Kupovina karata mobilnim telefonom

Started by Bred, 18-04-2007, 08:12:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

zvor: Mikro
Britanska ¾eleznièka kompanija Èiltren Rejlvejs pokrenula je probni projekat kupovine voznih karata mobilnim telefonima.

Putnici treba da prinesu èitaèu svoj mobilni telefon sa bar kodom na ekranu

Radi se o projekti I-Dej, koji je prvi takve vrste u Velikoj Britaniji. U okviru ovog projekta zainteresovanima je omoguæeno da na Web lokaciji kompanije kupe vozne karte. Do sada je prodato veæ ¹est hiljada mobilnih voznih karata.

Putnici potvrdu o kupljenoj karti dobijaju u vidu SMS poruke, èiji je sastavni deo bar kod, koji predstavlja kupljenu kartu, a u sebi sadr¾i informacije o liniji i vremenu polaska.

U drugoj fazi projekta, kompanija je na londonskoj ¾eleznièkoj stanici Merilebon instalirala dva èitaèa koji æe slu¾iti za oèitavanje trakastih kodova. Nakon provere podataka èitaèi æe otvarati kapije za izlazak na peron.

Predstavnici kompanije Èiltren Rejlvejs oèekuju da æe novi naèin kupovine voznih karata biti prihvaæen od strane putnika, tako da æe nakon izvesnog vremena biti nastavljeno sa instaliranjem èitaèa na drugim ¾eleznièkim stanicama na linijama koje kompanija odr¾ava.

b92

Enea

Nishta bez bar kodova...

Nego da li ste primetili koliko su cene prevoza poskupele?