Baèena bomba na stan Dejana Anastasijeviæa

Started by Roben, 14-04-2007, 11:32:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Roben

Baèena bomba na stan Dejana Anastasijeviæa

MUP Srbije saop¹tio je u subotu da je eksplodirala bomba ispred stana novinara Dejana Atanasijeviæa, ali da povredjenih nije bilo.

Do eksplozije ruène bombe "ka¹ikare" doslo je u 2.50, na simsu prozora stana novinara "Vremena" Anastasijeviæa, u ulici Had¾i Djerina 14. Stan se nalazi u prizemlju.

Na lice mesta iza¹le su specijalizovane ekipe MUP-a Republike Srbije i na uvidjaju je konstatovano da je za sada NN lice postavilo ruènu bombu "ka¹ikaru" na sims prozora stana koji se nalazi u prizemlju.

Usled detonacije do¹lo je do o¹teæenja prozora spavaæe sobe, fasade oko prozora, kao i o¹teæenja putnièkih vozila, koja su se nalazila na ulici ispred zgrade. Povredjenih lica nije bilo.

Policija preduzima sve potrebne radnje na rasvetljavanju ovog dogadjaja, kao i identifikaciji lica koje je izvr¹ilo ovo delo.

®arkoviæ: Poku¹aj ubistva Anastasijeviæa

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub ®arkoviæ ocenio je u subotu da podmetanje bombe ispred stana novinara Dejana Anastasijeviæa predstavlja poku¹aj ubistva.

®arkoviæ je agenciji Beta rekao da bomba podmetnuta ispred stana u kojem novinar ¾ivi sa ¾enom i malim detetom predstavlja "vi¹e od zastra¹ivanja".

On je ocenio da ceo sluèaj najverovatnije ima ve¾e sa gostovanjem Anastasijeviæa u emisiji "Ka¾iprst" na radiju B92 u kojoj je on govorio o sudjenju i presudi grupi ©korpioni.

®arkoviæ je naglasio da je neko nakon te emisije, u èetvrtak, poku¹ao da se u redakciji "Vremena" raspita bli¾e o Anastasijeviæu i njegovoj rodbini.

Ispred stana Anastasijeviæa veliki broj novinara

Eksplozija bombe na prozoru stana novinara nedeljnika "Vreme" Dejana Anastasijeviæa izazvala je burne reakcije javnosti, a ispred njegovog stana okupio se veliki broj novinara.

Policija je zavr¹ila uvidjaj na licu mesta, a ispred stana u Had¾i Djerinoj ulici jo¹ uvek ima dosta stakla od razbijenog prozora.

Kom¹ije istièu da ih je rano jutros probudila sna¾na eksplozija i od siline detonacije razbijeni su prozori i na zgradi preko puta one u kojoj stanuje Anastasijeviæ.

Ni novinar ni njegova supruga ne ¾ele da daju izjave, a kako je agenciji Beta reèeno kasnije danas biæe odr¾ana konferencija za novinare u redakciji "Vremena".

Predsednica Nezavisnog udru¾enja novinara Srbije (NUNS) Nade¾da Gaæe najo¹trije je osudila podmetanje bombe ispred stana novinara nedeljnika "Vreme" Dejana Anastasijeviæa i zatra¾ila energiènu reakciju policije kako bi poèinioci ¹to pre bili pronadjeni.

Gaæe je agenciji Beta rekla da je poku¹aj ubistava Anastasijeviæa aktiviranjem bombe ispred prozora njegovog stana samo jedan u nizu izuzetno lo¹ih dogadjaja koji se u poslednje vreme de¹avaju u Srbiji i dodala da smatra da su za njih odgovorni politièki lideri i oni koji predstavljaju politièku elitu.

Prema njenim reèima, politièari su tvorci novih konzervativnih ideja u Srbiji gde se poku¹ava spreèiti da ljudi a pogotovu novinari imaju i iznose svoja mi¹ljenja.

"Oèekujem energièno reagovanje ne samo policije veæ i onih koji pretenduju da budu demokratski lideri u Srbiji", izjavila je predsednica NUNS-a.

Dejan Atanasijeviæ je poznati breogradski novinar koji se specijalizovao za pisanje o kriminalu i ratnim zloèinima.Njegovi analitièki tekstovi èesto su ukazivali na pozadinu dru¹tvene krize u kojoj se Srbija vec deceniju ipo nalazi.

Dejan Atanasijeviæ je javno svedoèio u Hagu, na sudjenju Slobodanu Milo¹eviæu, i izneo svoja saznanja do kojih je do¹ao u svojoj novinarskoj praksi.

(Beta/MONDO)

Darker

Vraæaju se helanke, ubistva novinara - "Jebite se 90-te!!!"

Roben

Policija ima listing preteæih poziva novinaru

Policija je do¹la u posed listinga svih preteæih poziva upuæenih Dejanu Anastasijeviæu i redakciji „Vremena“ koji su prethodili bomba¹kom napadu, pi¹e dnevni list "Blic".

Na listinzima do kojih je do¹la policija nalaze se svi brojevi sa kojih su pozivi upuæeni, kao i taèno vreme poziva i trajanje razgovora. Telefonske centrale prepoznaju i pozive sa nepoznatih brojeva (prikrivenih) i upravo su listinzi i s takvim brojevima dostavljeni policiji. Iako policiji ne predstavlja problem identifikacija svih poziva, te¹ko je otkriti o kome je reè ukoliko je poziv stigao iz javne telefonske govornice", obja¹njava izvor „Blica“.

Pomoænik naèelnika Kriminalistièke policije Veljko Suba¹iæ tra¾i od javnosti strpljenje i obeæava da æe MUP uraditi sve kako bi se ¹to pre otkrilo ko stoji iza poku¹aja ubistva novinara.

"Relativno je lako bilo u proteklom periodu doæi do ruène bombe, i nije potrebno posebno znanje za rukovanje eksplozivima da bi se ta bomba aktivirala", izjavio je Suba¹iæ.

Stjepan Gredelj, direktor Instituta za filozofiju i dru¹tvenu teoriju i èlan Saveta za borbu protiv korupcije, ka¾e za "Blic" da bi u normalnoj dr¾avi podmetaèi bombi bili pohvatani u roku od tri, èetiri sata. Bilo bi to lako, ubeðen je on, jer bi se taèno znalo ko mo¾e da ima takva ubojita sredstva, ko i gde mo¾e da ih nabavi.

"Bila bi to brza operativna akcija èiji bi rezultat bio su¾eni krug od 10 osumnjièenih", tvrdi Gredelj.
Nepoznata osoba bacila je ruènu bombu u subotu oko 3.00 sata na prozor stana u kojem ¾ivi novinar sa porodicom.

Povredjenih nije bilo, a prièinjena je materijalna ¹teta na prozorima zgrade i automobilima.

(MONDO)