Класична музика

Started by zoe, 25-06-2006, 09:54:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

SandraD.

Nema na èemu,drago mi je da ti se sviða.Ja slu¹am prilièan broj klasiènih radio stanica iz èitavog sveta,ali mislim da je ova najbolja! :happy:

katarina

#46
Sandra sajt je super! Prosvetlila si me:)!

Wolfgang Amadeus Mozart:
Biografija puna mitova / "Genije" nije bio otrovan!?

- Mozarta nije otrovao njegov suparnik Antonio Salieri, ¹to je teza koja je bila zastupljena u pozori¹nom komadu Petera Shefera "Amadeus" i istoimenom filmu reditelja Milo¹a Formana.

Tu tezu osporava, izmeðu ostalih, muzikolog Gerno Gruber, koji ka¾e da je, iako okolnosti Mozartove smrti nisu u potpunosti rasvjetljene, najvjerovatnije da je slavni muzièar umro od bolesti bubrega ili srèanog udara kao posljedice reumatske groznice.

- Mozart takoðe nije baèen u zajednièku grobnicu, veæ je imao "sahranu treæe klase", ¹to je u to vrijeme bilo uobièajeno za graðane zapale u dugove, tvrdi istorièar Gabriela Ramsauer. I dalje, meðutim, nije rje¹ena misterija oko taènog mjesta na kome je sahranjen.

- Mozart nije ¾ivio u siroma¹tvu veæ je tokom veæeg dijela ¾ivota "zaraðivao puno para" (Ramsauer). Pred kraj je zapao u dugove jer je volio dobro da ¾ivi i tro¹i.

- "Dejstvo Mozarta": Mnogi osporavaju rezultate jedne amerièke studije po kojoj èovjek mo¾e da poveæa inteligenciju slu¹ajuæi Mozarta.

To su neke od "spornih" èinjenica iz ¾ivota muzièkog genija. Nesporne su da je Mozart bio pravo èudo od deteta. O njegovom obrazovanju brinuo je otac - muzièar, dobar pedagog i menad¾er. Mali Wolfgang je veæ sa ¹est godina u Beèu svojom virtuozno¹æu zadivio caricu Mariju Terezu.

Ubrzo potom uspje¹no nastupa na engleskom i francuskom dvoru zajedno sa svojom sestrom Marijom Anom. Obrazovanje nastavlja u Italiji gdje postaje slavan.

Ali, Mozart je i èudo od kompozitora koji neumorno stvara, danju i noæu.

Od menueta za klavir iz 1761. do "Rekvijema" nastalog malo prije smrti 5. decembra 1791. u Beèu, Mozart je komponovao oko 630 raznolikih dijela - kamerna muzika, 27 koncerata za klavir, vi¹e od 40 simfonija i naravno, nekoliko èuvenih opera, meðu kojima su "Figarova ¾enidba" i "Èarobna frula" (1791).

Godine 1781. Mozart napu¹ta Salzburg i odlazi u Beè. Naredne godine ¾eni se Konstansom Weber, koja æe mu roditi ¹estoro djece, ali æe samo dva sina pre¾ivjeti. Njih dvojica nisu ostavili iza sebe nasljednike.

Poslednjih deset godina ¾ivi u austrijskoj prijestonici kao priznati stvaralac i muzièar.

"Jedna takva pojava predstavlja neobja¹njivo èudo", govorio je za Mozarta veliki nemaèki pisac Goethe.


                                                                          preuzeto sa sajta www.24sata.info (http://www.24sata.info)

spojila sam poruke

zoe

Супер што си почела о Моцарту! Ове године се у целом свету, па и код нас слави 250 година од његовог рођења. У Сава Центру у јануару је извођен Реквијем. На сцени је било више од 750 извођача, ученика средњих музичких школа из Србије. Импресивно!
Реквијем је извођен и од стране Београдске филхармоније и Хора Обилић (Крсманац), а дириговао је Урош Лајовиц. У једном моменту спустио је диригентски штапић, зауставио хор и оркестар, окренуо се публици и рекао да је на том месту Моцарт умро. Затим је концерт настављен.

SandraD.

Katarina mi je dala povoda da dodam ne¹to o Mozartu,a verovatno je razlog zbog koga je stavila ovaj tekst 250-togodi¹njica od roðenja ovog muzièkog genija.Mozart je roðen 27.januara(na Sv.Savu) 1756.godine u Salcburgu(Austria).Zato je ova godina jubilarna i slavi se u èitavom svetu brojnim koncertima na kojima se izvode dela Mozarta.Ko nije gledao,savetujem mu da pogleda film "Amadeus" Milo¹a Formana.Neki istorijski podaci u filmu nisu istiniti,kao recimo taj da je ljubomora kompozitora Salijerija dostigla patolo¹ke granice i da je Salijeri skovao plan kojim je dokrajèio Mozarta.Tih podataka nema,ali buduæi da je u Salijerijevom liku prikazana proseènost,a u Mozartovom genijalnost,te na taj naèin filmu data dimenzija u kojoj se prikazuje  sudbina,ili vi¹a sila,kako hoæete,koja dela po nama nerazumljivim zakonima,ovaj film ima smisla.Ima istorijskih podataka da je Mozart imao par duela(tako su se zvala takmièenja)sa kompozitorom i pijanistom Muciom Klementijem,koji ga je jednom prilikom èak i pobedio.Bilo je i boljih pijanista od Mozarta,to dokazuje i ovaj duel,ali Mozart je bio neprikosnoven u komponovanju opera i u psiholo¹koj karakterizaciji likova.Poslu¹ajte njegove opere "Don Giovani","Figarovu ¾enidbu","Otmicu iz Saraja" ili bilo koju drugu.Zanimljiv podatak je onaj koji govori o tome kako su izgledali Mozartovi originalni rukopisi:njegovi rukopisi izgledali su savr¹eno,bez i jedne prepravke!!!Da li mo¾ete zamisliti to?Mozart je zapravo prepisivao muziku koju je èuo u sebi,dok su originali drugih kompozitora izgledali neuredno,sa puno prepravki,¹krabuckanja.Meni je to jo¹ uvek nepojmljivo,prosto ne mogu jo¹ da doprem do odgovora na pitanje"Kako je to moguæe?".Zato,interesujte se za Mocatovu muziku,naroèito sada kada se u celom svetu slavi roðenje ovakvog genija,pi¹ite svoje impresije o delima koje ste èuli,lepo je diskutovati o tome!

zoe

Е да, један хор је љубоморно чувао неку композицију и никако није хтео да да те ноте другима на извођење. Моцарт је само једном чуо ту композицију и записао је без иједне једине грешке!

yeca

ne, ja sam definitivno pametnija svaki put po¹to posetim ovu temu
hvala zoe i sandra..
i ostalima naravno!! :)

Quote from: zoe on 30-06-2006, 17:51:20
Коме кабловска то омогућава нека слуша Classical fmTV, све је тако слушљиво, класика на популаран начин!

Ja uo¹te nisam uspela da nadjem taj kanal.. Jel ga neko u'vatio??

SandraD.

Quote from: yeca on 01-07-2006, 22:39:40
ne, ja sam definitivno pametnija svaki put po¹to posetim ovu temu
hvala zoe i sandra..
i ostalima naravno!! :)

Quote from: zoe on 30-06-2006, 17:51:20
Коме кабловска то омогућава нека слуша Classical fmTV, све је тако слушљиво, класика на популаран начин!

Ja uo¹te nisam uspela da nadjem taj kanal.. Jel ga neko u'vatio??
Ne znam kako kod vas u Beogradu,ali u Novom Sadu su ga ukinuli!!!

zoe

Онда вероватно зависи од провајдера. И ја га час имам час немам, ал мислим да га сада има.

SandraD.

#53
Evo ja imam vremena na pretek,a znam da ste vi farmaceuti ¹treberi,a i u potpunosti vas razumem,moja starija sestra studira medicinu,eno sad uèi hirurgiju i niko ne sme da priðe njenim odajama... :][ pala mi je na pamet jedna prièa,o pijanisti i kompozitoru Francu Listu(Franz Liszt),verovatno ste èuli za njega.On i pored toga ¹to je bio pijanista izuzetne snage i virtuoziteta,dostigao je visok sve¹tenièki èin,a sledeæi tekst o ovom pijanisti govori ne¹to ¹to za sve¹tenika-pijanistu ne biste nikada rekli.Citiram odlomak iz ©onbergovog teksta o Listu èiji naslov glasi"GROM,MUNJA,HIPNOZA,SEKS":"Kada je List svirao,prisutne dame su umesto cveæa,na podijum bacale svoj nakit.Izbezumljeno su vri¹tale,a ponekad i padale u nesvest.One koje su ostajale pri sebi,gurale su se oko pozornice,ne bi li izbliza gledale lice ovog uzvi¹enog èoveka.Jedna dama je negde prona¹la opu¹ak Listove cigarete i do smrti ga nosila u nedrima.Druge su odnosile izuzetno vredne relikvije,kao ¹to su pokidane klavirske ¾ice.Ovo su stavljale u ramove i tretirale kao svetinju.Kada je List svirao,to nisu bili koncerti,veæ saturnalije.Jednom se Hajne,zaprepa¹æen,obratio jednom lekaru specijalisti za ¾enske tegobe,tra¾eæi od njega da mu objasni priorodu histerije koju izaziva List.Lekar je,pisao je Hajne,govorio o magnetizmu,galvanizmu i elektricitetu,o preno¹enju emocija u dvorani gde je vazduh prezasiæen isparenjem mno¹tva upaljenih sveæa,stotina vrsta parfema i znoja ljudi,o epileptiènoj lakrdiji,o fenomenu uzbuðenja,muzièkoj groznici i drugim èudnim stvarima.Hajne prièa kako je prisustvovao koncertu na kojem su se dve maðarske grofice potukle oko Listove burmutice,pale na pod i tukle do iznemoglosti" .   Zaista vrlo zanimljiva prièa;danas bi se te¹ko moglo desiti da jedan pijanista izazove ba¹ takve emocije!!! :lol:

Al-Jasmina

WAU!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mada mogu razumeti...
Muzika nije bila kao sada- sveprisutna...lak dostupna
sem toga mesta na kojima se izvodila su bila kao senzor MULTIPLIKATOR
(Zemlja sada bukvalno pliva u muzici...radiotalasi poigravaju i krecu na put ka obiznjim zvezdama...)
sve sto osecate osecate dvostruko...
utegnuti ste u korset (dame, zamislite se...osetite...)
namirisani i zajapureni od treme
a opet od uzbudjenja i guzve ste i senzibilizovani za tudje emocije,
lovite poglede mlade gospode,
zavidnih starijih gospodja
ili ste i sama zavidna nekoj markizi u lozi...
lepeza ne pomaze

a onda pocinje muzika....
On izvodi...
muzika je kao ostar, vibrantan fluid koji sece kroz ljude, kroz somot, cipku
i bisere na vratu...
Tesko disete, jer vam se cini da vam se grudni kos jos vise steze
i da disete po ritmovima, kresendima i dekresendima muzike...
a ne onako kako organizam zahteva, vapi...
I zelite da ti osecaji traju...
lici vam na ljubav
i zelite je za sebe...
da je nosite zauvek u nedrima...


bilo je dragocenije svako iskustvo sa muzikom...
sada smo razmazeni! :)

willie the scot

jesi ti sigurno sa farmacije?...ovo je suvise strastveno za nas fakultet...

SandraD.

Quote from: willie the scot on 02-07-2006, 23:18:28
jesi ti sigurno sa farmacije?...ovo je suvise strastveno za nas fakultet...
I ja se slazem definitivno sa tobom,Jasmina   je pravi poetski talenat,mozda tajno studira knjizevnost,a nece da kaze...ili muziku....ili slikarstvo.....jos ona ima talenata koji bi mogli biti potencijalno razotkriveni........

Darker

Ok, previ¹e sam umoran da bih sve èitao, volim klasiènu muziku u principu, ali nisam ba¹ fan :> :> :> Samo da mi neko objasni kako mu nije dosadno da gleda u¾ivo izvoðenje klasiène muzike(bilo koje)??? JA i kad sam Bio na Nigel-u sam ¾murio i zami¹ljao kako se pod nekim drvetom valjam u belom èar¹avu :> :> :> :>

zoe

Pa ko kaze da moras da gledas, dodjes da slusas, a kad je uzivo onda je dozivljaj jos veci! Beli carsav, hm...

Maslacak

Quote from: SandraD. on 02-07-2006, 23:43:51
jesi ti sigurno sa farmacije?...ovo je suvise strastveno za nas fakultet...

Ljudi, dosta generalizovanja ljudi na nasem fakultetu, zar niste provalili da nas ima svakakvih...ko kaze da medju farmaceutima nema umetnickih dusa... :[  Jasmina, vrlo lepo! Mislim da je bas to sustina i savrseno slikovito objasnjenje zasto je danas sve to drugacije...