Београд губи Универзијаду?

Started by Korisnicko Ime, 11-05-2007, 14:13:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Beograd i Srbija mogli bi zbog nestabilne politièke situacije u zemlji da izgube organizaciju Univerzijade 2009. godine! Organizacioni komitet, na èijem se èelu po funkciji nalazi premijer Srbije, mesecima se ne sastaje, kasni se sa izgradnjom univerzitetskog sela, a Univerzijade mo¾da neæe ni biti kao stavke u bud¾etu za 2007. godinu...

Kasne radovi na izgradnji sela

Sini¹a Jasniæ juèe je nagovestio da bi narednih dana moglo da bude oduzeto zemlji¹te investitoru, firmi "Blok 67 asosiejt", koja gradi univerzitetsko sportsko selo na Novom Beogradu.

- Stravièno se kasni sa izgradnjom univerzitetskog sela i zato ozbiljno razmi¹ljamo da ovih dana oduzmemo zemlji¹te investitoru - ka¾e Jasniæ.

Zoran Jovanoviæ, direktor za objekte u preduzeæu "UB 2009", ka¾e da bi ova godina trebalo da bude iskori¹æena za pripremu rekonstrukcije objekata.

- Verovatno neæemo uæi u rekonstrukciju ove godine. Trebalo bi da uradimo nabavku. To je veliki posao, iako neæe biti vidljiv na prvi pogled. Ali radovi na univerzitetskom selu moraju vidno da napreduju - ka¾e Jovanoviæ.

Sini¹a Jasniæ, generalni direktor preduzeæa "UB 2009", ka¾e za Press da u Svetskoj sportskoj studentskoj organizaciji (FISU) verovatno razmi¹ljaju o oduzimanju domaæinstva Beogradu.

- Ovo ¹to se de¹ava je katastrofalno i zbog imid¾a Beograda i Srbije u svetu, i zbog na¹eg ugleda u FISU. Oni su veoma zabrinuti trenutnom situacijom i verovatno razmi¹ljaju o tome da domaæinstvo Univerzijade 2009. dodele nekom drugom. Danas putujem u Brisel, gde æu morati da odgovaram na neka pitanja koja ne bi trebalo meni da budu upuæena. Za nas bi bilo katastrofalno ako Srbija ne dobije vladu do 15. maja. Oèekujem da æe razum prevladati - ka¾e Jasniæ.

Za Univerzijadu je iz bud¾eta trebalo da bude izdvojeno 370 miliona dinara, ali se ta stavka u meðuvremenu "negde izgubila". Iz preduzeæa "UB 2009" juèe su uputili apel dr¾avnim organima da ukljuèe Univerzijadu u bud¾et za 2007. godinu.
Novi partneri

Uz sve probleme, preduzeæe "UB 2009" okuplja nove partnere. Juèe je potpisan ugovor sa Sportskim savezom Srbije, koji æe uèestvovati u pripremi sportista za Univerzijadu u Bangkoku. Generalni sekretar SSS Dane Korica, koji je svojevremeno osvojio zlatnu medalju na Univerzijadi, rekao je da oseæa mali strah kada pomisli na 2009. godinu.

- Potrebno je napraviti rezultate, spremiti objekte i pronaæi novac, a to nije lako. U Zagrebu 1987. bilo je mnogo lak¹e jer je iza njega stajala cela Jugoslavija. Verujem da æemo uspeti i da æe to zaista biti najbolja Univerzijada do sada - rekao je Korica.

- Potpuno je zabrinjavajuæ odnos prema Univerzijadi. Bilo bi ¹okantno da nas ne bude u bud¾etu za 2007. godinu. Ove godine smo dobili trièavih samo 10 miliona dinara, koji nisu dovoljne ni za ¹ta. Sav novac koji smo dobili pro¹le godine bio je usmeren na rekonstrukciju objekata. Meðutim, Univerzijada nisu samo objekti. Postoji tu jo¹ nekoliko aspekata: medicinska za¹tita, saobraæaj, transport, telekomunikacije i jo¹ hiljadu stvari. Ko æe to da plati? ®alosno je i to ¹to od grada nismo dobili ni jedan jedini dinar - tvrdi Sini¹a Jasniæ.

On ka¾e da je tra¾io od Vlade preraspodelu sredstava, ali da se to jo¹ nije desilo. Uz opasku da ne ¾eli da daje izjave u afektu, Jasniæ je konstatovao da mnogi nisu svesni znaèaja koji bi Univerzijada trebalo da ima za Srbiju.

- Znaèaj Univerzijade je pre svega u obnovi sportske infrastrukture. ®elimo da obnovimo sportske objekte i napravimo nove, koji æe ostati ovom gradu i nekoj deci koja dolaze. Neæe ih niko odneti sa sobom. Ne pristajemo na ¹minku. Izgleda da odreðeni ljudi nisu svesni koliko je neko znoja prolio da dobije ovo takmièenje. Koliko smo odr¾ali promocija, ¹ta smo sve do sada uradili na ovom projektu... Univerzijada bi trebalo da uèini mnogo na pobolj¹anju imid¾a Srbije - rekao je Jasniæ.

www.studentskisvet.com

tarantulica


mikele

Ваљда неће доћи до овога јер би то била права катастрофа.Надам се да ће нова влада имати разумевања и обезбедити новац за ову манифестацију и на тај начин спречи још једну бруку за нашу земљу.

darusaz

Ево ваљда ће бити влада па и паре.

hulio_salinas


malena

Kao i uvek nasi sve moraju da upropaste... :help2: Nadam se da do toga ipak nece doci...