Najveæi interes za bankare i farmaceute

Started by Bred, 13-05-2007, 16:17:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. Nedeljkoviæ | 10.05.2007 - 10:20




Maturantima osnovne ¹kole najinteresantnija su èetvorogodi¹nja zanimanja u oblasti ekonomske i zdravstvene struke, a u tim ¹kolama najpopularniji smer je za farmaceutskog tehnièara i bankarskog slu¾benika. U trogodi¹njim struènim ¹kolama prednjaèe profili u ugostiteljstvu i liènim uslugama (kuvar, konobar, frizer, maser, pedikir i manikir). Kao i svake godine ne prestaje ni interesovanje za upis u gimnazije.
Za jedno mesto èetiri matematièara
Kao i svake godine, veliko interesovanje vlada za specijalizovane gimnazije (matematièka i filolo¹ka) gde se upisuju posebno nadarena deca. Za jedno slobodno mesto u Matematièkoj gimnaziji konkuri¹u èetiri ðaka, dok se za jedno mesto u Filolo¹koj gimnaziji svake godine bore najmanje dva uèenika.


Podaci o najpopularnijim zanimanjima dobijeni su na osnovu analize rezultata upisa u srednje ¹kole za poslednje dve godine koju je uradilo Ministarstvo prosvete i sporta.
Osmaci su veæ „u frci“ oko priprema za polaganje prijemnih i kvalifikacionih ispita, ali ono ¹to ih trenutno najvi¹e muèi jeste izbor buduæeg zanimanja. Pro¹le godine najveæi broj malih maturanata bio je zainteresovan za upis u ¹kole klasiènog i oglednog obrazovnog profila u oblasti medicinske i ekonomske struke. U oblasti zdravstvene struke ubedljivo najpopularnija zanimanja bila su farmaceutski i fizioterapeutski tehnièar. Tako su deca koja su pro¹le ¹kolske godine upisala, na primer, Farmaceutsko-fizioterapeutsku ¹kolu u Beogradu - obrazovni profil farmaceutski tehnièar (ogled), imala maksimalno 100, a minimalno 95,06 bodova. Takoðe, veliko interesovanje vladalo je za upis na smerove za pedijatrijske, medicinske i zubne tehnièare.
- Pro¹le godine najveæi broj bodova imala su deca koja su se upisala na smer za farmaceutskog tehnièara, ali veliko interesovanje vlada i za smerove fizioterapeutski i kozmetièki tehnièar. Veoma je popularan i trogodi¹nji obrazovni profil za masera - ka¾e Slavica Rakiæ, pedagog u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj ¹koli.
Ni¹ta manje bodova nisu imali uèenici koji su upisivali u ¹kole sa nekim od popularnih obrazovnih profila u oblasti ekonomske struke, a to su na prvom mestu bankarski slu¾benik, zatim poslovni i finansijski administrator. Na primer, u Pravno-birotehnièkoj ¹koli „9. maj“ u Beogradu uèenici koji su upisali smer za bankarskog slu¾benika imali su maksimalno 100, a minimalno 97,5 bodova, dok su finansijski administratori u Ekonomskoj ¹koli „Nada Dimiæ“ u Zemunu imali najvi¹e 100, a najmanje 94,14 bodova.
Bojan Ristiæ, ¹ef Odseka za srednje struèno obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nagla¹ava da je najveæi razlog za ovako veliko interesovanje za ¹kole zdravstvene i ekonomske struke to ¹to veliki broj uèenika po zavr¹etku ¹kolovanja bez problema dolazi do posla.
- Naroèito su popularni ogledni obrazovni profili jer se pokazalo da uèenicima daju praktièna znanja i ve¹tine, pa ih poslodavci rado zapo¹ljavaju. Ne jenjava ni interesovanje za upis na smer za ekonomskog tehnièara. Praksa je pokazala da ekonomski tehnièari po zavr¹etku ¹kolovanja mo¾da nemaju adekvatna znanja i ve¹tine da bi odmah poèeli da rade. Meðutim, kada upi¹u fakultete, na treæoj i èetvrtoj godini kada doðe do struke, pokazuju zavidno znanje i bolji su od gimnazijalaca - ka¾e Ristiæ.
Poslednjih godina ne jenjava ni interesovanje za upis u gimnazije. Ipak, uoèeno je da je opao prag prolaznosti, i to kod dru¹tveno-jezièkog smera za jedan bod, kod prirodno-matematièkog za 1,5, a kod op¹teg za dva boda.
- Za gimnazije svake godine vlada veliko interesovanje, a deca koja se upisuju imaju izuzetno visok proseèan broj bodova, koji je veæi od 80 - ka¾e za „Blic“ Zorica Blagojeviæ, ¹ef Odseka za gimnazije u Ministarstvu prosvete i sporta.

Prijemni za upis na fakultete od 27. do 29. juna
Prvi upisni rok na fakultetima Beogradskog univerziteta trajaæe od 20. juna do 15. jula. Prijavljivanje studenata biæe organizovano 20, 21. i 22. juna, a polaganje prijemnih ispita 27, 28. i 29. juna. Upis na fakultete u prvom upisnom roku mora biti zavr¹en do 15. jula, reèeno je juèe na sednici Senata Univerziteta u Beogradu na kojoj je usvojen konkurs za upis na fakultete.

Ove godine na fakultetima Beogradskog univerziteta biæe mesta za oko 16.000 bruco¹a. Na bud¾etu æe studirati 8.838 studenata, dok æe 7.158 akademaca sami plaæati svoje studije.
Drugi upisni rok na fakultetima Beogradskog univerziteta biæe organizovan od 1. do 20 septembra. Prijavljivanje za studente koji se nigde ne upi¹u u prvom upisnom krugu biæe organizovano 3. i 4. septembra, a polaganje prijemnih ispita za drugi upisni krug odr¾aæe se 5, 6. i 7. septembra. Upis studenata u drugom upisnom krugu mora biti zavr¹en najkasnije do 20. septembra. Na juèera¹njoj sednici Senata prihvaæen je predlog da svi studenti prve godine koji studiraju po novom programu, a koji osvoje najmanje 40 ESPB bodova mogu uslovno upisati godinu. Uslovni upis za studente ostalih godina je takoðe prihvaæen, a svi fakulteti æe sami odrediti koje ispite studenti moraju polo¾iti da bi mogli upisati narednu godinu.
V. N.

Spreèen upad studenata
Nekoliko studenta iz „Studentskog protesta 2007“ poku¹alo je juèe da uðu na sednicu Senata, ali ih je obezbeðenje spreèilo u njihovoj nameri.
- Pojam samoorganizovani studenti vi¹e ne postoji. Neæu vi¹e da razgovaram s njima. Imaju svoje predstavnike u Studentskom parlamentu, pa neka izvole i proslede im zahteve. Da su u¹li na sednicu, protiv njih bi bila pokrenuta disciplinska odgovornost, jer to je najgrublje kr¹enje pravilnika o disciplinskoj odgovornosti studenata - rekao je juèe Branko Kovaèeviæ, rektor Beogradskog univerziteta.

blic