Tolteci su ¾rtvovali i djecu

Started by Bred, 18-04-2007, 14:00:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Al-Jasmina

Jezovitost nepreglednih planina i
britke hladnoce tamo gore visoko...
Gledala sam neke dokumentarce o iskopavanju decijih mumija
moram da priznam da na takvom mestu
i deluje da je sve moguce
stekla sam vrlo snazan utisak preko TV ekrana
a tek da sam tamo bila  :shock
Ne znam,
mozda bih taj utisak mogla da opisem kao
dozivljaj da je to je mesto na kome bi mogao i da nastane i nestane Bog

Suocavanje sa prazninom u sebi i punocom beskrajnog prostora
i obrnuto...

:)):
Mozda me neko i skapira...

Uglavnom, one mumije o kojima sam ja gledala dokumentarac su mumije dece Inka.
Isprva smatrane za falsifikovane dokumente, price o decijim zrtvovanjima
su 1990 potvrdjene nalaskom mumije devojcice poznate kao "Ledena deva" ili "Huanita"

dirigent

Mene je uvek fascinirala preciznost i odnosi uglova u kompleksima medj njihovim piramidama. Dokazano je da su one radjene po tacnom matematickom proracunu , bilo da se radilo o Egipcanima ili Aztekama. Kako je neko mogao uz pomoc stapa i kanapa da napravi tako precizne uglove nije mi jasno...

Wlada

U stvari to nije nista naspram njihove preciznosti u merenju vremena. Kalendar Maja i Asteka bi se od danasnjeg razlikovao za 0,0 nesto dana, znaci razlikovao bi se u satima ili cak minutima.

dirigent

Istina , a sa druge strane Maje nisu poznavale tako jednostavan izum kao sto je plug za oranje. Smatra se da ih je prenaseljenost tj. nepoznavanje elementarne poljoprivrede zbrisalo .

Wlada

A i da su znali za plug sta bi orali? Samo su kukuruz od zitarica imali. Bila je emisija nesto kao "oruzje,bacili,celik" koja je sjajno opisala razlike evropskih i ostalih civilizacija

Al-Jasmina

Malo smo odlutali od teme, kanda?  :cvet

Wlada

Sorry Jass. Mada shvatili smo tvoj prethodni post u potpunosti ne brini  :wink:

Adonis_Vernalis

Quote from: dirigent on 29-09-2007, 09:25:26
Istina , a sa druge strane Maje nisu poznavale tako jednostavan izum kao sto je plug za oranje. Smatra se da ih je prenaseljenost tj. nepoznavanje elementarne poljoprivrede zbrisalo .

Maje je zbrisao gradjanski rat koji je trajao bar par stotina godina, i njima svojstvena dekadencija, koja ih je ugasila. Inace, Maje su bile sposobne da naprave izdasnu poljoprivredu koja je hranila i viskove za trgovinu stvarala ljudima kojih je bilo bar 10 miliona na mestu gde ih sada nema vise od 300 hiljada. Maje su IZMISLILE kukuruz (najplodniju i najprilagodljiviju zitaricu), izmislile su PLODORED, NAVODNJAVANJE i ostale trice i kucine koje ni mi u Srbiji ne umemo da primenimo, koju hiljadu godina pre nas, a sve to u DZUNGLI KOJA ISKLJUCUJE MOGUCNOST EKSTENZIVNE I INTENZIVNE POLJOPRIVREDE, cak u toj meri da se mnogi danas pitaju kako je uopste moguce da su Maje bile sposobne da rese pitanje gladi i opstanka sopstvene civilizacije na mestu gde i dan danas USLOVA ZA RAZVOJ nema?

Koji ce im andrak plug, kad su dolazile (Maje) do Mediterana? I tamo kupovale sta im treba?

Wlada

Каже у Википедији: Although there is no universally accepted theory to explain this “collapse,” current theories fall into two categories: non-ecological and ecological.

Non-ecological theories of Maya decline are divided into several subcategories, such as foreign invasion, peasant revolt, and the collapse of key trade routes. Ecological hypotheses include environmental disaster, epidemic disease, and climate change.

Е сад, ја сам гледао једном документарац који је направљен да би се доказала теза да су се Маје једноставно разишле јер су изгубиле веру у заједницу. Наиме након десетак сушних година и тешких услова свештенство и управљачки апарати ниједног од многих градова нису успели да дају одговор на проклетство које су послали богови... Неимајући избора становништво је напустило градове и дошло је до назадовања које није успело да се заустави (један од доказа је тај што су се последње генерације служиле грнчаријом слабијег квалитета и без шара и украса које су красиле посуђе у доба врхунца).
Искрено нису ме убедили у потпуности,али је могуће да је тако дошло до декаденције која је предходила пропасти.

Adonis_Vernalis

Avgustovski broj "National Geographic Serbia" posvecen je Majama. Vredi pogledati. Impresivno.

dirigent

Koliko sam ja upucen profesore Adonise Maje nisu poznavale princip rotacije useva , sto je dovolo da osiromasenja zemlje a samim tim i prinosa , ali cini se da se nasi izvori informacija ne podudaraju?? Mada cini se da vas zanimaju raznolike stvari kad citate naucnu literaturu , predpostavljam da bi vam trebalo dati za pravo...