SBB zloupotrebio polo¾aj na tr¾i¹tu

Started by nasty girl, 21-04-2007, 08:34:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Komisija za za¹titu konkurencije utvrdila je da je kablovski operator SBB zloupotrebio dominantni polo¾aj na tr¾i¹tu i naru¹io konkurenciju svojom promotivnom akcijom na teritoriji dve beogradske op¹tine u martu 2006. godine.

Komisija je nalo¾ila SBB-u da svim korisnicima sa kojima je sklopio ugovor tokom promotivne akcije dostavi aneks ugovora u kojem æe ih obavestiti da nisu u obavezi da ostanu korisnici te kablovske mre¾e naredne tri godine, odnosno da im ponudi moguænost izbora operatora.

Komisija je utvrdila da je SBB u promotivnoj akciji u op¹tinama Palilula i Stari grad pozvao korisnike koji su imali zakljuèene ugovore sa drugim operatorima kablovske TV da se opredele za prikljuèenje na SBB mre¾u.

Zauzvrat je ponudio pogodnosti, kao ¹to su besplatna kablovska TV na godinu dana i tri meseca besplatnog interneta, a ugovorima koje je zakljuèio u toku trajanja promotivne akcije korisnike je obavezao da SBB kablovsku mre¾u koriste naredne tri godine.

Utvrdjeno je da je SBB zavr¹etak promotivne akcije planirao neposredno pred poveæenje cene usluge u Beogradu, kako bi se pokrio gubitak nastao sklapanjem ugovora sa korisnicima u op¹tinama Palilula i Stari grad tokom akcije marta pro¹le godine.

SBB je od 1. aprila pro¹le godine poveæao cenu meseène pretplate u Beogradu sa 395 dinara na 455 dinara.

Svrha te promotivne akcije, kako je utvrdjeno, bila je namera SBB-a da utièe na slabljenje tr¾i¹ne utakmice i speèi konkurente da i sami sprovode odredjene aktivnosti pogodne za potro¹aèe.

Komisija je najavila da æe protiv SBB-a podneti zahtev za pokretanje prekr¹ajnog postupka zbog spreèavanja, ogranièavanja i naru¹avanja konkurencije.

Prijavu protiv SBB radi utvrdjivanja zloupotrebe dominantnog polo¾aja tog operatora kablovske TV Komisiji za za¹titu konkurencije podnelo je Udru¾enje kablovskih distributera Srbije.

(Beta)