Beogradski maraton

Started by Roben, 20-04-2007, 20:51:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Roben

Sve je spremno za Beogradski maraton

Sve je spremno za poèetak jubilarnog, 20. Beogradskog Bamka Inteza maratona, saop¹tili su organizatori.

Maratonska i polumaratonska trka startovaæe u subotu u 10 sati iz Bulevara Kralja Aleksandra, ispred poslovnice Jata, a "Trka zadovoljstva" poèeæe 15 minuta kasnije sa istog mesta.

"Pripremili smo se za maraton i nadam se da æe biti uspe¹an, pre svega u sportskom smislu. ®eleli bismo da 20. maraton bude prekretnica i da onda krenemo br¾e i bolje" - rekao je na konferenciji za novinare direktor maratona Dejan Nikoliæ i jo¹ jedanom pozvao Beogradjane da uèestvuju u ovoj manifestaciji.

Zamenik gradonaèelnika Beograda Radmila Hrustanoviæ istakla je da sve gradske slu¾be spremno doèekuju poèetak maratona.

"Ovo je najveæa sportska manifestacija u Beogradu i Srbiji, i to je jedna od najlep¹ih 'slika' glavnog grada koja æe obiæi ceo svet", rekla je Hrustanoviæ.

Promoter 20. beogradskog Banka Inteza maratona, svetski rekorder u skoku u dalj Majk Pauel koji je u èetvrtak stigao u Beograd, naglasio je da mu je velika èast ¹to mo¾e da bude deo te manifestacije.

"Bio sam jedan od najveæih obo¾avalaca Boba Bimona. Uspeh koji je on imao je bio ne¹to magièno i gotovo nemoguæe. Tek kada je Karl Luis pokazao da se taj rekord (8,90 m) do¹ti¾an, pomoslio sam: Kada mo¾e on, mogu i ja", rekao je Pauel.

Prema njegovim reèima, Svetsko prvenstvo u Tokiju 1991. godine bilo je posebno jer se takmièio i sa Karlom Luisom.

"Mnogi su me pitali kako sam uspeo. Jednostavno sam morao da postavim novi rekord i da ja budem najveæi sportista. Mislim da je to posebna privilegija. Pitam se, sa ove vremenske distance, kako je to uop¹te bilo moguæe", rekao je Pauel i dodao: "Volim sport i volim ono ¹to on predstavlja za ceo svet".

On je istakao da je zaista sreæan ¹to je, kako je kazao, postao "deo te veènosti".

"Bilo je mnogo èuvenih skakaèa poèev¹i od D¾esija Ovena, preko Boba Bimonam, a jedan deo te lepe istorije predstavljam i ja", rekao je Pauel.

Specijalni gost Beogradskog maratona, biv¹i svetski rekorder Bob Bimon isprièao je kako se oseæao kada je na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. osvojio zlatnu medalju i oborio svetski rekord (8,90 m).

"To je bio poseban dan za mene. Pamtim da je sunce poèelo da zalazi i da sam stajao na stazi kao na vrhu planine. Shvatio sam da trèim i od tog trenutka kada sam krenuo, kada sam u¹ao u taj vazduh, imao sam utisak da je pro¹ao jedan sat do trenutka kada sam doskoèio u pesak", rekao je Bimon.

Prema njegovim reèima, imao je oseæaj da je dobro skoèio, ali koliko dobro, to je shvatio tek kada je video rezultat na semaforu.

"Znao sam da je to svetski rekord. Bio sam veoma uzbudjen i mogu da razumem kako se oseæao Majk kada je bio u istoj situaciji. To je jedinstven oseæaj", rekao je Bimon.

(Beta)

nasty girl

Jevticeva slavila na BBI maratonu




Olivera Jevtiæ trijumfalno je zavr¹ila svoj nastup na 20. Beogradskom Banka Inteza maratonu. Ona je slavila u konkurenciji atletièarki u najte¾oj disciplini sa vremenom 2:35.45. U svom 11. maratonu u karijeri aktuelna vice¹ampionka Evrope trijumfovala je ispred Ruskinja Oksane Kuzminèeve(2:37,41) i Jelene Ko¾evnikove(2:38,14). U trci je uèestvovalo deset maratonki iz Srbije i 14 iz inostranstva, a najbolja srpska takmièarka, za osvojeno prvo mesto, dobila je nagradu od 5.000 evra.

"Ovo je bila moja najte¾a trka u karijeri. Oseæala sam bol od samog poèetka, ali sam htela da izdr¾im do samog kraja, pre svega zbog ove divne publike. Dala sam obeæanje na donatorskoj konferenciji 2003. godine da æu deo nagrade, koju budem osvojila u svojoj najte¾oj trci dati za Hram Svetog Save. To æu ovoga puta uèiniti, jer mi je sam Bog pomogao da zavr¹im trku", rekla je Jevtiæeva po zavr¹etku maratona.

U konkurenciji atletièara, trostruko stavlje Kenijaca. Prvo mesto u vremenu 2 èasa 11 minuta i 52 sekunde osvojio je D¾on Maluni, drugi je bio Nikolas Èelimo, a treæi D¾on Kioko. Pobedom na 20. Beogradskom Banka Inteza maratonu Maluni je osvojio novèanu nagradu od 9.000 evra. U mu¹koj maratonskoj trci uèestvovalo je 111 atletièara iz Srbije i 99 iz inostranstva.

Pobednici polumaratonske trke na 20. Beogradskom Banka Inteza maratonu su Ðuro Kod¾o iz Bosne i Hercegovine i kenijska atletièarka Oala Kimajo.

Ðuro Kod¾o iz Republike Srpske zavr¹io je trku na stazi dugoj 21.1 kilometar za jedan sat, ¹est minuta i 37 sekundi, a drugi je bio srpski takmièar Dragan Pandureviæ (1:14:15). Treæi je na cilj stigao Sini¹a Marèetiæ iz BiH sa vremenom 1:15:26.

"Uspeo sam da dr¾im tempo do Zemuna sa elitnom grupom trkaèa. Kada sam se u jednom trenutku okrenuo, shvatio sam da imam veliku prednost i iznenadio sam se, po¹to nisam oèekivao pobedu", rekao je Kod¾o, koji je u poslednjih mesec dana trèao tri polumaratona.

Drugi je pro¹ao kroz cilj Miroslav Komarèeviæ, èlan Komete, ali je trku zavr¹io bez startnog broja na ledjima, tako da njegov rezultat za sada nije priznat. Komarèeviæ je nedostatak startnog broja objasnio reèima da mu ga je dete sinoæ pocepalo.

Kenijska atletièarka Oala Kimajo pobedila sa rezultatom 1:15:26 i tako uspela da popravi svoj plasman po¹to je pro¹le godine bila druga iza Ane Subotiæ. Drugoplasirana Ana Subotiæ zavr¹ila je trku u vremenu 1:16:05, dok je treæa bila atletièarka iz Slovenije Matejka ©u¹tarèiæ sa 1:23:58.



Kenijska atletièarka Oala Kimajo bila je veoma sreæna zbog pobede u trci.

"Trka nije bila te¹ka. Od samog starta dr¾ala sam se mu¹ke grupe. Veoma sam zadovoljna rezultatom", rekla je Kimajo.

Atletièarka iz Srbije Ana Subotiæ postavila je lièni rekord, ali nije uspela da pobedi kao pro¹le godine, veæ je kroz cilj pro¹la kao druga.

"Kimajo je izvanredna atletièarka i bila sam sa njom u vodeæoj grupi. Na desetom kilometru smo se odvojile. Zadovoljna sam kako sam zavr¹ila trku", rekla je Subotiæeva.

Meðunarodna atletska manifestacija, startovala je u 10 èasova kod crkve Svetog Marka u Bulevaru kralja Aleksandra. Znak za start trke koja je ove godine okupila 234 martonca (121 iz Srbije i 113 iz inostranstva) dali su Radmila Hrustanoviæ, Bob Bimon i Majk Pauel.

Zajedno sa takmièarima u najte¾oj atletskoj disciplini startovalo je i 868 uèesnika polumaratonske trke, duge 21,1 kilometar, a pet minuta kasnije krenulo je i nekoliko desetina hiljada rekreativaca u popularnoj "Trci zadovoljstva" koja se odvija na stazi dugoj pet kilometra.

Cilj svih trka je na Terazijama kod hotela "Moskva".