Gde idete na letovanje?

Started by AquArius, 05-06-2006, 23:50:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Mili

U Grèkoj su pla¾e mnogo lep¹e, a u Turskoj je bolji provod!
U Grèkoj su bili oni po¾ari, ali u Turskoj bombe  :K
Pa ti vidi ¹ta je gore...
Ja sam emotivno vezana za obe zemlje...  :smekerica:
U Ku¹adasiju sam navatala Turèina, a  Grèkoj Grke...  8)
Moj izbor ove godine je Grèka!  :V

sokobiv

Quote from: philoserbiana on 26-06-2007, 10:52:26
Boze zdravlja putovacu sa horom u Poljsku na nedelju dana,onda malo kod kuce,pa u CG kod prijatelja,a avgust ostavljam za ucenje i pripreme za svadbu-moju,naravno.
neko pita-Grcka ili Turska?Turska je jeftinija,more je isto,mozda su bolji turisticki izleti u Grckoj.
Cestitam ti buduce vencanje.

pereca

Ako me pitas Kusadasi ili Marmaris - Kusadasi! Bez razmisljanja.
Objasnio je vec neko pre. Mnogo bolje plaze i extra provod. Nema spavanja, zurke non stop. I na plazi i u klubovima!
I ono sto je mene odusevio su fakultativni izleti. Efes je fenomenalan, Pamukale takodje, Ada Land i Aqua fantasy, Jeep safari, krstarenja... Preko 20 plaza na raspolaganju. Za svakoga po nesto.
I cene su sasvim pristojne. Jos ako umes da se cenjkas, na konju si.

Marmaris je malo skuplji po pitanju svega, plazu nisu lose, ali je za mene sve suvise mirno. Ako zelis bas da se odmoris, onda biraj Marmaris.

A ako me pitas sta izabrati od cele Turske, onda je Bodrum moj prvi izbor. Raj na zemlji.
Najbolji provod u celoj Turskoj. Klima me je ocarala. dani topli sa vetricem. Noci prohladne.
Dve najvece i najpopularnije diskoteke su u Bodrumu. Jedna od njih je u stvari brod koji plovi celu noc i opste sizenje je na njemu.

Kusadasi i Marmaris su evropskog tipa, dok je Bodrum totalno u orijentalnom fazonu.


A Grcka? Pa mene oni bas nerviraju zbog cena. Usluga je mnogo bolja u Turskoj, tamo te tretiraju kao bozanstvo, a mnogo su jeftiniji od Grcke.
Ali da imaju lepo more - imaju ga. Mada je meni i dalje najlepse more u Hrvatskoj. Ostrva prvenstveno, Hvar je broj jedan za mene.
Ali tamo necu ici.

AquArius

Quote from: pereca on 26-06-2007, 11:48:47
Aqua fantasy

mis'im s'a reci?

:smekerica:

'ajd ovako
ja sam letovala 2 puta u Kusadasiju,
1 u Marmarisu

U Marmarisu sam bila krajem septembra,
tako da je vec bio poprilicno mrtvav,
lep je, nekako gospodski, za razliku od Kusadasija,
ili jednostavno nije bilo turista toliko.

Za Kusadasi je bio onaj fazon - gde si da si Kusadasi.
Slazem se sa perecom, za zezanje je totalno.

Tu imam jednu preporuku,
ako letujete u Kusadasiju, posto je ogroman,
bolje da birate hotele u centru
da danju idete tzv. dolmosima (kao kombi) na plaze,
a nocu da mozete peske u grad i iz grada,
jer se, izmedju ostalog isplati placati dolmos preko dana,
a ne nocu taksi.

A zasto?

Dolmos vozi do nekih pola jedan uvece, posle toga,
prevoza nema.

pereca

AguaFantasy, slazem se sa tobom.  :)
Dakle, smestaj u centru pod obavezno.

pereca

Визни слалом пре одмора
Како да стигнете до дозволе за улазак у страну земљу


Кажу да су визе основни параметар по којем се у Србији одређује дестинација за одмор. Одскора се „визном клубу” придружила и Бугарска, а, као и прошлог лета, за Црну Гору, Хрватску и Тунис нису нам потребне визе. Агенције, углавном, прибављају визе за своје клијенте у амбасадама у којима није потребан лични долазак. Многе агенције наглашавају да не сносе одговорност ако туриста не добије визу. Ево кратког прегледа шта вас чека ако одлучите да путујете у свом аранжману до неких од најпопуларнијих одредишта.

