Najmanje 32 mrtvih u masakru u Vird¾iniji

Started by Roben, 16-04-2007, 21:37:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Najmanje 32 mrtvih u masakru u Vird¾iniji

Naoru¾ani napadaè poèinio je masakr na univerzitetu u amerièkoj dr¾avi Vird¾inija, po¹to je, prema najnovijoj informaciji televizije "Foks" ubio najmanje 32 osobe, medju njima veæinu studenata, pre nego ¹to je i sam poginuo u obraèunu sa policijom.

Prethodno je policija saop¹tila da su u mestu Beleksburg ubijene 22 osobe.

Ranjeno je vi¹e studenata. Svega jedna osoba ubijena je u studentskom domu univerziteta "Vird¾inija tek" dok su ostali stradali u uèionicama, dok je, za sada, neidentifikovani napadaè iz nepoznatih razloga poèeo nasumice da puca po studentima.

Svedoci su opisali da je osoba koja je otvorila vatru, u stvari, student azijskog porekla, koji je "poneo veliku kolièinu municije".

Ne zna se da li je napadaè ubijen ili je sam sebi oduzeo ¾ivot.

"Ovo je ogromna tragedija koja nas ostavlja prestravljene", rekao je predsednik tog univerziteta Èarls Stajger.

Zgro¾enost dana¹njim incidentom izrazio je i amerièki predsednik D¾ord¾ Bu¹.

Prema prvim vestima, pucnjava je poèela u sedam i 15 ujutru po lokalnom vremenu, na suprotnim stranama studenstkog grada povr¹ine 1.052 hektara.

Prvi pucnji su odjeknuli u spavaonici u kojoj je sme¹teno 895 studenata. Dva sata kasnije pucnjava se nastavila u zgradi na suprotnom delu univerziteta gde se odr¾avaju predavanja.

Tada je nastava prekinuta, a univerzitetske vlasti su pozvale studente da ostanu u sobama, da se zakljuèaju i da se klone prozora.

Na "Vird¾inija tek" studira oko 26.000 studenta.

(Tanjug)

Wolf


Masha


hulio_salinas


Bred

Zamislite taj broj od 26000 studenata?!
Veoma, veoma tuzno ali ne mogu nikog da krivim dok ne vidimo sta se u stvari desilo.
QuotePrvi pucnji su odjeknuli u spavaonici u kojoj je sme¹teno 895 studenata. Dva sata kasnije pucnjava se nastavila u zgradi na suprotnom delu univerziteta gde se odr¾avaju predavanja.
Ovo je kljucni  problem. Za ta 2h ko zna koliko je ljudi jos ubio a da se pravovremeno reagovalo....

lycos

Kinezi su poludeli..i u Beogradu..i u Virdziniji..

vladimir

Ma prs'o èovek od spremanja ispita... :hm

jeca87

Ne znam stvarno sta je nekog moglo da nagoni na takav zlocin...

Bred

#8
Javnost SAD ogorèena na policiju i univerzitetske vlasti
Monstrum pucao bez reèi
Autor: A. Petroviæ |

Monstrum pucao bez reèi

Ubica koji je hladnokrvno i sistematièno ubio 32 studenta i profesora u nezapamæenom masovnom ubistvu na Univerzitetu „Vird¾inija tek“ identifikovan je kao 23-godi¹nji student Èo Seung Hui iz Ju¾ne Koreje. Njegov motiv za ovaj gnusni zloèin je ostao nepoznat, a javnost SAD je juèe osula lavinu optu¾bi na raèun policije i univerzitetskih vlasti koje su mogle da umanje ili spreèe tragediju da su reagovale na vreme.

