Povræe èisti krvne ¾ile

Started by Bred, 23-06-2006, 12:19:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Znanstvenici poruèuju - volite li protoène krvne ¾ile jedite povræe. Za¹to? Povræe ima vlakna, vitamine i minerale...©to je i va¾nije sastojci povræa poznati pod nazivom polifenoli djeluju protuupalno i antioksidantivno.
Svakodnevno uno¹enje u organizam odreðenih kolièina povræa mo¾e pomoæi da krvne ¾ile ne zaèepe plakovi, pokazalo je istra¾ivanje ¹to su ga na mi¹evima proveli znanstvenici sa Sveuèili¹ta Wake Forest iz Winston-Salema u Sjevernoj Karolini.

Dr. Michael R. Adams sa spomenutog sveuèili¹ta i njegovi kolege ustvrdili su da se kod laboratorijskih mi¹eva hranjenih obrocima bogatim brokulom, mrkvama, gra¹kom, kukuruzom i grahom razvilo puno manje plakova nego kod onih koji su jeli obroke siroma¹ne povræem.

Za ljude vrijedi isto pravilo - staro pravilo koje su nam zdravstveni radnici, ali i na¹e majke i bake neprestano ponavljali - "pojedi svo povræe sa svojeg tanjura".



Znanstvenici su studiju proveli na 6 tjedana starim mi¹evima. Polovina ih je hranjena veæom kolièinom povræa, a druga polovina nije konzumirala povræe. Nakon ¹esnaest tjedana amerièki su znanstvenici ustanovili da se ateroskleroza razvila kod 38 posto mi¹eva manje iz prve, nego iz druge grupe. Ustanovljeno je da su te ¾ivotinje imale i manji kolesterol te puno ni¾e razine proteina koje utjeèu na kroniènu upalu krvnih ¾ila, èime bi se mogla objasniti bolja prohodnost arterija, smatra dr. Adams.

Vjeruje se da kronièna upala krvnih ¾ila doprinosi razvoju ateroskleroze, a dosada¹nja su istra¾ivanja pokazala da sastojci povræa poznati pod nazivom polifenoli djeluju protuupalno i kao antioksidansi. Povræe je k tomu bogato vitaminima koji su antioksidansi. Znanstvenici su tijekom studije koristili brokulu, gra¹ak, kukuruz i mrkvu jer je rijeè o najèe¹æe konzumiranom povræu meðu amerièkom populacijom.
NetPortal