Vodièi kao pomoæ lekarima

Started by Bred, 13-04-2007, 08:42:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Beograd -- Èesto se de¹ava da dva lekara doma zdravlja rezlièito leèe istu bolest, pa je pitanje koje leèenje je ispravnije i efikasnije.

Da bi se takve dileme izbegle i da bi se definisali standardi u leèenju pacijenata, napisani su vodièi dobre klinièke prakse za lekare. Projekat je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, a finansirala ga je Evropska unija.

Jedan vodiè obraðuje jedno oboljenje i u njemu su data uputstva kako se to oboljenje dijagnostikuje, koji su faktori rizika i kako se ono leèi. Sve preporuke su zasnovane na iskustvenim dokazima i uz svaku je naznaèen stepen pouzdanosti.

Vesna Vujèiæ iz Doma zdravlja Savski venac svakodnevno leèi pacijente od raznih oboljenja i ka¾e da se èovek, kada se razboli, bez obzira na to da li je reè o sezonskom gripu ili ozbiljnijoj bolesti, najèe¹æe prvo obrati lekaru u svom domu zdravlja.

Zbog toga ¹to se svaka bolest leèi drugaèije, njoj u radu poma¾u vodièi dobre klinièke prakse. "Ovde su date smernice i uputstva kako na najkraæi naèin, a da se pri tom ni¹ta ne propusti, najbr¾e stigne do dijagnoze i da se odmah krene u leèenje", ka¾e Vesna Vujèiæ.

Brajan Poter iz Evropske agencije za rekonstrukciju ka¾e da su mnogi lekari u drugim zemljama bili sumnjièavi, ali da se pokazalo da im vodièi trebaju. "Ja sam i u ©kotskoj radio na tim vodièima i ono ¹to je interesantno jeste da je reakcija lekara i tamo i ovde bila ista", ka¾e on.

"Veliki broj starijih lekara reklo je da im ovi vodièi ne trebaju jer oni znaju ¹ta rade. Ali ubrzo su promenili mi¹ljenje i rekli da moramo da radimo na vodièima i da im je potrebno vi¹e takvih uputstava", navodi on.

Za sada postoji 26 vodièa, a Srbija je prva zemlja u Evropi koja ima vodiè za prevenciju dijabetesa i prenatalnu brigu.

S obzirom na to da medicina stalno napreduje, vodièi se s vremena na vreme dopunjuju.