Savet Farmaceutskog fakulteta - III sednica (2007)

Started by hulio_salinas, 19-04-2007, 14:38:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

hulio_salinas

Danas, u 13 casova, odrzana je III sednica Saveta Farmaceutskog fakulteta.

Kao clan Saveta iz reda studenata, osecam profesionalnu i moralnu obavezu da vas obavestim sta se sve pricalo na sednici Saveta. Sonja Nektarijevic, student prodekan, mi je dozvolila da vam napisem najbitnije stvari i da na to imam pravo kao punopravan clan Saveta.

Dnevni red danasnje sednice:
1. Usvajanje zapisnika sa II sednice Saveta
2. Razmatranje i usvajanje finansijskog izvestaja Farmaceutskog fakulteta za period 1.1.-31.12.2006. (izvestilac: Prof. dr Slavica Spasic)
3. Tekuca pitanja

Da vas ne bih smarao svim detaljima, reci cu vam samo ono sto se nas (studenata) najvise i ticalo. To su: skolarina, kafic i kopirnica.

- Skolarina
za osnovne studije - 130.000,00 dinara
za poslediplomske studije - 105.000,00 dinara

Prosle godine je cena studiranja za samofinansirajuce studente bila 120.000,00 dinara. Ministarstvo je predlozilo rukovodstvu naseg fakulteta da cenu skolarine ne poveca vise od 10%. Posto je u celoj Republici inflaciona stopa 7.5%, realno je ocekivati da sve poskupi za taj procenat. Posto ce sve poskupeti, tako ce poskupeti i skolarina. Konkretno, skolarina na nasem fakultetu je porasla za 8.3%, sto je svakako manje od 10%, koliko je i smelo da se poveca.
     Dakle, cena skolarine je povecana, jer su cene u celoj Republici povecane u svim sferama. Kad kazem sve, mislim i na plate. Tako da ne bi trebalo da se mnogo oseti ovo povecanje skolarine.
     Najcesce pitanje je: gde idu pare od skolarine? To pitanje je Sonja Nektarijevic postavila na sednici Saveta. Naima, trazila je da studenti dobiju odredjeni algoritam, odnosno specifikaciju troskova. Odnosno, tacno sta ulazi u cenu skolarine od 130.000,00 dinara.
     Da bih vam preneo odgovor, moracu da vas upoznam sa nekim stvarima.
     Struktura prihoda fakulteta se sastoji od: prihoda iz budzeta, sopstvenih prihoda i donacija. Fakultet sav taj novac ravnomerno rasporedjuje na sve troskove.
     Novac od skolarina se tretira kao sopstveni prihod. Kao deo ukupnog prihoda, ravnomerno se rasporedjuje na sve troskove. Dakle, ako student zeli da vidi gde novac ide, samo treba da pogleda sve ostvarene rashode. Znaci da student sebi placa nastavu, grejanje, komunalije, profesore i saradnike... Znaci sve sto koristi, student i plati.
     Kolicinu novca koju Republika placa fakultetu za studente sa budzetskim statusom je veoma bliska kolicini novca koju placaju samofinansirajuci studenti. Prakticno znaci da samofinansirajuci student sebe finansira onoliko koliko drzava finansira budzetskog studenta.
     Cena za poslediplomske studije je porasla za 5.000,00 dinara, a sami izracunajte koji je to procenat od 100.000,00.
     Mislim da ovde nema mesta nedoumicama. Stvari su suvise jasne. Ako vam nisu jasne iz ovog teksta, slobodno postavite pitanje.

- Kopirnica
     Kopirnica je u vlasnistvu fakulteta. Svi se slazu da su cene kopiranja visoke, ali i da su realne. U cenu kopiranja ulaze: cena kostanja papira za kopiranje, odrzavanja aparata za kopiranje, placanje radnika u kopirnici. Kada se sve to sabere dobije se cena kopiranja. Fakultet ne zaradjuje niti jedan jedini dinar od kopirnice. Sve sto se zaradi, potrosi se na pomenute stavke.
     Stariji studenti znaju da je kopirnica nekad bila u vlasnistvu privatnika, a da je danas u vlasnistvu fakulteta. U principu, ne valja ni jedno ni drugo. Kada dodje privatnik, ne postuje dogovorene cene, usluga je manje kvalitetna i ne znam sta jos.
     Sta ce se uciniti? Plan je da se kopirnica ponovo izda nekom privatniku. Fakultetsko osoblje ce imati svoj aparat (negde na fakultetu), koji ce koristiti za sve ono sto je potrebno. A studenti ce koristiti tu "novu" kopirnicu.
     Posto se jos nista ne zna za sigurno, nemojte ovo prihvatiti kao zvanicno. Ljudi iz uprave fakulteta ce jos razmisljati o tome. Probace da nadju neko prihvatljivo resenje, ali realno govoreci - pre ili kasnije, problemi ce se ponavljati. Sacekajmo i videcemo.

