Reèju, impresionira - Sony Ericsson W880i

Started by Roben, 18-04-2007, 21:10:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Reèju, impresionira - Sony Ericsson W880i

Prvi ultratanki Walkman telefon zaista æe impresionirati korisnike svojim atraktivnim izgledom i vrhunskim kvalitetom izrade

Japansko-¹vedska koalicija u poslednje vreme dosta je radila na marketin¹koj promociji muzièkih i telefona sa moænim kamerama. Po¹to je taj posao obavila besprekorno, okreæe se mainstream trendovima koje je do sada zapostavljala. Naime, novi W880i prvi je Sony Ericssonov ultratanki model, ujedno i jedan od najtanjih na tr¾i¹tu (9,4 mm), èime je ova kompanija vrlo lepo zaokru¾ila svoju ponudu.

Oznaka novog modela jasno govori o pripadnosti èuvenoj Walkman porodici. Pored Walkman 2.0 muzièkog plejera i tankog kuæi¹ta, njegovi najjaèi aduti su 3G podr¹ka, kamera od 2 Mpix, Bluetooth 2.0 adapter sa A2DP profilom (za be¾iène stereo slu¹alice) i M2 kartica kapaciteta 1 GB koja se isporuèuje u originalnom pakovanju. Kako u poslednje vreme kod svih Sony Ericssonovih telefona, izuzev onih koji rade na Symbian OS-u, vidjamo gotovo identièan softver i veoma sliène moguænosti, pa¾nju æemo prvenstveno posvetiti atraktivnom kuæi¹tu.

Tanak, pa ¹ta?

In¾enjeri su svoj zadatak ozbiljno shvatili. Kod W880i nije moguæe uoèiti niti jednu konstrukcijsku „slabost” kakve neretko sreæemo na ultratankim telefonima. „Debljina” kuæi¹ta nije rezultovala veæom ¹irinom, pa ono perfektno le¾i u ruci. Tastatura je odlièna – upadljivi narand¾asti tasteri (sa belim pozadinskim osvetljenjem) jesu pljosnati i veoma sitni, ali ipak obezbeðuju odlièan odziv i veoma su taktilni. Soèivo kamere je dovoljno utisnuto u zadnji panel i tako za¹tiæeno od ogrebotina. Prijatno nas je iznenadila i pozicija (hot-swappable) slota za M2 kartice, za koji je pronaðeno mesto na levom boku kuæi¹ta (kod ovako kompaktnih modela obièno je sme¹ten ispod poklopca za bateriju). Levo je pozicioniran i standardni Fast Port odnosno taster za pozivanje Walkman plejera, dok su na desnom boku taster/okidaè za kameru i minijaturna polugica za kontrolu jaèine zvuka ili digitalnog zuma.

Uprkos malim dimenzijama i te¾ini od samo 71 gram, W880i odaje utisak robusnosti i vrhunskog kvaliteta izrade. Velike zasluge za to ima elegantni crni prednji panel, jer je izraðen od bru¹enog aluminijuma. Zadnji panel naèinjen je od kvalitetne lakirane plastike pa adekvatno prati metalnu konstrukciju. Njegova jarko narand¾asta boja (za¹titni znak Walkman serije) zaista zavreðuje posebnu pa¾nju – jednostavno ne postoje ¹anse da ne bude primeæena. Ovako kontrastne boje, uz neobièan dizajn tastature i grupe navigacionih komandi, telefonu obezbeðuju vi¹e nego atraktivan, èak agresivan izgled, pa je oèigledno da je Sony Ericsson ciljao prvenstveno na mlaðe korisnike. Postoji pak i ne¹to „diskretnija” varijanta ovog modela sa jednako elegantnim srebrnim prednjim panelom. Sve u svemu, sigurno je da prema izgledu ovog telefona neæe biti ravnodu¹ni ni mlaði ni stariji, ni mu¹karci ni dame…

Ugradjeni displej prikazuje 262 hiljade boja u QVGA rezoluciji (240 x 320 pix). Videli smo ga na prethodnicima i unapred smo znali da pru¾a zavidnu o¹trinu, upeèatljive boje i da se solidno pona¹a na jakom dnevnom svetlu. Iznad njega je pozicionirana dodatna kamera VGA rezolucije, koja se naravno koristi za video pozive i svoj posao obavlja bez ikakvih problema. Sony Ericssonovi telefoni su inaèe poznati po funkcionalnom i dobro organizovanom interfejsu za video pozive, koji poseduje nekoliko simpatiènih trikova i moguænost da se slika brzo prebaci sa pomoæne na glavnu kameru. Pohvale zaslu¾uje i odluka da se u ovaj tanki model ugradi sna¾na BST-33 Li-polimerska baterija. Uverili smo se da proizvodjaè nije lagao u tvrdnjama da W880i mo¾e da „izgura” oko 18 èasova neprekidne reprodukcije muzike. Proseèna autonomija iznosi oko tri dana.

