Novi tro¹kovi Vlade Srbije

Started by hulio_salinas, 14-04-2007, 07:01:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

hulio_salinas

13. april 2007. | 18:24 -> 19:31 | Izvor: B92
Novi tro¹kovi Vlade Srbije

Beograd -- Vlada odluèila da za putne tro¹kove dr¾avnih slu¾benika iz bud¾etske rezerve izdvoji jo¹ 20 miliona dinara.

Struènjaci to obja¹njavaju najavljenom diplomatskom inicijativom, ali navode da je problem ¹to niko ne kontroli¹e kako se tro¹i novac iz dr¾avne kase. U prva tri meseca naknade za zaposlene u dr¾avanim slu¾bama poveæane su ¹est puta u odnosu na isti period pro¹le godine.

Osim za naredna  putovanja èlanova Vlade, jedan deo od 20 miliona dinara pokriæe i tro¹kove delegacija na februarskim pregovorima u Beèu i martovskim na sednici Saveta bezbednosti.

Za prva tri meseca ove godine potro¹eno je:

Na putovanja dr¾avnih slu¾benika 550 miliona dinara, ¹to je  vi¹e nego dvostruko u odnosu na isti period pro¹le godine.

Za nagrade i bonuse – 1,4 milijarde dinara (2,5 puta vi¹e nego 2006.).

Konzulatima za Dan dr¾avnosti – 36 miliona dinara. Novinsko-izdavaèkom preduzeæu "Panorama" iz Pri¹tine – 17 miliona dinara.

Filmu Srðana Dragojeviæa "Sveti Georgije ubija a¾dahu" – 80 miliona dinara.

Muzièkoj produkciji RTS-a – 80 miliona dinara.

Komentari¹uæi potro¹nju iz dr¾avne kase, zamenik glavnog i odgovornog urednika lista Ekonomist Mi¹a Brkiæ ka¾e da je Vlada oèigledno ¹iroke ruke i da ne vodi raèuna koliko gde novca odlazi.

On ka¾e da se trenutno tro¹i vi¹e novca nego ¹to je to predviðeno Zakonom o privremenom finansiranju.

"Ako posle svih ovih dogovora ipak bude formirana nova vlada, ona æe se suoèiti sa ozbiljnom rupom u dr¾avnom bud¾etu, i prosto ne mogu da zamislim politièke partije koje æe pristati da sa predstavnicima sada¹nje tehnièke vlade prave buduæu vladu. Tek onda, ako u toj vladi ostanu sada¹nji èlanovi vlade neæemo saznati koliko je dr¾avnog novca potro¹eno", ka¾e Brkiæ.

Iako se èeka skoro godinu dana, u Srbiji jo¹ nije poèeo da radi nezavisni revizor, koji treba da kontroli¹e potro¹nju iz dr¾avne kase, podseæa predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimiri Goati.

On podseæa i da je produ¾enjem privremenog finansiranja zakon prekr¹en. "Jak je utisak da sada svako poku¹ava da poslednjim trzajem zahvati deop sredstava bud¾eta, i to ¹to pre treba onemoguæiti. Pretpostavljam da æe formiranje nove vlade ili novi izbori onemoguæiti to administriranje, gde oni koji dr¾e poziciju bezobzirno vr¹e svoje poslove i raspola¾u novcem poreskih obveznika."

Prema sada¹njoj raèunici, Uredba o produ¾enju finansiranja dr¾ave do 30. juna ove godine predviða vi¹ak od 20 milijardi dinara, odnosno manje tro¹kove od prihoda.

Meðutim, u prva tri meseca rashodi u dr¾avi uveæani su za 15 odsto u odnosu na pro¹lu godinu. Iz MMF-a su upozorili da se ovakvim tempom potro¹nje u dr¾avnoj kasi na kraju godine mo¾e pojaviti manjak od 750 miliona evra.