanjenu tastaturu karakteristiènu za lap-top, veæ se ispod monitora nalazi klasièna tastatura. Njihova masa uglavnom prelazi tri kilograma.
Cena: od 1.400 evra za ekran od 15 inèa i 2.200 za 17 inèa.

Blic




Svaka preporuka za IBM ThinkPad

Jest' da kosta ali je  :Bog :Bog :Bog

besno pile


Bred

ahahahaha :K
Whatever, mislim da su laptopovi preskupi za nas standard

Korisnicko Ime

Pa i nisu... Kome je to zaista potrebno on ce izdvojiti novac, a imajuci u vidu da se dobija brendirana masina...

Vampire 666

Quote from: Korisnicko Ime on 14-04-2007, 12:21:57
Pa i nisu... Kome je to zaista potrebno on ce izdvojiti novac, a imajuci u vidu da se dobija brendirana masina...

tr00..a cak i onaj kome bas i nije potreban moze sebi da priusti putem kredita...

Korisnicko Ime

Zgodna je to stvar...
Cini mi se da je com trade relativno skoro imao neku akciju za studente

Enea

pa ako vec kupujes nov komp i dajes koliko? 4oo jura .. dodaj jos koji i eto za lap top.. ja godinama cekam da im cena padne.. docekacu jednog dana, a tada vec necu biti student =)

Korisnicko Ime

mozda tada dobijes sluzbeni lap top  :smekerica:

Enea

#8
yeah, yeah na to sam i mislEla =)))

... nego... meni sad treba jedan Serato <3