Niko ne zna za¹to je
pobio kolege: Èo Seung Hui
Èo Seung Hui je u razmaku od dva sata ubio prvo dve osobe, a potom 30 osoba, pre nego ¹to je izvr¹io samoubistvo. Predsednik Univerziteta „Vird¾inija tek“ Èarls Stiger potvrdio je da je ubica bio student tog univerziteta i da je studirao na odseku za engleski jezik i knji¾evnost. Policija je navela da je napad bio unapred planiran i da je napadaè lancima zatvorio zgradu Univerziteta kako bi uèenike spreèio da pobegnu. Ranjeno je 15 studenata, meðu kojima su i oni koji su skakali kroz prozor be¾eæi od sigurne smrti.

Èitaoci „Blica“ iz Vird¾inije zgro¾eni
Jedan od èitalaca „Blica“, zaposlen na Vird¾inija Tek univerzitetu, koji je ostavio komentar na na¹em sajtu ka¾e da je ovo je zaista velika tragedija. „Svi studenti poreklom iz biv¹e Jugoslavije su dobro i zdravo. Za sada nema indikacija da je ovaj èin bio i¹ta vi¹e nego oèajnièki poku¹aj poludelog studenta“.
Osoba sa nikom „Slaðan“ pi¹e sledeæe:
„Ja sam bio odmah u zgradi do ove.
Niko od nas ne mo¾e da veruje ¹ta se zapravo desilo“, pi¹e Slaðan.
Izvor Si-En-Ena izjavio je da su pronaðena dva pi¹tolja kalibra 22 i devet milimetara.
Studentkinja Erin ©ihan, koja je izbegla smrt glumeæi da je mrtva, ka¾e da je ubica bio obuèen poput „izviðaèa“.
„Bio je tih i veoma smiren. Zatekao nas je na èasu nemaèkog jezika. Prvo je dva puta provirio u uèionicu i nestao. Posle nekog vremena se vratio, u¹ao i poèeo da puca u sve redom. Pretvarala sam se da sam mrtva. On je potom iza¹ao, ali se vratio. Blokirali smo vrata svojim telima, spreèavajuæi ga da uðe. Pucao je u vrata“, rekla je ©ihan za Si-En-En.
Samo èetvoro studenata od 25 iz odeljenja nije pogoðeno.
Tek dva sata posle prve pucnjave i nakon ¹to je poèela pucnjava u zgradi „Noris hola“, gde se odr¾avaju predavanja, uprava Univerziteta je elektronskom po¹tom i preko razglasa obavestila studente da je nastava prekinuta zbog pucnjave i nalo¾ila im da se sklone u svoje sobe, zakljuèaju se i ne izlaze na prozore. Pucnjava se najpre zaèula oko 7.15 ujutru iz zgrade u kojoj su spavaonice za 900 studenata. Napadaè je tu ubio mu¹karca i ¾enu.
„Prva pucnjava je bila izolovani incident i odluèili smo da ne zatvaramo kampus“, rekao je ¹ef policije Vendel Flinèum.
Studenti su juèe bili ogorèeni i na policiju i na Univerzitet.
„Mislim da policija i uprava imaju krvave ruke jer nas nisu upozorili posle prve pucnjave“, ka¾e student Bili Bejson.
Ubijen je i profesor ma¹instva iz Izraela Liviju Libresku (75), koji je spasao nekoliko svojih studenata blokirajuæi vrata svoje uèionice pre nego ¹to ga je napadaè ubio.

