Класична музика

Started by zoe, 25-06-2006, 09:54:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Al-Jasmina

:>
izvinjavam se na UZLETIMA,
ali ja sam vam empata koji slucajno dobro barata recima  :wink:

Inace, jesam na farmaciji  :happy:
ali ono, sto bi mi to bilo jedino cime se bavim u zivotu...
imam toliko toga u sebi (vecina ima)
ali to treba otkriti
i ispoljiti (e ovo je najteze)

Mislim da danas sve ide na kvantitet a manje na kvalitet...
Hiperprodukcija ubija kvalitet a u zitu je lakse naci kukolj nego zrno zita!

Nisam ja relaxirana uz bilo koju klasicnu muziku,
niti me apsolutno svako klasicno delo inspirise,
ta nisu sva podjednako dobra
ali mislim da postoje odredjeni faktori koji uslovljavaju DOZIVLJAJ muzike...

Uostalom, procitajte ponovo
impresiju mlade gospojice u operi!  :>

SandraD.

...dodacu nesto na ove komentare...mislim da je generalni problem danasnjice,ubijanje emocija,a one cine coveka,zar ne?Nekad sam jako zgrozena,kada gledam kako se bezduhovnost vijori nad zakonima duha;nismo svi isti,i kakav bi svet bio da jesmo..ne osecamo svi isto,neko moze na koncertu nekog okorelog narodnjaka da dozivi snazne emocije,jer mu je takva konstitucija...i sta se tu moze....ali da mu se plasira nesto drugo,makar malo vrednije bilo bi dobro...ne treba nikoga prisiljavati da voli klasicnu muziku ili da je slusa,slusace je onaj koji sam,u svojoj dusi oseca potrebu.Evo ja sam se uverila da studenti farmacije slusaju i da se interesuju i to mi je jako drago!!!To mnogo znaci...Voleti nesto sto je od najvise vrednosti podrazumeva i niz okolnosti koje nisu za ovu temu,jer su pretezno politicke prirode,ali nase energije su iitekako vazne i treba da se borimo za lepotu duha........

p.s. Hej Willie,sad sam se setila,ima jedan sajt na kome mozes da nadjes nesto u vezi sa sviranjem Meseceve sonate na gitari i jos stosta,to je www.maximummusician.com/beethovenmoonlightsonataforguitar.htm

Maslacak

Quote from: Jasmina on 03-07-2006, 14:55:25
Inace, jesam na farmaciji :happy:
ali ono, sto bi mi to bilo jedino cime se bavim u zivotu...
imam toliko toga u sebi (vecina ima)
ali to treba otkriti
i ispoljiti (e ovo je najteze)

Naravno...davno sam naucila da pojednostavljivati i klasifikovati mozemo samo one ljude koje ne poznajemo... Cim nekog bolje upoznas shvatis koliko je on poseban, drugaciji od ostalih, kompleksan... lepo je otkrivati to u ljudima, a jos je lepse kad ljudi u sebi otkrivaju nove stvari i uce se kako da ih ispolje i ucine zivim i delom sebe...

Quote from: Jasmina on 03-07-2006, 14:55:25Nisam ja relaxirana uz bilo koju klasicnu muziku,
niti me apsolutno svako klasicno delo inspirise,
ta nisu sva podjednako dobra
ali mislim da postoje odredjeni faktori koji uslovljavaju DOZIVLJAJ muzike...

Bas tako. Pitam se nekad i da li uopste dvoje ljudi mogu imati  jednak dozivljaj jednog muzickog (a i knjizevnog, likovnog..) dela... Nekad bih tako volela da mogu postati neko drugi na kratko samo da osetim njegove emocije i nacin na koji on dozivljava nesto sto mene dotice ili ne dotice... :) A isto tako...jedno delo se moze doziveti od iste osobe vise puta toliko razlicito i to su izmedju ostalog ti faktori okoline...

