Dijeta za odvikavanje od pu¹enja

Started by Korisnicko Ime, 14-04-2007, 15:04:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Korisnicko Ime

©ta parèe sira, èa¹a vode i brokoli imaju zajednièko?

Sudeæi po rezultatima novog istra¾ivanja, konzumiranje ovih namirnica umanjuje ukus cigareta. Istra¾ivanje je takoðe pokazalo da ukus cigarete uveæava konzumiranje mesa ili pijenje alkohola i svih napitaka koji u sebi sadr¾e kofein.

Nova saznanja mogu pomoæi pri kreiranju specijalne dijete koja bi mogla olak¹ati proces ostavljanja pu¹enja.

„Pu¹enje nije vezano iskljuèivo za uno¹enje nikotina, veoma bitne faktore za pu¹aèe, kada su cigarete u pitanju, predstavljaju ukus i èulna zadovoljstva. Pronala¾anje odreðenih namirnica koje mogu pokvariti u¾itak pu¹enja mo¾e pomoæi ljudima pri odvikavanju od pu¹enja“, izjavio je D¾ozef Mek Lemon, profesor na Katedri za psihijatriju Univerziteta Duke.

Mek Lemon je otkrio da su mlaði pu¹aèi osetljiviji na hranu koja pogor¹ava ukus cigareta, dok su osobe koje pu¹e manje od pakle na dan osetljivije na hranu koja pojaèava ukus cigarete, kao ¹to su to kafa, meso i alkoholna piæa. Dugogodi¹nji pu¹aèi pokazali su osetljivost na obe vrste stimulansa.

Istra¾ivaèi smatraju da ova otkriæa mogu pomoæi doktorima prilikom odreðivanja posebnih dijeta za osobe koje poku¹avaju da se odviknu od pu¹enja.

„Nema ni¹ta lo¹e ako pu¹aèi probaju neke od ovih stvari. Poku¹ajte da pijete obrano mleko ili neki drugi mleèni proizvod, konzumirajte dosta vode i jedite puno voæa i povræa pre nego ¹to odluèite da ostavite cigarete – i onda procenite da li i dalje u¾ivate u pakli cigareta. Svaki novi trag koji bi nam pomogao u kreiranju novih terapija veoma nam je va¾an u borbi protiv jednog od najèe¹æih uzroka smrti u Americi“, dodao je Mek Lemon.

Nauènici smatraju da su potrebna dalja testiranja kako bi otkrili taèan naèin na koji odreðena hrana pobolj¹ava ili pogor¹ava ukus cigareta i da li modifikovanje ishrane mo¾e poveæati uspeh odvikavanja od pu¹enja.

„Ova saznanja neæe nam pomoæi da otkrijemo da li ima ¾ivota na Marsu, ali æe sigurno pokrenuti nova istra¾ivanja koja se tièu uloge hrane u procesu odvikavanja od pu¹enja. Ovo istra¾ivanje nije dalo odgovor na sva pitanja, ali mislim da nam je otvorilo nove, veoma znaèajne teme koje mo¾emo dalje prouèavati“, izjavio je predsednik kampanje za borbu protiv pu¹enja maloletnika Metju Majers.

b92

Masha

Pa ako ovo radi po principu dve musice jednim udarcem rada sam da probam posto sam uvek nervozna kad moram da se lisavam stvari koje volim da klopam pa tada vise potezem za cigaretama. Ovo bi bio idealan spoj.