Identifikovano misteriozno drvo staro 385 miliona godina

Started by nasty girl, 21-04-2007, 07:55:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Struènjaci za fosile iz Kardifa identifikovali su drvo staro 385 miliona godina, za koje se pretpostavlja da je najstarije na svetu.

Istra¾ivaèi su fosilne ostatke drveta prona¹li u Njujorku jo¹ pre dve godine, ali identitet drveta je bio nepoznat.

Spomenuto drvo je nazvano "Genus Wattieza", a lièi na paprat, od koje su se formirale prve ¹ume na zemlji. Dr. Kristofer Beri, istra¾ivaè sa Kardifskog univerziteta, koji ima 17 godina iskustva u prouèavanju fosilnih ostataka, izjavio je da je ovaj primerak "spektakularno otkriæe", koje æe omoguæiti nauènicima da prouèe ekosistem starih ¹uma.

Prvi pronaðeni panjevi fosilnog drveæa su otkriveni jo¹ pre gotovo stotinu godina, ali nakon ¹to su pre dve godine prona¹li ove fosile drveta, èije je deblo bilo boèno polo¾eno, a grane i granèice neo¹teæene, i dalje se nije moglo otkriti kako je drvo zaista izgledalo.

Beri je takoðe izjavio da je ovo vrlo znaèajan trenutak za celu planetu. Napredak i rast ¹ume uklonio je mnogo ugljen-dioksida iz atmosfere. Otkriæe ovih nauènika, sa svim detaljima o otkrivenom fosilu drveta æe biti objavljeno u nauènom èasopisu "Nature".

Vecernji List