- Kafic
     Vlasnik kafica ima ugovor sa fakultetom koji istice na kraju ove godine. Znaci da ce on ostati tu do kraja godine. Vlasnik moze raskinuti ugovor ako smatra da mu je neisplativo da radi. Prakticno znaci da ako ne bude imao musterije nece imati ni interesa da radi. Sto dalje implicira da studenti treba da nastave sa bojkotom.
     Vlasnik kafica je trazio od uprave fakulteta da uklone aparate za kafu, sto je naravno odbijeno.
     Znaci, imamo aparate koje mozemo da koristimo za kafu (caj, bla bla). Imamo pekaru gde mozemo jesti. Imamo lepo vreme i dvoriste gde mozemo sedeti. Da se zakljuciti da nam kafic (ovakav kakav je) i ne treba. Zato nije ni tesko bojkotovati.
     Ljudi iz uprave vec imaju neke predloge resenja. Prostor gde je kafic, pretvoriti u 2 ucionice, ili u jednu ucionicu i 2 sobe. A kafic (kafeteriju) otviriti u sklopu menze. Menza je u vlasnistvu Studentskog centra. Ljudi iz uprave ce traziti od Studentskog centra da menzu prepolove i da na drugom kraju naprave kafic (kafeteriju). Naravno, ovo je samo predlog i nemojte shvatati zdravo za gotovo.
     Zakljucak je da treba nastaviti sa bojkotom i da uprava fakulteta razmislja o resenju tog problema.
     Najpre, vlasnika bojkotom treba izbaciti, a onda polako naci pravo resenje problema.
     Poruceno nam je da nastavimo sa bojkotom!

Od prilike, ovo je sve u kratkim crtama. Moguce je da sam mnoge stvari propustio, ali slobodno pitajte, a ja cu vam odgovarati. Sve sto vam nije jasno ili sto smatrate da je nepravedno - pomenite.

Hteo sam jos svasta da vam kazem, ali nikako nisam mogao da srocim u jednu celinu. Zato pitajte. Izvolite...

Pedja

Што се тиче копирнице,нек се отвори још једна тако ће бити конкуренције и мање цене.

Masha

Hulio, hvala na informacijama. Mene samo zanima kako onda opstaju one kopirnice koje kopiranju naplacaju 5 puta manje? Je l` one ne odrzavaju masine i ne kupuju papir? Ne placaju radnike? Volela bih da cujem bar jedan dobar argument za tako visoke cene u koprinici na faxu jer ovi su smesni i vredjaju moj zdrav razum. Hulio, naravno da ne ocekujem da mi ti odgovoris na pitanja, nego me je ovo sto si napisao nateralo da naglas razmisljam  :wink:.

marer_86

svaka cast covece ..... :pljes: :pljes:
nemam sta drugo da kazem ... rekao si i vise nego sto je potrebno!!!

josefina87

Quote from: marer_86 on 19-04-2007, 16:26:10
svaka cast covece ..... :pljes: :pljes:
nemam sta drugo da kazem ... rekao si i vise nego sto je potrebno!!!
sla¾em se! :cvet :cvet

zabica

isto pitanje kao i masha, naravno odnosi se na upravu. Nije logicno da toliko para treba za odrzavanje i placanje radnica (pa koliku platu onda one imaju?)

treba dovesti privatnika ali mu i postaviti cenovnik kao sto je i negde u gradu, pa ako hoce da prihvati - dobrodosao je.

pritom, ok je sto je povecanje skolarine manje od 10%, ali zar uopste mora da postoji? citam u novinama da je rektor ipak odlucio da se cene ne podizu, tj da fakulteti koji traze manju sumu novca  da imaju slobodnu volju da podignu cenu skolarine, ali zasto nasima nije dovoljno 120 hiljada?

kaic bojkotujemo, pa makar ostao tu i do kraja godine!

AquArius

vreme ce postati ruzno u oktobru,
ali ako zima bude blaga kao ova - bojkot kafica ce da cveta,
kod baba Nevene ima da bude non-stop prolece ..

Elem,
pomenuti su i kopirnica, pa i skolarina..