Tурска виза, маркица, кошта 15 евра и купује се на граничном шалтеру. Након лепљења на празној страници пасоша, полицајац преко ње удара печат са датумом уласка.

Bизе за Бугарску су бесплатне, али је потребно уплатити путно осигурање. Од докумената предаје се пасош, фотокопија пасоша, две фотографије са белом позадином, путно осигурање, потврда хотелске резервације, а виза се чека најдуже седам радних дана.
Tермин за подношење захтева за визу заказује се телефоном а цена разговора је 18 динара по минуту. Од докумената потребно је понети пасош са роком важења још најмање шест месеци, а молба (образац може да се „скине” са сајта амбасаде) може бити попуњена на српском, уз две слике. Неопходно је поднети доказ о хотелској резервацији и повратну карту, а запослени прилажу и потврду о запослењу и радну књижицу на увид. Уколико идете колима, на увид је потребно донети саобраћајну дозволу и међународно осигурање, као и путничко осигурање. Појединачна виза кошта 35 евра, а четворочлана породица не сматра се групом.

Италија: термин за подношење докумената заказује се телефоном (21,50 динара минут), а странке морају лично да дођу у одељење виза. Два до пет радних дана после предаје докумената добија се одговор на упит; цена је 35 евра по особи. Треба приложити формулар попуњен штампаним словима – латиницом, једну фотографију пасошког формата, а пасош мора да важи још најмање три месеца од датума истицања тражене визе; потом, фотокопије пасоша и свих страница са визама и печатима, потврду о запослењу, за оне који раде. Мора се навести датум заснивања радног односа, радно место, месечна примања и поднети решење о годишњем одмору. На увид се доносе радна и здравствена књижица, обрасци М1-М2, уверење о упису у матичну евиденцију фонда за пензијско и инвалидско осигурање запослених. За ученике и студенте потребна је потврда школе или факултета (на увид и ђачка књижица или индекс, као и здравствена књижица), извод из матичне књиге рођених и документација о занимању оба родитеља. За малолетне обавезно писмена изјава оба родитеља о сагласности за путовање. Ако путујете сопственим колима и имате само резервацију хотела, у амбасади је потребно показати финансијска средства за путовање. Ако немате банковни рачун, треба их показати лично.

Шпанија: термин за подношење докумената утврђује се телефоном (21,50 динара минут) уз лични долазак и претходну уплату таксе за визу у износу од 2.660 динара (у случају одбијања новац се не враћа). На одговор се чека седам радних дана по предаји докумената, кажу службеници амбасаде. Предају се образац за визу попуњен на шпанском, енглеском или француском језику (оригинал и једна фотокопија), једна новија фотографија (формат личне карте) на белој позадини, фотокопија прве две странице путне исправе која мора да буде важећа још најмање један дан по завршетку планираног боравка. Обавезно понети личну карту, издату у Србији, и једну фотокопију. Неопходна је потврда о резервацији хотела у Шпанији, и то са потписом и печатом хотела. На увид треба дати и резервацију повратне карте.

Запослени подносе радну књижицу (оригинал и фотокопију), потврду послодавца, оригинал и превод оверен код судског тумача, са тачно наведеним радним местом, дужином стажа, месечним примањима и бројем слободних дана на које запослени има право. Обавезна је и потврда из Фонда за пензијско-инвалидско осигурање, као и документи (и њихове фотокопије) о томе да ли поседујете или изнајмљујете стан.

За студенте и малолетна лица подноси се фотокопија индекса или ђачке књижице, уверење факултета, средње или основне школе у којем је наведена година или разред који похађа подносилац захтева као и писмо родитеља или старатеља у којем потврђују да га издржавају, уверење о њиховим примањима, али и о радно-социјалном статусу. За малолетну децу која не путују у пратњи родитеља или старатеља, потребно је њихово одобрење (образац се добија у овој амбасади), оверено у амбасади.

Путно осигурање: цена зависи од броја дана боравка у иностранству, али и од тога где се купује. Постоје агенти који продају осигурања испред самих амбасада, али то је обично и најскупља варијанта.

