Brodbend mre¾e Srbije na zaèelju

Started by Bred, 17-04-2007, 11:32:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Beograd -- Situacija u Srbiji u pogledu razvoja i upotrebe ¹irokopojasnih mre¾a je meðu najlo¹ijim u jugoistoènoj Evropi.

Internet konekciju za pristup brodbend mre¾i ima tek 69 hiljada domaæinstava
Internet konekciju za pristup brodbend mre¾i ima tek 69 hiljada domaæinstava
"Internet konekciju za pristup brodbend mre¾i ima tek 69 hiljada domaæinstava", rekla je Dragana Æurèiæ, dr¾avni sekretar u Ministarstvu za kapitalne investicije, na otvaranju druge Brodbend konferencije o ¹irokopojasnim internet komunikacijama u jugoistoènoj Evropi, pod nazivom "SEE Broadband 2007".

Prema njenim reèima, u zemljama jugoistoène Evrope razvoj ¹irokopojasnih veza je jo¹ na niskom nivou u poreðenju s dr¾avama Evropske unije, pri èemu je proseèna penetracija za na¹ region 3,16 odsto. Broj ADSL prikljuèaka na milion stanovnika u Srbiji je sredinom pro¹le godine iznosio 1.311, pa je na¹a zemlja bila jedino ispred Albanije.

Pored ADSL tehnologije, koja je u EU glavni kanal brodbenda, u Srbiji postoji znaèajna baza potencijalnih korisnika brodbenda putem kablovskih distributivnih sistema, a poèetkom rada 3G mre¾e su stvoreni uslovi za pristup novim uslugama ¹irokopojasnih mre¾a. Prema podacima Republièkog zavoda za statistiku, 26,5 odsto domaæinstava u na¹oj zemlji poseduje raèunar, a 18,5 odsto domaæinstava poseduje Internet prikljuèak.

Ovogodi¹nja regionalna konferencija posveæena brodbendu okupila je predstavnike vodeæih kompanija iz vi¹e od 20 zemalja, a tokom trodnevnog skupa biæe odr¾ano 60 predavanja i prezentacija iz svih kljuènih oblasti brodbend industrije.

Konferenciju organizuju kompanija TNI, Privredna komora Srbije, Privredna komora Beograda, Savet stranih investitora, srpsko Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, Pakt za stabilnost jugoistoène Evrope i Amerièka privredna komora

Vampire 666