Spam i dalje 90 odsto maila

Started by Korisnicko Ime, 29-04-2007, 17:56:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Commtouch je objavio rezultate svog istra¾ivanja o spam trendovima u prvom kvartalu tekuæe godine. Verovatno su mnogi korisnici veæ osetili na svojoj ko¾i da je ogroman procenat e-mail poruka u stvari spam, a to se potvrðuje ovim izve¹tajem - izmeðu 85 i 90 procenata e-mail poruka na globalnom nivou u stvari predstavlja spam. U vrhu liste spama se i dalje nalaze poruke sa seksualnom sadr¾inom, kao ¹to su nuðenje seksualnih usluga, seksualnih pomagala i slièno. Kompanija Commtouch posebno upozorava na tzv. "newsletter spam", koji predstavlja najnovije "dostignuæe" prevaranata, odnosno novi adut dosta sofisticiraniji od ranijih, koji bele¾i daleko veæi uspeh sa spamerske taèke gledi¹ta od ostalih pristupa.

Izvor: Commtouch 

Roben

Spam èini 69 odsto elektronske po¹te

Ne¾eljene poruke trenutno èine 69 odsto svih poruka elektronske po¹te, objavila je medjunarodna kompanija za proizvodnju bezbednosnih softvera „Simantek" (Symantec) sa sedi¹tem u Sanivejlu (Kalifornija).

„Simantek“ je saop¹tio i da veliki broj po¹iljalaca uz ne¾eljene poruke ¹alje i PDF datoteke jer veæina aktuelnih filtera za ne¾eljene poruke te¹ko registruje tu vrstu datoteka.

Prilo¾ene PDF datoteke uglavnom predstavljaju razne vrste finansijskih ponuda, a najèe¹æe se radi o ponudama za kupovinu deonica, ¹to je deo tehnike poznate pod nazivom "napumpaj i otarasi se" - PAD (pump-and-dump).

Radi se o tehnici kojom se zbog velike kampanje slanja ne¾eljenih poruka ve¹taèki naglo di¾e cena deonica koje posle odredjenog vremena naglo i padaju.

Prevaranti obièno saèekaju da cena deonica dostigne vrhunac kako bi rasprodali svoje deonice, a kada njihova cena naglo padne drugi uèesnici na berzi ostaju sa deonicama koje su bile isto tako bezvredne kao i na poèetku operacije.

(Tanjug)

3OPAH

 
Prestanite koristiti imejl...* :K :lol3:


Ko razume, shvatice.... :-)))