Profesor iz Srbije izbegao masakr

Du¹an Borojeviæ, profesor na Univerzitetu „Vird¾inija tek“, rodom iz Novog Sada, u trenucima drame nalazio se u univerzitetskom naselju na meðunarodnoj konferenciji o elektronici, nedaleko od uèionice u kojoj je ubijeno 30 studenata i profesora.
- Na svu sreæu, zgrada je na obodu univerzitetskog naselja. Dobro je obezbeðena, pa uèesnici skupa nisu bili u direktnoj opasnosti - ka¾e Borojeviæ.
On dodaje da je „te¹ko dati bilo kakav komentar“.
- U¾asno je to ¹to se dogodilo. Ceo grad Bleksburg je u ¹oku - ka¾e Borojeviæ.
Konferencija je ubrzo prekinuta, a zgrada pretvorena u krizni ¹tab u kojem se novinari obave¹tavaju o otkriæima u vezi sa istragom. Fakultet je zatvoren do daljeg.
Milja Borojeviæ, njegova supruga, ka¾e da za sve godine boravka u Bleksburgu Borojeviæi nisu imali ni najmanju neprijatnost. Oseæali su se veoma sigurno.
- Ovo je veoma mirno mesto. Stan i kola ne zakljuèavamo, ¹to dovoljno govori o Bleksburgu. Me¹tani su miroljubivi - ka¾e gospoða Borojeviæ.

I. Jovanoviæ - V. Litera

Studenti i-mejlom obave¹teni o pucnjavi na univerzitetu
Studenti na kampusu nisu na vreme obave¹teni o prvom ubistvu koje se dogodilo èak dva sata pre krvavog pokolja u uèionicama „Noris hola“, gde je stradalo 30 ljudi. Studenti su o prvom ubistvu obave¹teni i-mejlom dva sata posle prve pucnjave u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Ovako je izgledao sistem obave¹tenja o tragiènim dogaðajima.
- Prva pucnjava oko 7.15 sati
- Prvi i-mejl poslat u 9.26 sati
Subject: Pucnjava u studentskom gradu
„Jutros je do¹lo do pucnjave u zgradi ‘Vest Ember D¾onstona’. Policija se nalazi na licu mesta.
Apeluje se na univerzitetsku zajednicu da bude oprezna i moli se svako ko primeti ne¹to sumnjivo da to prijavi policiji ‘Vird¾inija teka’ na broj 231-6411. l 9.45: Prvi poziv 911 o pucnjavi u zgradi „Noris hola“.
- Drugi i-mejl poslat u 9.50
Subject: Budite na oprezu
„Naoru¾ani mu¹karac se nalazi u bekstvu u studentskom gradu. Ostanite unutra. Ne prilazite prozorima.“
- Treæi i-mejl poslat u 10.16
Subject: Sva predavanja otkazana, ostanite gde ste
„Na fakultetu su otkazana sva predavanja. Svi iz studentskog grada se mole da ostanu tamo gde su, zakljuèaju vrata i ne prilaze prozorima. Mole se osobe koje nisu u studentskom gradu da ne dolaze.“
- Èetvrti i-mejl poslat u 10.52
Subject: Do¹lo je do druge pucnjave. Policija uhvatila jednog naoru¾anog mu¹karca.
„Pored pucnjave do koje je do¹lo jutros u holu ‘Vest Ember D¾onstona’, u zgradi ‘Noris hola’ dogodila se vi¹estruka paljba sa vi¹e ¾rtava. Policija i hitna pomoæ su na licu mesta. Policija je uhapsila jednu osobu koja je pucala i traga za drugom osobom. Mole se svi koji se nalaze na fakultetu da do daljeg ostanu unutra.
Svi ulazi u studentski grad su zatvoreni.“

CDC/JS

hulio_salinas

Au, brate... Ovaj stvarno nije (bio) normalan.

Sta knjiga ucini od (ne)coveka!

Maslacak

Horor.

Eh, sad...bas znate da je poludeo zbog previse ucenja :>
Ko zna sta je razlog.

Mene cudi da nije bilo komentara tipa: "Glupi Ameri, tako im i treba!" :hm :K

hulio_salinas

Glupi Ameri, tako im i treba!  :hm

Mi "sumnjamo" da je od ucenja, jer se i mi plasimo da ne poblentavimo od knjige.  :>

Wolf

Nadamo se da se kod nas nece pojaviti
neko naoruzan "do zuba" puc

AquArius

Prozor od dva sata ...
mnogo je to ...

Bred