Parkinson napada i mladje od 50 godina

Started by nasty girl, 21-04-2007, 08:18:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

nasty girl

Parkinsonova bolest, od koje obièno oboljevaju osobe oko 60. godine ¾ivota, javlja se u 10 odsto sluèajeva i kod osoba mladjih od 50 godina. Jedan od primera je i biv¹i bokserski prvak svet Muhamed Ali.

Od ovog neurodegenerativnog oboljenja, koje je 1817. godine opisao britanski lekar D¾ejms Parkinson, obolelo je 6,4 miliona ljudi u svetu.

Simptomi su drhtanje, koje je javlja kod dve treæine pacijenata, ukoèenost mi¹iæa, usporenost pokreta i refleksno zatvaranje oèiju prilikom pribli¾avanja nekog predmeta. Oboljenje mo¾e izavati i depresiju.

Uzroènik Parkinsonove bolesti je nasledni faktor, ali samo u pet do 15 odsto sluèajeva. Trenutno se ispituje i uticaj zagadjenosti ¾ivotne sredine, pre svega pesticida, na nastanak bolesti.

U leèenju Parkinsonove bolesti se, kako bi se nadomestio nedostatak hormona dopamina, sada koristi supstanca "l-dopa" koja se u mozgu transformi¹e u dopamin. Medjutim, to samo ubla¾ava simptome, pa se kod 10 do 15 odsto pacijenata primenjuje i hirur¹ka intervencija, koja se sastoji u ugradjivanju sistema za visokofrekventnu elektriènu stimulaciju mozga.

(agencije/MONDO)