Brak - do¾ivotna robija ili veèna ljubav

Started by Roben, 23-04-2007, 16:38:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Roben

Brak - do¾ivotna robija ili veèna ljubav

Da li sudbonosnim "Da" dajete potvrdu za ljubav do groba, ili stavljate sebi okove koje æete skinuti prvom prilikom?

Stavovi o tome su razlièiti - tek venèani ka¾u da je brak ne¹to najbolje ¹to im se u ¾ivotu dogodilu, ali kako vreme prolazi nesuglasice izmedju partnera su sve èe¹æe i malo je onih koji u ljubavi i strasti doèekaju "zlatnu svadbu" (50 godina braka) ili sve sledeæe godi¹njice.

Agencija za istra¾ivanje javnog mnjenja AC Nilsen sprovela je anketu o tome kako ljudi ¹irom sveta do¾ivljavaju brak i da li je ona: "ako ne mo¾ete da ¾ivite jedno bez drugog, venèajte se pa æete moæi", samo vic ili istina.

Istra¾ivanje je obuhvatilo 25.000 ljudi iz 46 zemalja, a krajnji rezultat je - sedam od deset ljudi iz celog sveta smatra da bi brak trebalo da traje do kraja ¾ivota.

Èak 97 procenata Indone¾ana veruje u zamisao dugoveènog braka, kao i 92 procenata Turaka ili 89 procenata Filipinaca i Malajaca.

Na zapadu, Amerikanci najvi¹e od svih veruju u do¾ivotni brak, dok su Evropljani iz katolièkih i konzervativnih zemalja pokazali neoèekivani nedostatak entuzijazma tim povodom. Anketa pokazuje da vi¹e Amerikanca nego Amerikanki veruje u brak do kraja ¾ivota.

Manje od polovine ispitanih Evropljana reklo je da je do¾ivotni brak medju njihovim ¾ivotnim ciljevima. Medjutim, 77 procenata Evropljana smatra da je stabilna i dugoroèna veza podjednako dobra kao brak.

Rezultati ankete pokazuju i da ¾ene ¹irom Evrope, a posebno u zapadnoj Evropi, prvi put u istoriji vi¹e ¾ele karijeru nego mu¾eve, a nezavisnost smatraju vrednijom od braka.

(MONDO)

zoe

Зашто данас бракови пропадају? Времена се мењају, ставови су либералнији...
Некада се у брак ступало са намером да то успе и траје до краја живота, данас се брак само "проба"... и онда често испљуне...

Добар брак је основ стабилне породице, а стабилна породица је по некаквој социолошкој дефиницији основна јединица грађе и функције читавог друштва.

Kamicak

Dodje mi da  :bljak: zbog masovne pojave da se ljudi oko mene zene/udaju iz apsolutne DOSADE!Ne studira se,sljaka se tu i tamo,dakle daj da se malko igramo mame i tate?!Ovo sam zaboravila da pomenem u temi "moji najgori strahovi"..jos jedan dokaz da se od istih ne moze lako pobeci:)

tarantulica

Da, to je ona fora "Ili se uzimamo ili se rastajemo"  :wall:

Znam dvoje koji su se venchali proshle godine jer im je veza zapala u krizu, pa su reshili da predju na vishi nivo...

Josh su zajedno... :>

malena

Quote from: tarantulica on 23-04-2007, 19:06:05
Da, to je ona fora "Ili se uzimamo ili se rastajemo"  :wall:

Znam dvoje koji su se venchali proshle godine jer im je veza zapala u krizu, pa su reshili da predju na vishi nivo...

Potpuno si u pravu,i ja sam za dosta ljudi u poslednje vreme ovo cula,i prosto ne mogu da verujem.Cekaj veza im je u krizi ali se ipak vencavaju... :hmm

katarina

Ma muskarce danas vataju na bebe, a oni padaju ko musice...sto ti je zensko... Mislim da takvi ljudi u svom najblizem okruzenju nisu videli pravu ljubav, da mozda ni ne znaju da je spoznaju. Danas, kako se sastavljaju, tako se i rastavljaju.
Neko mi rece jednom: Nikad se ne udaj SAMO iz ljubavi. Ljubav i zaljubljenost prodje kad tad. Treba naci nekog ko ti daje onaj vetar u ledja(da se razumemo, ne finansijski), da budete na istom stupnju razvoja, a o drugim sitnicama da ne pricam. To su pokrile druge teme.

Pa na kraju kad dogurate do sedamdesete,
kad sve ludorije ostanu u dvadesetim,
jurenje karijere i boljeg zivota u tridesetim,
strast u cetrdesetim,
putovanja u pedesetim,
rodjenja unucica u sezdesetim
i sednete na terasu svoje kucice u suton,
cuteci, drzeci se za ruke.
E tako ja zamisljam savrsen brak.

zoe

Quote from: katarina on 23-04-2007, 19:42:49
Nikad se ne udaj SAMO iz ljubavi.

Хм, ја бих само малу корекцију увела у ово... мада на први поглед неће изгледати мала...
Треба се удати само из љубави. Јер љубав не постоји ако нема и поштовања и тог ветра у леђа...

Дакле, љубав подразумева поштовање, а поштовање не подразумева и љубав...

QuotePa na kraju kad dogurate do sedamdesete,
kad sve ludorije ostanu u dvadesetim,
jurenje karijere i boljeg zivota u tridesetim,
strast u cetrdesetim,
putovanja u pedesetim,
rodjenja unucica u sezdesetim
i sednete na terasu svoje kucice u suton,
cuteci, drzeci se za ruke.
E tako ja zamisljam savrsen brak.

:happy: :happy: :happy:
Баш тако! :cvet

malena

katarina

Zoe, nisam htela da pominjem sve sto se pricalo u proslim temam, tacno:ostane postovanje! Ali kad sam rekla vetar u ledja, mislila sam na sve sto ON cini da budem bolja: njegove savete, iskustvo, interesovanja, uspehe...da mi daje podstek. Zelela bih da imamo neku vrstu kompeticije, ako me razumete.

tarantulica

Katarina, potpuno se slazem sa tobom...  :cvet

Volim kad osetim da neko chini da budem bolja...

I ja se trudim da se drugi tako osete pored mene...

Da bude obostrano  :Lj

zoe

Каћа, ниси ни свесна колико те разумем! :cvet

katarina

@zoe  :cvet

dodje mi da kazem da ako ima neko musko koje ovako misli, nek se javi:)   :>

Enea

ja bih mogla da se udam samo u Las Vegasu, i nikako drugachije =))

AquArius

.. what happens in Vegas, stays in Vegas?  :wink:

elem,
naziv teme bi mogao da bude i do¾ivotna ljubav ili veèna robija ..

Kaca je sve rekla ..  :cvet

Masha

Na brak nikada nisam gledala kao na robiju ,niti cu, jer kad bih tako gledala nikada o istom ne bih ni razmisljala. Mislim da nije lako biti u braku. Na njemu (mislim na brak) se mora stalno i uvek raditi, kao i sa decom. Zato mislim da se u brak ne ulazi nepromisljeno, iz dosade u vezi nikako!