PrAkTiCni

Started by MiKy, 10-05-2007, 09:26:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

igrackica

Nama Bojana nije rekla da nece biti principa. Da, ucite sve!

Bred

napravise bauk od broma ...  :1 :nene:  :shock

Jeca

E pa stvarno ga preterase.... Nama su rekli da nece biti principa, zato sto svako drugacije ocenjuje ispisan princip, pa ti oduzmu ili dodaju bod...
PA su rekli da ce biti mnogo lakse nego prethodnih godina...

I sta sad? Nista od toga...

shumshi

pa nije ni bilo principa...u tom smislu da ga ispisujes...
nego samo reakcije na kojima se zasniva princip...

yeca

Ne ne ljudi, rekli su da princip mora da se zna jer dolaze zadaci pa bar su¹tina mora da se zna zbog reakcija, ali postupci izrade ne moraju da se znaju...

Quote from: Bred on 08-06-2007, 13:28:23
napravise bauk od broma ...  :1 :nene:  :shock
Kompleksi....

Èime se vr¹i ekstrakcija masti po Soxhlet-u:
1. etrom
2. hloformom
3. etrom i hloroformom (TAÈNO)

suncica

ljudi ja sam polozila sad brome, ali su me toliko razocarali sa pitanjima, jer je medju ponudjenim odgovorima bilo ili stvari sa usmenog ili delovi kojih se ja kroz maglu secam sa uvodnog  :namcor, tako da ne znam sta da vam kazem.
dva pitanja sam pogresila na glupost, u sustini sam praktikume znala na pamet, a opet sam dobila 7. ocena nije ni bitna, ali cisto orijentacije radi :batina
ocigledno da su dali dovoljno normalnih pitanja za prolaz, ali da su barem rekli da procitamo usmeni...
bas su me razocarali :shock
Srecno u drugom ispitnom roku

willie the scot

poruka asistentkinjama-jel se tako uzvraca ljubav?! :>

MiKy

stvarno izgleda da su resili da pokvare utisak... :roll:

MiKy

jel se seca neko ovih skretanja? koji secer gde skrece?Sta zakrece ravan polarizovane svetlosti ulevo:                             
saharoza, fruktoza, invertni secer, glukoza?

Lena

Fruktoza i invertni ¹eæer skreæu ulevo (saharoza skreæe udesno, invertni ¹eæer je sme¹a glukoze i fruktoze a fruktoza vi¹e skreæe ulevo nego glukoza udesno pa na kraju opet ispadne ulevo). Nadam se da nisam previ¹e konfuzna. :D

Bred

Quote from: suncica on 08-06-2007, 19:48:13

dva pitanja sam pogresila na glupost, u sustini sam praktikume znala na pamet, a opet sam dobila 7. ocena nije ni bitna, ali cisto orijentacije radi :batina

Jeste bitna za konacnu ocenu na usmenom :wink:

milicagm

Pitanja uopste nisu strasna.Samo smo se svi orjentisali na ona stara pitanja.Sve je iz praktikuma samo treba obratiti paznju na sitnice!!!Da napomenem ja sam sad polozila.         

MiKy

sva pitanja su cake,vise nije dovoljno procitati pazljivo praktikum vec treba uciti do sitnih detalja...

yeca

Pa odprilike kako je Miky rekao...
Kada budete uèili, ne samo ¹to bi trebali da nauèite SVE od reèi do reèi o teorijskom delu ve¾be i o principu nego bi trebali da znate sve reagense koji se koriste u izradi (puferi, odakle potièe koji jon...) pa i princip da proèitate  :help:

Mojoj grupi su bila sledeæa pitanja:
1. zadatak - odredjivanje sadr¾aja UH - imao je dva dela:
a) da se odredi kolièina ¹eæera u alikvotnom delu uzorka (to je ona zapremina sa kojom radite, data je u zadatku)
b) da se odredi sadr¾aj ¹eæera u zapremini koja odgovara 40. delu uzorka (to je veæ ono ¹to smo radili na ve¾bama)
2. zadatak - dat je sadr¾aj proteina, UH, masti, vode i mineralnih materija u nekoj namirnici i trebalo je odrediti energetsku vrednost namirnice

Pitanja:
1. Od èega zavisi rotacija optièki aktivnih supstanci (temp, konc, du¾ine polarimetarske cevi, prirode rastvaraèa, jo¹ ne¹to bilo ponudjeno)
2. Kako se odredjuje sadr¾aj KMnO4 u 1ml istog rastvora metodom kojom se odredjuje utro¹ak KMnO4 u vodi za piæe??
(i ranije sam sretala ovo pitanje i ja stvarno ne znam ¹ta je pesnik hteo da ka¾e  :hmm - mo¾da da se opi¹e postupak...)
3. Ako je ukupna tvrdoæa vode 12 francuskih stepeni, koliki je sadr¾aj CaCO3 u 1L vode?? (120mg)
4. ©ta se koristi za doterivanje pH kod odredjivanja ukupne tvrdoæe vode? (amonijaèni, fosfatni, citratni pufer ili 8% NaOH)
5. Navesti fizièke konstante za identifikaciju masti i ulja
6. Napisati reakciju oksidacije organskih materija metodom sa KMnO4
7. Koje supstance æe se zadr¾ati u anjonskom izmenjivaèu (limunska kis, aminokiseline, sorbitol, Na jon, ¹eæeri)
8. Jodni broj zavisi od: sadr¾aja nezasiæenih MK
                         odnosa zasiæenih i nezasiæenih MK
                         broja dvostrukih veza
                         jo¹ ne¹to netaèno je bilo ponudjeno
9. Koji ¹eæeri su redukujuæi: glukoza, fruktoza, sorbitol, saharoza
10. Kod odredjivanja jodnog broja bitno je:
    1. favorizovati adiciju uz dodatak joda
    2. favorizovati adiciju uz dodatak jod-monobromida
    3. favorizovati supstituciju uz dodatak joda
    4. favorizovati supstituciju uz dodatak jod-monobromida
11. Nepotpunim uklanjanjem bromne vode kod odredjivanja jodida u kuhinjskoj soli:
    1. dobija se la¾no veæi rezultat (ja sam ovo zaokru¾ila...hm prepisala  :1  :stid:)
    2. utièe na slepu probu
    3. skraæuje se vreme izrade
    4. ne utièe na rezultat
12. Koja je stacionarna, a koja mobilna faza kod hromatografskog odredjivanja boja??
13. Odredjivanjem pepela:
    1. odredjuje se % organskih materija
    2. odredjuje se % suvog ostatka
    3. odredjuje se biolo¹ka vrednost namirnice
    4. odredjuje se moguænost èuvanja
14. Odredjivanje ukupnih ¹eæera vr¹i se:
    1. iz osnovnog rastvora
    2. iz osnovnog filtrata
    3. posle kisele hidrolize
    4. posle bazne hidrolize

Eto, to je to ¹to sam ja imala...
Boldovala sam ono ¹to sam ja zaokru¾ila!
Znam da je ova druga grupa imala zadatke sa odredjivanjem utro¹ka KMnO4 u vodi za piæe i odredjivanje sadr¾aja proteina.
Jo¹ kad bi se i neko od njih javio... bilo bi extra!

Moj savet je da, po¹to æete brome verovatno spremati za jesenje rokove, da na praktièni izadjete sa spremljenim usmenim delom jer jedino tako neæete izaæi sa praktiènog nesigurni ¹ta ste uradili...
:happy:

Jeca

E pa ti si bila moja grupa.... :)

Nisam ocekivala da ce biti pitanja tipa "moze da bude, a ne mora da znaci" i  ne znam zasto su od broma napravili bauk..

Mislim da niko nije dobio toliko pohvala kao institut, a oni nam tako vracaju.

Da li je stvarno bilo nuzno dati pitanja koja se toliko razlikuju od prethodnih godina (mislim po tezini)?  :nene:

Bas su cudni postali....nema sanse da nam neko nesto olaksa..... :namcor