Tiranosaurus reks predak domaæe koko¹ke

Started by nasty girl, 15-04-2007, 09:36:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

nasty girl



Delovi proteina iz 68 miliona godina stare kosti dinosaura osigurali su nauènicima prvi genetski dokaz da je ogromni Tiranosaurus reks daleki predak moderne koko¹ke.

"Reè je o prvom molekularnom dokazu o povezanosti ptica i dinosaurusa." - rekao je D¾on Asara sa Harvard Medikal Skul. Rezultati istra¾ivanja koje je sproveo Asara objavljeni su u petak u èasopisu Sajens.

Nauènici su odavno spekulisali da su se ptice razvile iz dinosaurusa. Svoje zakljuèke su temeljili na studijama kostiju dinosaurusa, ali sve do nedavno nije bilo pronaðeno meko tkivo u fosilima dinosaurusa pomoæu koga bi se ta veza mogla i genetski dokazati.

To se meðutim promenilo 2005. godine kada je Meri ©vajcer, sa Univerziteta Severna Karolina, objavila da je u kosti Ti reksa iskopanoj na nalazi¹tu Hel Krik u Montani prona¹la meko tkivo sa krvnim sudovima i æelijama.

©vajcer je u studiji, koja je takoðe objavljena u Sajensu, navela da je tkivo iz kosti Tiranosaurusa reagovalo antitelima na koko¹ji kolagen, èime je dodatno osna¾ena teza o postojanju "ptièjeg" proteina u kostima dinosaurusa.

Asara je u svojoj studiji koristio osetljivu tehnologiju poznatu kao spektrometrija mase kako bi saznao hemijski sastav delova kosti koje je obezbedio tim Meri ©vajcer.

Asara je usitnjavao kosti sve dok nije dobio deliæe proteina izolovane u fragmentima aminokiselina.

"Bilo je te¹ko dobiti bilo ¹ta." - rekao je Asara, dodajuæi da je ipak uspeo da izvuèe 7 odvojenih delova aminokiseline, od kojih je 5 pripadalo odreðenoj vrsti kolagena, proteina koji se nalazi u kostima.

On je zatim usporedio svoje podatke sa kolagenom kod dana¹njih ¾ivotinja.

"Na temelju svih genetskih informacija koje su danas dostupne, èini se da su te sekvence bli¾e pticama ili koko¹kama nego bilo èemu drugom." - rekao je Asara.

Vecernji List

Wolf


Darker


Al-Jasmina