Preminuo Ivica Raèan

Started by Roben, 29-04-2007, 08:42:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Roben

Preminuo Ivica Raèan

Biv¹i hrvatski premijer i dugogodi¹nji predsednik Socijaldemokratske partije Ivica Raèan umro je noæas u zagrebaèkom klinickom centru "Rebro" nakon kratke i te¹ke bolesti.

Na slu¾benoj stranici Socijaldemokratske partije u nedjelju ujutro objavljena je vest o smrti dugogodi¹njeg lidera stranke, gde je navedeno kako su SDP i Hrvatska ostali bez èoveka koji je neizbrisivo obele¾io ¾ivote hrvatskog naroda i istoriju te zemlje.

"®ivot mu je do kraja bio ispunjen borbom za politièke ciljeve koji u svom sredi¹tu imaju èoveka, njegovu sreæu i blagostanje. Ivica Raèan je bio jedan od najuticajnijih hrvatskih politièara èija je zasluga u transformaciji Hrvatske u modernu demokratiju nemjerljiva", stoji u saop¹tenju SDP-a.

Raèan se iz javnog ¾ivota povukao 31. janaura kada mu je dijagnostifikovan atipièni tumor u desnom ramenu, nakon èega je leèen na klinici u Minhenu i zagrebaèkom Klinièkom centru "Rebro".

Ivica Raèan je rodjen 24. februara 1944. u mestu Ebersbah u Nemackoj, u radnom logoru. Uèestvovao je u skoro svim va¾nim politièkim dogadjajima u Hrvatskoj u poslednjih 35 godina.

Raèan, diplomirani pravnik, u politiku ulazi tokom 70-ih godina, a 1990. godine postaje predsednik Predsjedni¹tva Saveza komunista Hrvatske, koje iste godine izvodi sa Kongresa Saveza komunista Jugoslavije.

Nakon toga raspisuje izbore u Hrvatskoj, na kojima je pobedio HDZ, a njegov SDP osvaja 21 odsto. Raèan i nakon poraza na izborima nastavlja politièku karijeru, a stranku reformi¹e u Socijaldemokratsku partiju.

Nakon desetogodi¹nje vladavine Hrvatske demokratske zajednice sa Franjom Tudjmanom na èelu, Raèan je 2000. godine okupio opoziciju i na izborima osvojio vlast.

Na mesto premijera izabran je 2000. godine, kada je dolaskom na vlast koalicije SDP-HSLS-a sa jo¹ èetiri stranke prestala svojevrsna medjunarodna izolacija Hrvatske. Raèanova koalicija gubi izbore u novembru 2003. godine, kada na vlast ponovno dolazi HDZ.

(agencije/MONDO)

Bred

Bog da mu dusu prosti...

darusaz

Нек му је лака црна земља. У односу на ХДЗ, Рачанова политика је била мед и млеко.