Mene interesuje - zar taj ugovor, koji fakultet pravi sa vlasnikom kafica,
ne sadrzi cifru koju vlasnik placa fakultetu. Zakup se nekom placa ..
Sto je cena veca, valjda su i cene usluge vece..

Zar onda nije sve do fakulteta?
Smanji cenu, a onda i kafic postane dostupan,
jer ako su cene ovakve, bez osnova .. onda je to potpuno nov vid prevare ..

MiKy

hulio svaka cast na iscrpnim informacijama  :pljes: nadamo se skorom resenju ovih problema

stef

Za kopirnicu ce se raspisati tender, tako da ce privatnici ponuditi uslove, i odabrace se onaj koji ima najpovoljnije uslove.
Za kafic je bitno da istrajemo, Marko sada pribegava nekim niskim udarcima (zove neke inspekcije itd...) tako da mu nije mnogo ostalo.
Sto se skolarina tice, one ostaju u domenu prihvatljivog.

tarantulica

Hvala Hulio  :Bog :Bog :Bog

Mada mi nije jasno gde je planiran taj "novi" kafic.... :hmm

Zashto ne ostane gde jeste?
Nije da je to posebno bitno, ali zar nece biti potrebno josh para da se sve to preuredi?  :ohwell:

Quote from: stef on 19-04-2007, 19:25:27

Za kafic je bitno da istrajemo, Marko sada pribegava nekim niskim udarcima (zove neke inspekcije itd...) tako da mu nije mnogo ostalo.

Zar nije on najzreliji za inspekciju? Finansijsku....

Roben

Quote from: masha on 19-04-2007, 15:58:04
Hulio, hvala na informacijama. Mene samo zanima kako onda opstaju one kopirnice koje kopiranju naplacaju 5 puta manje? Je l` one ne odrzavaju masine i ne kupuju papir? Ne placaju radnike? Volela bih da cujem bar jedan dobar argument za tako visoke cene u koprinici na faxu jer ovi su smesni i vredjaju moj zdrav razum. Hulio, naravno da ne ocekujem da mi ti odgovoris na pitanja, nego me je ovo sto si napisao nateralo da naglas razmisljam  :wink:.
Машо проблем је тај што само студенти плаћају копирање а пошто је копирница у власништву факултета копирање за потребе факултета је бесплатно. Ако узмемо у обзир да је копирање за потребе факултета много веће они да би били рентабилни морају нас да деру. По мени много већи проблем у тој копирници је особље које те одере а немају појма да раде и још су надр*ани као да ти нешто поклањају. Ако ме већ деру онда би бар могли да буду љубазни а то што су скупи решиш на тај начин што копираш нешто ситно код њих а за веће копирање одеш у јефтинију копирницу нпр. прекопута Саобраћајног.

Al-Jasmina

Mislim da je glupo praviti kafic na pola menze
onda ce se praviti nepotrebne guzve, i rezacemo jedni na druge :>

stef

Resicemo u hodu...daj prvo da izbacimo ovog zlotvora  :djavo!

mullala

Svaka cast, hulio!
Mene jako raduje vest o kafeteriji, konacno bi i na nasem fakultetu cena kafe postala "studentska".
Sto se kopirnice tice, mozda bi se studenti manje bunili kada bi osoblje bilo ljubazno, ali opet su cene previsoke. Roben, svaka cast na objasnjenju, iskreno mi to nije palo na pamet... Ali opet je problem monopol. Kafic mozemo lako da bojkotujemo - imamo masine za kafu, imamo bakicu, mozemo da nosimo od kuce u termosu... ali najbliza kopirnica je definitivno kod saobracajnog. Bilo bi fantasticno kada bi se to sve malo bolje organizovalo - fakultet nam je na kraju sveta i to ljudi zloupotrebljavaju. Pedja je verovatno u pravu da kad bi ih bilo vise, cene bi morale da budu nize zbog konkurencije.
I, nevezano za temu ali vezano za kraj sveta, da li je iko ikad pomislio kako bi bilo dobro da neka banka otvori filijalu pri nasem fakultetu da tu mozemo da uplacujemo sve sto treba? Izmedju ostalog, ne znam da negde u blizini postoje banke, znam samo za postu dole... Sigurno bi mogao neki deal da se sklopi jer verovatno studenti ne bi bili jedini koji bi je koristili.

Anyway, jos jednom svaka chast! Ovakva dostupnost informacija je na nasem fakultetu retkost, pa makar se radilo i o tome da ti neko preprica sta je bilo na vezbi... ko ti je kriv sto nisi bio tu... :)

Al-Jasmina

Hahaha,
a koja to inspekcija moze da nas natera da chilageru dajemo pare?
:116: