Budva - ni manjeg mesta, ni vi¹e milionera

Started by Roben, 23-04-2007, 16:24:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Roben

Budva - ni manjeg mesta, ni vi¹e milionera

Iako nije pravljena zvanièna lista, a verovatno i evropski statistièari jo¹ nisu èuli za malenu Budvu, ono ¹to je sigurno da je crnogorska prestonica turizma grad za najveæim bojem milionera po broju stanovnika, pi¹u podgorièke "Vijesti".

Procenjuje se da u Budvi trenutno ¾ivi oko 200 milionera, i svi oni su domaæe gore list, pa ako se to uporedi sa brojem stanovnika, onda na svakoga pedesetog dodje po jedan milioner!

Kraj koji je pre nekoliko decenija b siroma¹na ribarska regija, pretvoren je u najbogatiji prostor biv¹e Jugoslavije. Zemljoposednici, uglavnom me¹tani, proteklih godina polako su poèeli da rasprodaju parèe po parèe dedovine i za to uglavnom dobijali, i za svetske prilike, basnoslovne iznose, koje nekada dosti¾u i po nekoliko miliona evra.

Ni brojka od 200 milionera nije konaèna, jer svakog dana gradom prostruji prièa da je ova, ili ona porodica prodala neko svoje parèe zemlje i za to dobila mnogo veæu sumu od svoga kom¹ije. I tako u nedogled traje takmièenje medju kom¹ijama oko toga ko æe naæi galantnijeg kupca, koji vi¹e nisu samo Rusi koji ne pitaju za cenu, veæ je sve vi¹e Iraca, Belgijanaca, Francuza i Holandjana, navodi podgorièki list.

Zbog te svojevrsne trgovaèke groznice sve je manje zemlje na dobrim lokacijama koje su na prodaji, a cena kvadrata parcele dosti¾e i neverovatnih 1.000 evra, koliko ko¹ta kvadrat stana u nekom beogradskom naselju.

Euforija prodaje nekretnina koja je u proteklih godinu dana zahvatila Crnu Goru, a kulminirala upravo na podruèju Budvanske rivijere, izrodila je sa sobom i jednu novu sociolo¹ku kategoriju -"novokomponovani bogata¹".

Budvom kru¾e razne anegdote o tome kako novopeèeni milioneri tro¹e novac.

Kao po nekom pravilu, milioni dobijeni od prodaje nekretnina, tro¹e se na kupovinu nekretnina, pa tako i Budvani, èim dobiju novac na raèunu ili u ke¹u odlaze za Podgoricu i Beograd gde kupuju stanove.

Gotovo da nema porodice koja nije kupila jedan ili vi¹e stanova, poslovne prostore, u "krugu dvojke" ili naju¾em centru Beograda. Prièa postoji da jedan Budvanin nije kupio stan u General ®danovoj ulici u samom centru Beograda, u zgradi nije bilo gara¾e. Taj Budvanin, iako ne ¾ivi u srpskoj prestonici ¾eli da svom èetvorotoèka¹u, kada bude dolazio, obezbedi "krov nad haubom".

A kada je reè o automobilima, to je posebna prièa, jer malo je onih koji nisu odoleli da deo novca potro¹e na kupovinu najluksuznijih lumizina, znajuæi da novac ulo¾en u to gubi na vrednosti. Zato se ulicama Budve trenutno voze najnoviji modeli najpoznatijih svetskih auto brendova.

Mo¾e se primetiti da Budvani preferiraju d¾ipove, pa je dugogodi¹nji deficit parking mesta sada jo¹ izra¾eniji, jer nekoliko "hamera" ili BMW d¾ipova, zauzme kompletan parking, ne ostavljajuæi prostor za goste.

Razbacivanje parama ide i dotle da se tro¹e i na kupovinu statusnih simbola poput ruènih èasovnika, koji, kada je reè o unikatima, ko¹taju i po nekoliko desetina hiljada evra. Novac se tro¹i i na skupocene upaljaèe, dugmad za ko¹ulje, markiranu odeæu i obuæu i ludi provod...

Ne bi bilo èudno da se neki Budvanin pridru¾i vlasniku srpske korporacije "Delta" Miroslavu Mi¹koviæu koji je prvi Balkanac uvr¹ten na Forbsovu listu milijardera, jer mnogima je ostalo hektara i hektara zemlje u zaledju, koja sve vi¹e postaje hit medju nezaja¾ljivim kupcima, primeæuje podgorièki list.

(MONDO)

Bred

QuoteProcenjuje se da u Budvi trenutno ¾ivi oko 200 milionera, i svi oni su domaæe gore list, pa ako se to uporedi sa brojem stanovnika, onda na svakoga pedesetog dodje po jedan milioner!
Pitam se  pitam kako li su zaradili tu silnu lovu? Izdavanjem soba turistima sigurno nisu :wall: :hm

Korisnicko Ime

Quote from: Bred on 25-04-2007, 09:59:44
Pitam se  pitam kako li su zaradili tu silnu lovu? Izdavanjem soba turistima sigurno nisu :wall: :hm

ma jok, prodavali kamenje :wall:

tarantulica

Quote from: Bred on 25-04-2007, 09:59:44
Pitam se  pitam kako li su zaradili tu silnu lovu? Izdavanjem soba turistima sigurno nisu :wall: :hm

Mozda i jesu...

Secam se kucice na vr' brda, gde smo platili sobe kao da su od suvog zlata...

Bred

znas koliko treba GODINA da bi neko dosao do milion evra?
:wink:

Darker

Hmmmmmmm, mislim da su se navatali dobro sa ovim Rusima. Pa zakup pla¾e. pa parking. A sezona dugaèka:-)

Smrda

sta kako?
pa rasprodaju sve...i to ne samo od prosle godine,vec unazad...
a potraznja povecava cenu,tako da....
a jos i sverc komerc...
e ima svega...nisu oni tute mute...

Korisnicko Ime

Quote from: Bred on 27-04-2007, 08:37:16
znas koliko treba GODINA da bi neko dosao do milion evra?
:wink:

par meseci ako imas dobru ideju
i dobar kalauz :K