Prost savremen primer...veoma mnogo zavisi kako cete nesto doziveti od toga da li je decko/devojka raskinuo/la s vama dok je ta muzika svirala u pozadini, ili ste se prvi put poljubili sa nekim u koga ste ludo zaljubljeni... Tada mozete i snazno doziveti neko delo koje je nekom drugom mozda mnogo manje vredno... Prosto je divno koliko je sve to slozeno :)

Darker

Al-Jasmina

Quote from: Maslacak on 04-07-2006, 10:11:47
Bas tako. Pitam se nekad i da li uopste dvoje ljudi mogu imati jednak dozivljaj jednog muzickog (a i knjizevnog, likovnog..) dela... Nekad bih tako volela da mogu postati neko drugi na kratko samo da osetim njegove emocije i nacin na koji on dozivljava nesto sto mene dotice ili ne dotice... :) A isto tako...jedno delo se moze doziveti od iste osobe vise puta toliko razlicito i to su izmedju ostalog ti faktori okoline...

E to..kad bi smo mogli da dozivimo tudje emocije...
To je vestina- definitivno!
Milsim da je i to neki buduci pravac umetnosti... vrlo neposredan i verovatno ce biti zasnovan na cudima nano tehnologije :smile:

SandraD.

Bolje da se ne smisljaju vise nikakvi pravci,jer kako koji nice,sve je apsurdniji...postoji jedna tehinka komponovanja u muzici XX i XXI veka-zove se "aleatorika";muzicko delo u ovoj tehnici izgleda ovako:pusti se dvanaest ili ( koliko hocete)radio stanica da rade zajedno,u isto vreme,naravno sa razlicitim programom i zamislite kako to sve zvuci zajedno-ali to se zove "muzicko delo" i sta vi tu mozete....ili npr.delo pisano u istoj ovoj tehnici nema zavrsetak,vec je izvodjacu ostavljeno da zavrsi kad god hoce... e,dobri stari Sopen,sta bi on rekao na ovo..... :`

Maslacak

Haha...svidja mi se aleatorika :> Cini mi se da je to cak i spominjala moja profesorka muzickog u srednjoj... Takvo eksperimentisanje se javlja bukvalno u svakoj grani umetnosti. Pa pogledajte filmove (npr...snimite film, iseckate ga, i onda ispremestate sve scene bez ikakvog reda...usput, 21 gram je takav i odlican je film!), knjizevnost (romani bez interpunkcije, tok svesti), o slikarstvu i vajarstvu da ne govorim (skoro je bila izlozba nekakvih...stubova.... :lol:), pozoriste (glumci gadjaju publiku paradajzom)... Ali to je sve normalno. Ni publika, ni umetnici ne zele da se ponavljaju i stvaraju stalno jedno te isto i nesto sto je neko vec stvorio. Svaka promena donela je mnogo toga loseg, omogucavala da se "umetnoscu" bavi sve veci broj ljudi...ali isto tako, donela i neka od vrlo vrlo interesantnih dela koja ce opstati :) Na zalost, ili na srecu...promene su neophodne...zamislite da se nista vremenom nije menjalo...

Ako ce biti neki zanr baziran na nano tehnologiji koji bi mi omogucio da dozivim tudje emocije...ja sam za!  :~

SandraD.

salzem sa je sa tim,ali mislim da je bolje da se vise nista ne izmislja,nego da se vraca na stare izvore,naravno sa elementima modernog,kao sto je npr.neoklasicizam,jer ovo stvarno vise nema nikakvog smisla,pa mogu i ja da kupim slikarsko platno i da nesto zvrljam po njemu,pa ce to biti umetnicko delo....a sto se tice tudjih emocija,zadovoljna sam ja svojim emocijama,ne trebaju mi tudje..... :B

Maslacak

Kao sto rekoh...jeste preterano...zvrljanje i nekako ali kad neko nacrta crni kvadrat i tvrdi da govori o zlostavljanju zena u XX veku, stvarno nema smisla.... :>

Ima puno vracanja na staro sa elementima modernog...tako smo dobili gomilu remake-ova filmova, tehno DJeve, razne obrade... dobro, to je bas bukvalno vracanje na stare izvore :K Neoklasicizam je super...mislim da ce takvih stvari biti uvek, ali ce biti i pokusaja stvaranja neceg potpuno novog...ne znam, koliko mi sve to ume biti besmisleno i glupo, toliko i razumem...i verujem da mogu nastati neke zaista dobre stvari.

SandraD.

pa mislim da moze da se izmisli i nesto novo,sto jos nije bilo,ali na izvornim elementima,neki neoklasicizam na potpuno nov nacin... :`

Al-Jasmina

E TOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
LJUDI HAJDE DA ZAPOCNEMO NOVU RENESANSU!!!!

Jel mu to dodje druga ili treca :`?

Kad uzmem onu dragu mi knjizurinu ISTORIJE UMETNOSTI
od lepote slika klasicnih majstora ne znam sta bih s rukama( sve mi se stvara nesto takvo)
a kad dodjem do zvrlja u zadnja 2 veka- dodje mi da recikliram papir te iste!!!! :L

Ja i sama crtam, slikam kad imam cime...
skrabam,
ali
apstrakcija je po meni nesto sto povezujem
sa predvorjima bolnica
nekakvih giganata koji su propali...
sa umetnicki napacenim,jadnim i siromasnim periodom posle '45

(drugovi i drugarice, ne pljujem na grobove palih zrtava
vec na pravce u slikarstvu koji tad egzistirahu)

Dajte mi Da Vincija
(ha ha..neko da me gadja "Kodom")
dajte mi Mikelandjela...skulpture, bogatstvo oblika, oblina i boja...
...dajte taj klasicizam,
njegovu culnu raskosnost
raskalasnost u srcu cednosti
barok...
pa i rokoko i ohoho...
nek se pretera
AL NEK SE NE ZAKINE na velicanstveosti
:>

zoe

Pa neoklasicizam je uvek nov (neo) u odnosu na stari uzor! On sam po sebi podrazumeva novo i to je sire a cini mi se i ispravnije tumacenje pojma. Ne moramo uvek misliti na npr. pocetak XX veka. U okviru samog neoklasicizma mozemo posmatrati neoklasicizam u uzem smislu, ali i neobarok l neoromantizam.

Inace raznih eksperimenata je bilo, Sandra ispravi me ako gresim: kompozitor John Cage je napisao kompoziciju za klavir i orkestar koja se zove npr. 3'57" ( a mozda i Tisina, Sandra upomoc!). Elem, poenta je da svi izadju na scenu, odsede to vreme, a onda se poklone i odu!!!

Al-Jasmina

Dobro, ali to ima isti efekat kao i objavljivanje uz pompu
najkraceg Naucnofantasticnog romana na svetu

Svi se smeju i aplaudiraju,
koliko traje i opsednutost dobrim vicem
pa se razidju...

:smile:

(inace doticni glasi: "Jutros je Sunce izaslo na zapadu")

SandraD.

Inace raznih eksperimenata je bilo, Sandra ispravi me ako gresim: kompozitor John Cage je napisao kompoziciju za klavir i orkestar koja se zove npr. 3'57" ( a mozda i Tisina, Sandra upomoc!). Elem, poenta je da svi izadju na scenu, odsede to vreme, a onda se poklone i odu!!!
Da u pravu si,koliko ja znam ta se kompozicija zove "Tisina",ali nisam sasvim sigurna,potrazicu negde....mozda i ima neku poruku,to je bunt protiv sveopste buke ovog vremena.Sve je buka-automobili,ratovi,oruzja.....ili je mozda izraz nemoci da se svetu bilo kakva poruka prenese...mozda je opelo nad propascu sveta....

zoe

Super tumacenje, samo sto ponekad mislim da svi ti modernjaci bas i nemaju neku narocitu ideju :confused: