„Astra“ sti¾e, „jugo“ ide u penziju

Started by Korisnicko Ime, 29-04-2007, 17:52:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Amerièka kompanija „D¾eneral motors“ je drugi veliki svetski proizvoðaè automobila koji æe, posle italijanskog „Fijata“, saraðivati za kragujevaèkom „Zastavom“. Nakon ¹to je pre dva dana Vlada Srbije odobrila da se sklopi ugovor o zajednièkoj proizvodnji vozila, sada je sasvim izvesno da æe se u Kragujevcu veæ naredne godine proizvoditi „opel astra“.

Kako je za „Blic“ izjavio predsednik Upravnog odora grupe „Zastava vozila“ Miodrag Saviæeviæ, reè je o modelu automobila visoke C klase, koji æe u prvo vreme stizati gotov iz inostranstva, a zatim æe se od delova i sklopova montirati na proizvodnim trakama „Zastave“. „U 2008. godini se oèekuje proizvodnja od dve do tri hiljade ovih automobila, a dalje æe se uveæavati do 5.000. ‘D¾eneral motors’ ima veæ 80 pogona ¹irom sveta, a ‘Zastava’ treba da se pridru¾i toj porodici.
- Linija za monta¾u, koja je kupljena za proizvodnju domaæeg ‘punta’, odnosno ‘zastave 10’ i plaæena 11,5 miliona evra, biæe iskori¹æena i za ‘astru’, uz korekcije i dodatnu opremu zbog veæih dimenzija. Kapacitet ove linije je do 40.000 vozila godi¹nje, pa zato raèunamo da æe na toj, uglavnom robotizovanoj liniji, biti mesta i za jo¹ dva nova modela automobila koja treba da se naprave do 2009. godine - ka¾e Miodrag Saviæeviæ.
„Zastava“ je od „Fijata“ veæ zatra¾ila proizvodnju novog modela malog automobila, sa motorom do 1.200 kubika, koji bi za naredne dve godine trebalo da zameni sada¹nji „jugo“.
- Tra¾iæemo i partnera za èetvrti, novi model koji æe biti poluteretni automobil, namenjen zanatlijama i preduzeæima. Tako æe biti zaokru¾ena ponuda „Zastave“, konkurentna na tr¾i¹tu ne samo Srbije, veæ i celog Balkana i okolnih zemalja - tvrdi Miodrag Saviæeviæ.
Generalni direktor „Zastava vozila“ Zoran Radojeviæ juèe je bio u Torinu i rekao je da æe „sledeæe sedmice da se organizuje sastanak sa menad¾erima ‘D¾eneral motorsa’ kako bi se precizirali detalji ugovora o saradnji“. Zna se da æe se modeli „astre“ prodavati sa znakom „Opela“ i da æe tr¾i¹tu biti ponuðene mnoge varijante opreme i motora.
Poslovodstvo „Zastave“ se nada da æe saradnja sa „Opelom“ dr¾avu osloboditi subvencija automobilskoj industriji, koje su u pro¹loj godini iznosile 860 miliona dinara. U prva tri meseca 2007. godine, dr¾ava je dala „Zastavi“ 30 odsto manje para nego u istom periodu pro¹le godine. U auto-industriji Srbije radi ukupno 60.000 radnika u 56 gradova, koji su vezani za „Zastavu“. Da bi kragujevaèka fabrika, sa kapacitetom za proizvodnju 200.000 automobila godi¹nje, radila rentabilno, trebalo bi da proizvede najmanje 50.000 vozila. Pro¹le godine je proizvela samo 12.000 automobila.

blic

Ayrton Senna

 :roll: Bas steta, a tako smo se navikli na JUGO.

Izgleda da je samo zastava pronasla nacin da jedan isti model(cak nimalo restilizovan, neracunajuci malu sminku) proizvodi 30(40) god., dok svi drugi menjaju modele svakih 5-7 godina.

Dosao je red i na Zastavu da se modernizuje.

Molicu Boga za to !!!!

Adonis_Vernalis

Ne znam sta vi mislite, ali, ja sam ponosni vlasnik nekad novog "keca". To vozilo pratim jos od kratkih pantalona, jer se dobro secam vremena kada su "fice" vozili obicni ljudi (nacionalna klasa... Gaga Nikolic kao Floyd), "zastavu 101" vozili oni kojima je malo krenulo u zivotu, "fiat 1300" (popularnog "tristaca") vozili onima kojima je bas krenulo u zivotu, a "fiat 2000" vozili direktori "Genex-a" i ostalih giganata samoupravnog socijalizma. Oni, skloni eksperimentima, opredeljivali su se za "trabante", "wartburge" i "lade specijalke", opet u skladu sa debljinom novcanika, iliti dubinom dzepa. Ili polozajem u hijerarhiji SKJ.

Posto imam keca, a znam kakvi su nekada, osamdesetih godina, kecevi bili, ja bih samo mogao da zavapim: ljudi, braco, pravite keca onakvog kakvog ste ga jednom projektovali. I nista vise... Batalite "kozmeticke" zahvate, jer ste simpaticno i, u ono doba lepo vozilo naruzili. Pravite delove onako kako treba. Izlijte blok motora onako kako ste ucili u srednjoj zanatskoj... Napravite bakelitni volan, onakav kakav je bio osamdesetih godina, i manite se plastikanera na koji mozete da se posecete motajuci... Zategnite srafove onoliko koliko treba da ih zategnete... i nemojte me terati da skupljam pare, pa od svog keca napravim "American Hotrod" auto... skupljajuci savete od automehanicara...

Samo radite ono sto ste znali da radite, i nista vise! Zastavo moja!

Ayrton Senna

Mogu samo da stanem iza ove price, i slozim se apsolutno.
Medjutim, jedno podsecanje pre daljeg komentara.

Zastava nikada nije bila "fabrika automobila", u pravom smislu te reci. I modeli koji su se proizvodili u Kragujevcu su FIAT-ovi modeli, kupljeni, pa sklapani po licenci. Imao sam prilike da probam sva zastavina vozila, od legendarnog FICE, na kome sam i naucio da vozim, preko jos jedne legende, TRISTACA, koji je za sve ostale modele Zastave bio LIMUZINA BOG, pa do cuvenog KECA.
Danasnji modeli ne mogu ni prici legendarnom kecu-MEDITERAN i COMFORT, automobili koji su direktno nasledili FIAT 124(?-nisam siguran u vezi zadnje cifre da li je 2, 3 ili 4), ali su i delovi bili Italijanski. Zbog toga su do skora krstarili nasim drumovima.

Danas je jedna vrlo slicna prica. Zastava 10(iliti FIAT PUNTO, predhodne generacije), trenutno se sklapa u Italiji, ali vec od Juna, krece proizvodnja u Kragujevcu. Kako sam cuo, kvalitet proizvedenih automobila kontrolisace Fiatovi inzinjeri. Sada, kvalitet tih automobila jeste zadovoljavajuci(nemojte misliti da nema reklamacija i zalbi), ali iskreno pitam se, koliko ce im vremena trebati da jedan licencirani model, ne tako nedavno najprodavaniji mali automobil u Evropi, potpuno uniste(kao sadasnje modele), i potpuno izgube poverenje kupaca. No, jedino im cena ostaje za borbu na trzistu(mada ona sada nije mala, pocinje od 8.200 evra), a da pomenem i floridu sa Pezoovim dizel motorom, koja takodje drzi cenu. Moze, i ja sam za novi auto. Ali, voleo bih i da vozim auto koji ima makar osnovne sisteme za sigurnu voznju sa imenima koja sadrze tri slova: ABS, ESP, ASR.
Trazim puno, znam, ali to je danas standard svuda u svetu. A, da, daleko smo mi od sveta.

Elem, drzim im palceve da naprave auto koji ce biti prava kopija PUNTA, ASTRE......., samo da moze da se vozi.

dirigent

Znate li i koji je marketimski slogan Yuga koji se (ne znam kome) prodaje na Americkom trzistu?

        Nije prijatno , ali svako mora nekad otici kod  zubara!

mikele

Јел сам ја добро скапирао да та астра неће имати заставин знак као што га има ''пунто'',тј застава 10?
То ми је баш безвезе.Нећемо моћи да разликујемо које су ''наше'' астре,а које нису. :ohwell:

Ayrton Senna

Taèno je, po ugovoru izmedju GM-a i Zastave stoji da æe se nove Astre proizvoditi pod Opelovim znakom, a prepoznavanje æe veruj mi biti vrlo lako. Proizvodnja predhodne generacije Astre je prestala pre dve godine, a Zastava æe poèeti da je proizvodi tek sledeæe godine, najverovatnije u Nemaèkoj, dok ne osposobe liniju kod nas, ¹to neæe biti pre proleæa 2009. godine. Tako, taj model Astre æe biti star veæ 10 god. a "na¹e" æe svakako biti nove.