Где са Шенгеном: Уколико добијете (шенгенску) визу Грчке, Шпаније, Француске или Италије, с њом можете да путујете у већину земаља старих чланица ЕУ, осим у Велику Британију. Уколико сте добили грчку групну визу, њоме можете да путујете само у Грчку.
Уколико вам се још самостално иде на одмор после свега наведеног, оптимизам је ваше средње име и срећно вам било.

www.politika.co.yu

Mili

Ovo je stvarno strasno  :!
Ja cu samo dodati da Sengen ne vazi ni za Irsku, i da pojedinacna viza kosta 60 eura ...

AquArius

Da dodam, a iz iskustva skorasnjeg  :happy:

Viza za Ameriku : Uplatis licni broj (PIN) U Rajfajzen ili Inteza banci u iznosu od 10 dolara + 100 dinara, kojih banaka uzima za uslugu. Sa tim PIN-om zoves (nareednog dana, posto PIN postaje aktivan za 24h) ambasadu sa kojom ugovaras intervju za vizu. Imas 9 minuta telefonskog razgovora sa operaterom oko detalja kao sto su : potrebna dokumenta. Takodje, obavezno je citanje detaljno objasnjenog prijavljivanja i potrebnih dokumenata za odredjeni tip vize na zvanicno sajtu americke ambasade (http://belgrade.usembassy.gov/) (koji je azuran i precizan!).

Pre intervjua neophodno je uplatiti dodatnih 100 dolara u protivdinarskoj vrednosti, ovog puta moze samo u Rajfajzenu. To je taksa za obradu dokumenata koju svi placaju. Onda u roku od 11 dana odlazis na intervju sa dokumentima. Ukoliko si dobio vizu, oni zadrzavaju pasos i moras ga pokupiti narednog radnog dana u 16h.


E sad bas ne znam koliko ljudi letuje u Amerikama, ali dok sam pod utiskom, a mozda nekom i zatreba. Ako neko ima pitanje jos neko na ovu temu, slobodno nek' mi se obrati   :)



lidija

Quote from: sokobiv on 25-06-2007, 23:38:34
Pomozite mi Turska ili Grcka!?
Bila sam u Bodrumu. Lep je grad, dobra je zabava, ima puno restorana , barova , kafea,  postoji velika diskoteka Halikarnas (sto je grcki naziv za Bodrum). Mozes da ides na izlete brodom(tada je cena bila 10 evra). Vode vas na lepe plaze i uvalice, gde je more cisto i prozirno, i gde ne mozes doci sam. Plaze u samom Bodrumu nisu nista posebno. Bodrum je vise za aktivan odmor. Od stranih gostiju tada je bilo najvise Engleza, Holandjana i Francuza, ne znam kakva je sada situacija.
Sto se tice Grcke, preporucujem ti Santorini, zaista je fenomenalan! Ako bih morala da biram, onda je to svakako Santorini! Sta god da odaberes, uzivaj!

sokobiv


ivilija

Da li neko mozda zna kako ili bole reci u kojoj agenciji da potrazim vaucer(kobajagi) koji ce mom decku pomoci da dobile cesku vizu na 5 dana jer ja u cesku idem na mesec dana u septembru pa bih da me on poseti tamo a ne znam nikoga iz Ceske ko bi poslao Invitation Letter???
Hvala unapred...

katarina

E ja sam konacno rezervisala Krf-Ipsos! I to za male pare i bas sam happy! Jedva cekam!!!!!!

yeca

U Ipsosu je pla¾a odmah do puta - nekima to smeta, meni nije, ne èuje se buka, ne oseæa se smrad izduvnih gasova!
Jedna ulica u mestu, x kafiæa du¾ obale, svi se utrkuju da te uvedu u svoj kafiæ/bar/diskaæ  :K ¹ta li je...
I obavezno rent-a-car!!!  :cvet

saschka

  Ma ljudi jel` putuje neko za male pare u studentskom aranzmanu? Gde su nestali entuzijazam i studentski duh, kad krenes sa rancem na ledjima i satorom ispod ruke. Pa tako jezdis danima nekim vozom koji se klati, a ti spavas na ramenu voljene osobe. A onda snimis neko lepo mestasce, izletis iz voza, pomucis se oko satora i kad izmucen od rada oko sebe vidis samo prirodu i najdrazi osmeh pomislis da je svet izgradjen samo za tebe.

  Kakav BRE Marmaris, Turska i Bugarska, to treba gledati sa 50god.
 
 

Marina

Samo ti treba jedna sitnica. Viza.