Dobar zvuk daleko se èuje

Kao i svaki Walkman telefon, W880i odlièno mo¾e da se nosi sa kvalitetnijim samostalnim MP3 plejerima. Walkman aplikacija u verziji 2.0, prvi put vidjena kod W950i, ne optereæuje softver kada radi u pozadini, prelepo je dizajnirana, a sadr¾i pregr¹t moguænosti za organizaciju numera i reprodukciju, ukljuèujuæi upotrebljive ekvilajzere i èuvenu MegaBass opciju. Naravno, velike zasluge za odlièan kvalitet zvuka nose i kvalitetne ear-bud slu¹alice, jo¹ jedan od karakteristiènih Walkman sadr¾aja. Na njihovom kablu se po obièaju nalazi klasièni 3,5 mm konektor, te po ¾elji mo¾ete koristiti i neki drugi komplet. Usput, primetili smo da je ugradjeni zvuènik ne¹to slabiji (i nekvalitetniji) u odnosu na prethodnike.

Prava je pak ¹teta ¹to je izostao za Walkmane inaèe standardni FM radio prijemnik. Logièna je pretpostavka da za njega jednostavno nije bilo mesta u tananom kuæi¹tu. Time je i atraktivna funkcija TrackID donekle izgubila na upotrebljivosti. Podseæamo, ona se povezuje na Gracenote servis i na osnovu snimka tek nekoliko sekundi neke nepoznate pesme korisniku mo¾e dati informacije o imenu numere i izvodjaèa (ako uporedjivanje sa online bazom bude uspe¹no). A na nepoznate pesme koje nam se svide i koje bi potom ¾eleli da imamo najèe¹æe nailazimo upravo dok slu¹amo radio…

Nije sve u muzici

Kao i prethodnici, W880i ima jo¹ dosta toga da ponudi pored reprodukcije muzike. Svaki korisnik uobièajenih zahteva æe iz ove platforme izvuæi sve ¹to mu treba na svakodnevnom planu – na Internet se izlazi preko vrlo dobrog NetFront Web browsera sa implementiranom podr¹kom za RSS sadr¾aje, podr¾an je i push e-mail, tu su zatim odlièan kalendar i imenik, ali i zabavne aplikacije za miksovanje melodija i video klipova itd. ©to se kamere tièe, od dvomegapikselnog modula oèekujte pristojne snimke, ali ne u rangu sa Cyber-shot telefonima u koje se ugradjuje kvalitetnija optika sa autofokusom. Ono na èemu bi Sony Ericsson definitivno morao da poradi jesu video klipovi (èak i kod Cyber-shot modela) – maksimalna rezolucija od 176 x 144 piksela debelo zaostaje za konkurencijom.

Sa poèetnom cenom na na¹em tr¾i¹tu (oko 400 evra), W880i neæe biti bestseler od poèetka, ali æe sa postepenim padom te cifre sigurno postajati sve popularniji i preporuka æe biti neizbe¾na. Iako na tr¾i¹tu postoje jeftiniji i jednako kvalitetni Walkman modeli, ovom se ne mo¾e osporiti neverovatno atraktivan izgled i jedinstven utisak ekskluzvnosti koji æe svako dobiti kada ga prvi put uzme u ¹ake. Bitan faktor je i to ¹to je kupac oslobodjen bilo kakvih dodatnih tro¹kova, obzirom da se uz aparat isporuèuju fantastiène slu¹alice i M2 kartica od 1 GB, ¹to èesto nije sluèaj sa muzièkim telefonima drugih proizvodjaèa.

Sony Ericsson W880i

Gabariti: 103 x 46,5 x 9,4 mm, 71 gram
Ekran: TFT (1,8 inèa), 262 hiljade boja, 240 x 320 pix
Povezivost: Tri Band GSM, UMTS 2100, GPRS class 10, Bluetooth 2.0 (A2DP), USB 2.0 (mass storage)
Funkcije: MMS, JAVA MIDP 2.0, e-mail (POP3/SMTP), push e-mail, Instant Messaging, WAP 2.0/xHTML, NetFront Web browser (RSS), TrackID funkcija, glasovne komande, vibracija
Multimedija: 40-tonske polifone melodije (MP3, AAC), Walkman 2.0 audio plejer, video plejer, video streaming, spikerfon
Kamera: CMOS 2 megapiksela, video u 176 x 144 pix
Memorija: 16 MB interna, slot za Memory Stick Micro kartice (1 GB uz telefon), 1.000 kontakata imenik
Upeèatljive karakteristike: prednji panel od bru¹enog aluminijuma
Baterija: Li-Pol 950 mAh (BST-33), 400h stand-by, 6,5h razgovor

(COM&GSM/MONDO)