"Kriptonit" pronadjen u Srbiji!

Started by Roben, 24-04-2007, 14:48:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Roben

"Kriptonit" pronadjen u Srbiji!

"Kriptonit", izmi¹ljeni mineral koji je li¹io Supermena njegovih natprirodnih moæi, zaista postoji, a otkriven je - u Srbiji.

Uzorak koji su u Srbiji iskopali geolozi multinacionalne rudarske kompanije "Rio Tinto" i koji se sada nalazi u Prirodnjaèkom muzeju u Londonu, ima isti hemijski sastav kao izmi¹ljeni kriptonit, javio je Rojters.

Medjutim, za razliku od zelenog kristala iz svemira, koji je glavni negativac u filmu "Povratak Supermena" Leks Lutor upotrebio da uni¹ti superheroja, novootkriveni mineral izgleda kao beli prah i ne emituje radijaciju.

Dr Kris Stenli, struènjak za mineralogiju londonskog muzeja, koji je identifikovao tajanstveni novi mineral, otkrio je na internetu da ima isti hemijski sastav kao kriptonit.

"Pred kraj istra¾ivanja, potra¾io sam na internetu hemijsku formulu minerala - natrijum litijum bor silikat hidroksid - i iznenadio se kad sam otkrio da je isti nauèni naziv ispisan na kutiji u kojoj se nalazi kriptonit koji je Leks Lutor ukrao iz muzeja u filmu 'Povratak Supermena'."

Testiranje uzorka izvr¹ili su nauènici iz londonskog prirodnjaèkog muzeja i kanadskog Nacionalnog istra¾ivaèkog saveta, koji su potvrdili da takav mineral dosad nije registrovan.

"Moramo da budemo oprezni - ne ¾elimo da Zemlja ostane bez svog najèuvenijeg heroja", izjavio je dr Stenli.

Mineral, koji æe biti nazvan D¾adari, biæe izlo¾en u londonskom Prirodnjaèkom muzeju 25. aprila i 13.maja, naveo je Rojters.

(Beta)

Al-Jasmina

Hmm a sto ga zovu Dzadari? :wall:
[off] suvise me asocira na Jadari [/off]
zar nije lepo mogao da bude Serbijum :> ili bas taj Kriptonijum...

Bedakijum :ohwell: ni to nas nece

Duke

Novi mineral koji po hemijskom sastavu odgovar kriptonitu iz povratka supermena. Mineral je otkriven u Srbiji, a za otkrice je zasluzna kanadska kompanija Rio Tinto

Mineral je nazvan Jadrit, a ne Kriptonit, zato sto u svom sastavu nema plemeniti gas Kripton

Inace Supermen u filmu i stripu gubi svoje moci kada je izlozen zelenim kristalima Kriptonita

Adonis_Vernalis

Upravo tako, Duke... Supermen postaje obican covek kad se priblizi kriptonitu. Dakle, u dolini Jadra postoji mineral sa rodne Supermenove planete. Posto je Srbija na planeti Zemlji, onda i Supermen odavde potice, pa zabasao u Ameriku... Joj, al ce to dovesti do procvata turizma u junackoj Radjevini i Azbukovici...