©arl Aznavur na opro¹tajnoj turneji

Started by nasty girl, 20-04-2007, 21:59:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

nasty girl



Slavni francuski ¹ansonjer, kompozitor i glumac ©arl Aznavur poèeo je svoju opro¹tajnu svetsku turneju koncertom u Kremaljskom dvorcu, u Moskvi, u èetvrtak, 19. aprila.

Na programu koncerta, osim novih pesama koje je snimio pro¹le godine na Kubi, nalaze se i njegove nezaboravne ¹ansone "La mamma" (1960), "Les deux guitares" (1963) i "Hier encore" (1964).

Aznavur je u rusku prestonicu doputovao sa suprugom Ulom, æerkom Katjom i unukom Lejlom. Osim Katje, Aznavur ima i sinove Mi¹u i Nikolaja.

Kako je istakao, u intervjuu dnevniku "Izvestija", Aznavur voli rusku prestonicu i u nju "sti¾e kao prijatelj" s porodicom koja mu uz prijatelje i publiku mnogo znaèi.

"Moji roditelji su govorili ruski. Moj deda, a zatim otac, dr¾ali su ruski restoran u Parizu. Sada moj sin Mi¹a ¾ivi u Moskvi", izjavio je slavni francuski ¹ansonjer koji je sasvim sluèajno rodjen u Parizu 1924. godine, dok su njegovi roditelji, jermenske izbeglice Mi¹a Aznavurijan i Knar Bagdasarijan, èekali vizu za selidbu u Ameriku.

©arl Aznavur namerava da svoju svetsku turneju nastavi sve do 2010. godine, kada æe imati - ako zdravlje poslu¾i, 86 godina.



Francuskom ¹ansonjeru je veoma stalo do publike i ¾eli da ga ona do¾ivljava kao obiènog èoveka. Njegove pesme nose prepoznatljivu sentimentalnu crtu, ali on tvrdi da nije sentimentalan.

"Vi¹e sam melanholik nego sentimentalan. Ljudi sentimentalne prirode se zaèas rasplaèu, a melanholici su setni, razmi¹ljaju o pro¹losti, sada¹njosti i buduænosti. Kada se setim dragih osoba, kojih vi¹e nema, veoma ni je te¹ko", nagla¹ava pevaè.

Krajem po¹log veka èitaoci amerièkog nedeljnika "Tajm" izabrali su Aznavura za estradnog umetnika stoleæa, zaobilazeæi imena kao ¹to su Elvis Prisli i Bob Dilan.
"No, vek je zavr¹en i ¾ao mi je ¹to neæu saznati ko æe me naslediti u 21. veku. Ko zna, mo¾da æe pevati moje pesme", ka¾e Aznavur.

©arl Aznavur je napisao oko 800 pesama, a ako po¾ivi, kako ka¾e, stiæi æe do hiljadu. Osim pesama pi¹e i memoare i aforizme. Procenjuje se da je ¹irom sveta prodato vi¹e od 100 miliona Aznavurovih diskova.

"Ne volim da brojim, nisam knjigovodja. Ni novac me davno ne zanima. Volim da zaradjujem, ali ne da raèunam", ka¹e pevaè.

Aznavur je igrao u vi¹e od 60 filmova, a nameravao je da igra u novoj ekranizaciji "Èoveka iz Arhangelesa", po romanu ®or¾a Simenonu.

"U poslednjem momentu odbio sam ulogu jer mi je data uloga Al¾irca, a ne Rusa koji svira i peva stare pesme, kako je bilo dogovoreno", ka¾e Aznavur, koji je nedavno igrao i u novoj ekranizaciji televizijskog filma "Èièa Gorio", po istoimenom romanu Onorea de Balzaka.

Aznavur veruje da æe mladi otkriti èar ¹ansone i da æe se ona opet vratiti.

(Tanjug)