I visokotehnolo¹ki kriminal na sudu

Started by Bred, 13-04-2007, 08:50:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- U beogradskom Okru¾nom sudu otvorene dve specijalne sudnice za potrebe Odeljenja za visokotehnolo¹ki kriminal.

Pedesetak predmeta iz te oblasti bez takvih, specijalno opremljenih, sudnica nije bilo moguæe obraditi. Prva suðenja, prema najavama iz suda, poèinju u maju.

Odeljenje Okru¾nog suda u Beogradu za visokotehnolo¹ki kriminal formirano je jo¹ u decembru 2005. Ima troje sudeæih i dvoje istra¾nih sudija. Oko 95 odsto sluèajeva kojima æe se baviti Odeljenje su sluèajevi piraterije kjoji su do decembra bili u nadle¾nosti op¹tinskih sudova, ka¾e predsednik tog sudskog odeljenja Velimir Lazareviæ.

"Sudija æe poèeti obradu i prve presude se oèekuju veæ krajem maja. Trenutno imamo 40 do 50 predmeta koji su u toku, oèekujemo da prva suðenja poènu poèetkom maja, pa bi krajem maja mogle da doðu i prve presude", ka¾e on.

Iz tu¾ila¹tva najavljuju da æe na poèetku u sudnice uæi èetiri ili pet predmeta. Posebna tu¾iteljka za visokotehnolo¹ki kriminal Lidija Komlen-Nikoliæ ka¾e da tu¾ila¹tvo ima nekoliko problema koji moraju biti otklonjeni ako se ¾eli borba s tom vrstom kriminala.

Pre svega, neophodno je da postoji posebna slu¾ba u MUP-u koja æe se baviti samo viskotehnolo¹kim kriminalom i i koja æe raditi s posebnim tu¾iocem.

Ona ka¾e da su na poèetku primeæeni propusti u zakonu i da æe on morati da se menja. Na primer, deèja pornografija, kao specifièan oblik visokotehnolo¹kog kriminala, po sada¹njim zakonskim regulativama Srbije ne spada u nadle¾nost tog odeljenja.