Ekspanzija reklama preparata za mr¹avljenje, a struènjaci skeptièni

Started by Bred, 15-05-2007, 09:17:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Manje jedite, ne gutajte tablete
Autor: Sonja Todoroviæ | 15.05.2007 - 10:13

Oslabite potpuno prirodno... Ubrzajte metabolizam, kilogrami æe se istopiti... Bez ve¾be i gladovanja do figure iz snova... Ako pogledate police apoteka ili novinske oglase, zapanjiæe vas kolièina najrazlièitijih proizvoda koji obeæavaju da æe spr¾iti, pro¾derati, istopiti svaki gram sala na va¹em telu. Neki od tih suplemenata, mo¾da, i mo¾e da pomogne da izgubite koji kilogram, ali veæina je puko bacanje para.

Preparati koji se trenutno reklamiraju
-4.3.2.1. - biljni preparat
-Kalory emergency - za eliminaciju masti
-C - Chitosan ultra - preparat od ljuski rakova i ¹koljki
-Citrax - divlji limun
-Vitalis slim - skida kilograme, zate¾e figuru
-Vitka fitnes - kao obrok, èaj i kapsule
-Slim relax - prirodni preparat protiv nadutog stomaka
-Soja slim P2 - Dodatak ishrani za mr¹avljenje
Mu¹karci, a posebno ¾ene, ne vole ba¹ mnogo da govore o svojim neuspesima, ali, kad se prisete ¹ta su sve probali ne bi li bili mr¹aviji, i sami se iznenade - izgladnjivanje, dijete bez lekarskog nadzora, preparati, tretmani... Meðutim, i dalje se tra¾i ne¹to efikasno jer kako drugaèije objasniti veliki broj proizvoda za mr¹avljenje na na¹em tr¾i¹tu, koji su, uglavnom, „senzacionalni“, „èudotvorni“ i najavljuju „kraj dugogodi¹njim mukama“.
Po¹to je poèela sezona kad se preparati za mr¹avljenje najvi¹e kupuju, i privatne i dr¾avne apoteke dobro su snabdevene takvim proizvodima.
- Uglavnom se kupuje ono ¹to se trenutno reklamira na televiziji ili u novinama. Tako je sada potpuni hit sirup zelenog èaja, koji ko¹ta oko 400 dinara ili kapsule crvenog èaja, èija je cena 480 dinara. Reklamiraju se razni biljni preparati za mr¹avljenje i sagorevaèi masti koji se mogu naæi po cenama od 700 do 2.000 dinara. Veæ stari proizvod - kapsule jabukovog siræeta, koji se ranijih godina dosta prodavao, sada niko ni ne kupuje. Razlog - ne reklamira se. Pro¹le godine je bio popularan preparat na bazi lju¹ture raka koji vezuje masnoæe u krvi, apsorbuje ih i izbacuje iz organizma - ka¾e farmaceut jedne privatne apoteke.
Zbog ovakve situacije, struènjaci za zdravlje se ubi¹e dokazujuæi kako postoji samo jedan siguran naèin da se oslabi: manje jela i vi¹e ve¾be. Profesor na Medicinskom fakultetu, supspecijalista za ishranu dr Jagoda Jorga istièe da takvi preparati ne podle¾u nikakvoj proveri kvaliteta, u pogledu sastava. Zbog toga, ka¾e ona, nema prava da preporuèuje takve preparate koji èak nemaju nikakvog efekta.
- Jedino ¹to je proizvoðaè u obavezi jeste da taj preparat proðe onu osnovnu analizu. Drugim reèima, daje se potvrda da taj preparat nije zagaðen - biolo¹ki ili hemijski. Na¾alost, ogroman broj ljudi koji nisu dobro informisani ¹ta znaèi to da je proizvod odobren od strane zavoda, pod tim ne podrazumeva da je preparat pro¹ao èitavu proceduru ispitivanja efikasnosti. Misle da zaista deluje na smanjenje te¾ine, ¹to je potpuno netaèno. Zbog toga se u¾asavam èinjenice da odrasle zdrave osobe sebi dozvoljavaju da u organizam unose ne¹to za ¹ta ne znaju taèno ¹ta je po sastavu ni kako deluje, koliko je efikasno ni kakva su oèekivana ¹tetna dejstva - ka¾e dr Jorga.
Mnoga od tih sredstava za mr¹avljenje, nastavlja doktorka, sadr¾e kofein i efedrin, koji osim ¹to smanjuju apetit, mogu da izazovu razne ne¾eljene efekte, pa èak i smrt. Takvi preparati pospe¹uju funkcije svih organa, ali, ako se pretera, mogu da izazovu ozbiljne posledice po zdravlje. Doktorka se zala¾e za to da prodaja takvih proizvoda mora biti pod strogom kontrolom.
Istina je da mnoge devojke i ¾ene probaju razne dijete i preparate, samo da bi izgubile koji kilogram.
Kad je te¾ina u pitanju, postoje dve kategorije ljudi, ka¾u struènjaci. Polovina odraslog stanovni¹tva ima dijagnozu da su gojazni i tu su neophodne kontrolisane dijete koje sprovodi iskljuèivo lekar. One bi trebalo da traju dovoljno dugo da bi se postigao rezultat, a minimum je period od tri do ¹est meseci. Osobe koje imaju povremeno, privremeno poveæanje te¾ine, taj problem mogu relativno lako da re¹e - poveæanjem fizièke aktivnosti i restrikcijom unosa onih namirnica koje su u ishrani luksuz i za koje svi znaju ¹ta su. Bezalkoholni napici na prvom mestu, potom koncentrovani slatki¹i, kolaèi, sladoledi i dodaci kao ¹to su majonez ili pavlaka. Te osobe bi same, uvoðenjem reda u sopstvenu ishranu koji podrazumeva da se jede tri puta dnevno, re¹ile svoj problem sa vi¹kom kilograma. Izmeðu obroka treba piti samo vodu. To bi sigurno dovelo da smanjenja te¾ine za tri do pet, najvi¹e sedam kilograma, ¹to bi veæini osoba otklonilo problem.

blic