Navodno gradjani ex-Jugoslavije planirali napad na vojnu kasarnu u Americi ali..

Started by Al-Jasmina, 08-05-2007, 23:27:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Al-Jasmina

Albanci, Jordanac i Turèin uhap¹eni u SAD
Utorak, 8. maj 2007. 20:36

Èetvorica Albanaca, jedan Jordanac i jedan Turèin uhap¹eni su pod optu¾bom da su pripremali teroristièki napad na kasarnu amerièke vojske u Nju D¾ersiju, saop¹tila je policija u toj dr¾avi.

Ta ¹estoèlana grupa, èiji su motivi obja¹njeni pripadno¹æu "lokalno organizovanoj grupi radikalnih islamista", planirala je napad na kasarnu Fort Diks u Nju D¾ersiju, kako bi "poubijali ¹to je vi¹e moguæe vojnika".

U prvim informacijama o hap¹enju, bilo je reèi da su svih ¹est uhap¹enih "rodom iz biv¹e Jugoslavije", ali je posle nekoliko sati objavljeno da su privedeni Albanaci, Jordanac i Turèin - Driton Duka, Elvir Duka, Sain Duka, Mohamad Ibrahim ©enver, Agron Abdulahu I Serdar Tatar.

FBI je mesecima pratio tu grupu, a akcija hap¹enja je obavljena nakon ¹to su osumnjièeni za zaveru stupili u kontakt sa agentom FBI, koji se predstavio kao trgovac oru¾jem. "Hap¹enje predstavlja otre¾njujuæe podseæanje da je pretnja d¾ihadista stvarna ¹irom sveta, a ne samo na Bliskom istoku ili u Iraku", rekao je lokalni kongresmen D¾ejms Sekston.

Bela kuæa je, u medjuvremenu, saop¹tila da nema dokaza da je ¹estoèlana grupa navodnih terorista bila povezana sa bilo kojom organizacijom medjunarodnih terorista. Istra¾itelji u Nju D¾ersiju su, medjutim, saop¹tili da "nema dileme da se radi o d¾ihadistima" i da je u njihovom posedu pronadjena "izvesna kolièina propagandnog materijala Al Kaide". Oni su, kako je za sada saop¹teno, ve¾bali gadjanje u planinama Pokanos u dr¾avi Pensilvanija.

Grupa je otkrivena jo¹ pre vi¹e meseci, po¹to je jedan od èlanova, gre¹kom, ostavio disk sa snimkom ve¾bi u jednoj lokalnoj prodavnici. Akcija amerièke policije usledila je po¹to je prikupljeno dovoljno dokaza o pripremanju napada, ali bez jasnih indikacija za kada je zaista taj napad bio planiran.

Iako je izvesno da nijedna organizacija radikalnih islamista nije planirala ovaj napad, FBI je izrazio ozbiljnu zabrinutost èinjenicom da je propagandni materijal Al Kaide predstavljao deo motiva koji je grupu navodnih terorista naveo na planiranje napada.

Grupa je, kako navodi amerièka policija, poku¹ala da nabavi bar jedan "kala¹njikov", kao i ruèni bacaè. Svi uhap¹eni ¾iveli su veæ du¾e vreme na teritoriji SAD.

Bezbednosne mere oko kasarne Fort Diks i nekoliko okolnih objekata amerièke vojske pojaèane su nakon informacija o planiranju napada. U toj kasarni stacionirano je oko 15.000 ljudi, ukljucujuæi oko 3.000 vojnika.

(Tanjug/MONDO)