Odobrena prva vakcina protiv H5N1

Started by nasty girl, 21-04-2007, 08:17:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

nasty girl



Amerièka Uprava za kontrolu prehrambenih i farmaceutskih proizvoda (FDA) odobrila je vakcinu protiv ptièjeg gripa "Sanofi-Pastera", ogranka za proizvodnju vakcina francuske farmaceutske kompanije "Sanofi-Aventis".

To je prva vakcina protiv ptièjeg gripa namenjena ljudima koja je odobrena u SAD.

FDA je dala "zeleno svetlo" vakcini imajuæi u vidu rezultate klinièkog ispitivanja, zavr¹enog 2005. godine, koje je pokazalo da dve njene doze izazivaju imunolo¹ku reakciju organizma kod zdravih odraslih osoba starosti od 18 do 64 godine.

Amerièke vlasti su veæ najavile da ¾ele da formiraju zalihu od 20 miliona doza "Sanofijeve" vakcine protiv ptièjeg gripa, kako bi za¹titile osobe koje su, zbog svog posla, izlo¾ene opasnosti od preno¹enja zaraze.

Te rezerve bi mogle da se poveæaju i na 600 miliona doza vakcine, ¹to je dovoljno za za¹titu celokupnog stanovni¹tva u periodu od ¹est meseci nakon pojave eventualne epidemije.

(Tanjug)

Bred

Vakcina protiv ptièjeg gripa
| Izvor: Tanjug
Brisel -- Evropska komisija odobrila je prodaju prve prepandemijske vakcine protiv ptièjeg gripa "prepandriks" namenjene ljudima.

Proizvoðaè vakcine je britanska farmaceutska kompanija "GlaksoSmitKlajn". Ta vakcina je predstavljena kao dodatno sredstvo zdravstvenim vlastima u borbi protiv eventualne pandemije virusa ptièjeg gripa H5N1. Vakcina se neæe odmah naæi u apotekama.

Evropska agencija za lekove je jo¹ u februaru priznala "prepandriksu" sposobnost da ogranièi, ali ne i zaustavi, preno¹enje mutiranog virusa H5N1 sa èoveka na èoveka.

Virus se za sada uglavnom na ljude prenosi dodirom sa zara¾enom ¾ivinom, ali struènjaci strahuju da bi mogao da mutira tako da postane lak¹e prenosiv meðu ljudima, ¹to bi moglo da izazove pandemiju nesluæenih razmera.

"Radili smo na vrsti virusa H5N1 koji je harao i izazivao smrt ljudi u Vijetnamu tokom 2004. godine", objasnila je doktorka Sofi Miler, iz francuskog ogranka GSK.

Tom virusu je, kako je rekla, dodat nov sastojak koji pojaèava imunitet organizma protiv mutiranog virusa H5N1, preneli su francuski mediji.

b92