Mamini sinovi

Started by Darker, 14-05-2007, 12:48:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Мамини синови
Сваки пети брак у Србији се завршава разводом, а стручњaци кажу да је један од узрока развода – необично присан однос мајке и сина

Каваљери ако купујете мами цвеће, не заборавите и супругу, због мира у кући

Приче које почињу анегдотама у којима свекрва на венчању „случајно” хвата бидермајер најчешће се не завршавају – „и живели су срећно и задовољно до краја живота”, већ у – бракоразводној парници. А пут којим она изводи десант на породично гнездо свог одбеглог сина поплочан је – њеним најбољим намерама. Свака случајност са метафором о путу који води у пакао потпуно је намерна, тврди др Анамарија Казанесе, психолог и психотерапеут, која је у магазину „Обсервер” недавно презентовала поражавајућу статистику да се у Италији, земљи која је некада сматрана за бастион брака, разводи дешавају на сваких пет минута.

Криза која је овде владала више од једне деценије утицала је на принудно враћање младих брачних парова у своју девојачку или момачку собу, а иза статистике по којој се сваки пети брак завршава разводом стоји искуство стручњака које говори да је један од узрока развода – необично присан однос мајке и сина.

На питање – ко прави мамине синове, др Зоран Илић, психијатар и психотерапеут, одговара: „Мамини синови узгајају се у наручју незрелих и неостварених жена, односно емотивних пијавица које систематски трују сва његова осећања према женама и хране његов нарцизам речима: ’Ти си тако леп, паметан и не треба да трошиш време на те глупаче. Жене су превртљиве, лажљиве, неверне и само желе твој новац. Има времена за љубав, сада треба да завршаваш факултет, нађеш добар посао, посветиш се каријери’.”

– Преко ноћи открива да има повишен крвни притисак и гастритис како би пажњу свога сина скренула на себе. Она ретко када отворено приговара, а своју повређеност показује – леденом ћутњом. Када се син врати са састанка са девојком, мајку најчешће затиче „болесну” или, у мелодраматичнијој верзији ове приче, окружену лекарима хитне помоћи који слушају причу о безобзирном сину који оставља мајку у предворју срчаног удара, пуцања слепог црева, крварења чира, галопирајућег шлога – прича др Зоран Илић.

У почетку, она показује лажну љубазност према девојци, али ако веза потраје она „отвара” очи сину речима: „Она те је залудела, никад нећеш завршити факултет, могао си пет пута бољу да нађеш...” Истовремено, она сину шаље дупле поруке – каже му да треба да се осамостали, а чини све да он остане у кући: кува, пере, пегла и ради све оно што младе девојке мрзе да раде. Син осећа мајчину нетрпељивост и често је свађалачки расположен према њој, али остаје са њом јер нема довољно самопоуздања и сигурности у љубавном животу, истиче Илић.

Друга група маминих синова има се не задржава дуго у везама и често одржава паралелне везе али оног тренутка кад своје партнерку почиње да доживљава као личност, а не само као тело, они направе неку „зврчку”, па је оставе. Страх од брака је веома присутан код маминих синова, јер се мама обично не противи краткотрајним везама, али чим се помене матичар онда најчешће и започиње манипулацију болестима.
„Ако млади брачни пар живи под истим кровом, мајка се обично опредељује за суптилну варијанту злостављања. Другим речима, почиње да се меша у сваки сегмент њихове свакодневице, јер она боље кува ручак, боље васпитава дете, боље бира завесе... и упада у интимни простор младе породице кад год јој падне на памет. Ако снаја пружи отпор, она себе почиње да приказује као жртву или измишља трачеве. Оно што се често дешава јесте да жена не може да издржи притисак свекрве и инсистира да промене место становања, што за сина представља доказ тезе да је мама била у праву. Треба имати на уму да живот са свекрвом значи предворје развода брака, али то истовремено не значи да ’удаљена’ мајка не представља опасност. Мајка која је одгајила маминог сина стрпљиво чека својих пет минута када ће сину саопштити: ’Видиш да сам била у праву!’”, закључује др Зоран Илић.
Катарина Ђорђевић
[објављено: 13.05.2007.] Politika

tarantulica

Pljuc, pljuc, pljuc, daleko bilo... :run

Smrda

uh...sto ne varim edipovce....

malena

Sreca moja sto jos nisam upoznala ni jednog,a sto rekla tarantulica pu pu pu daleko bilo,nadam se i da necu...  :run

Darker

Mamiceeeeeeeeeeeeeee a005 a005

Masha

Sto je sigurno, sigurno je - muza pod ruku i ziveti odvojeno od roditelja. Ako se necka, bolje na vreme  :run  :K

willie the scot

kome ti mamu...?!!! :K

zoe

Ја сам татина ћерка! :a

dirigent

dal su gore taste ili svekrve?

Al-Jasmina

Svekrve :>
Cerka se nece smuvati sa kevom NIKADA,
tako da njenoj kevi zet nije takmac-
to ni grchka mitologija nije obradjivala :trfr:

Masha

Quote from: Al-Jasmina on 14-05-2007, 22:04:44
Svekrve :>
Cerka se nece smuvati sa kevom NIKADA,
tako da njenoj kevi zet nije takmac-
to ni grchka mitologija nije obradjivala :trfr:


Jass, kraljice humora! Al` da si u pravu jesi - poznata su dva kompleksa: Edipov i Elektrin, a nijedan ne obuhvata majku i cerku  :K

Al-Jasmina

Tako je-
Edipu je keva keva
a Elektri je cale keva :>

3OPAH

A jel ima neka statistika?

Prevalencija, incidenca... :K

pig_am_am

moj zeludac je osetljiv na ovakve informacije :bljak:

tarantulica



Sicilijanka vaspitava 61-godi¹njeg sina

Umorna od njegovog "raskala¹nog" pona¹anja, jedna Sicilijanka oduzela je svom 61-godi¹njem sinu kljuèeve od kuæe, ukinula mu nedeljni d¾eparac i privela ga policiji.

Starica, poreklom iz Kaltadjirona, grada u centralnoj Siciliji, predala je sina policiji na prevaspitavanje, sa zadatkom da "tupoglavca" nauèi da se pona¹a pristojno, pi¹e danas list "Sicilija".

Neposlu¹ni sin se po¾alio policajcima da mu majka daje premali d¾eparac i da lo¹e kuva.

"Moj sin me ne po¹tuje, ne govori mi kuda odlazi uveèe i kasno se vraæa kuæi", kazala je ljuta mama.

"Nikad nije zadovoljan onim ¹to skuvam i stalno ima primedbe. To vi¹e tako ne mo¾e", dodala je ona.
Policija je uspela da pomiri majku i sina, koji su se zajedno vratili kuæi. Sin je ponovo dobio kljuèeve od kuæe i d¾eparac.

Veæina Italijana starijih od 30 godina ¾ivi sa roditeljima, znajuæi da æe ih tu uvek saèekati skuvano jelo, oprano i ispeglano rublje.

(Tanjug)