Svako sedmo dete boluje od astme

Started by Bred, 15-05-2007, 09:20:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Od astme u Srbiji poslednjih godina oboleva sve vi¹e ljudi - svako sedmo ¹kolsko dete i svaka dvadeseta osoba.

Èak 5,2 odsto graðana Srbije ima simptome astme, a svaki peti pati od alergijske kijavice, pokazuju preliminarni rezultati istra¾ivanja koje je sproveo Medicinski fakultet u Beogradu. Ta hronièna bolest se ne mo¾e izleèiti, ali se primenom odreðene terapije mo¾e kontrolisati. Do sada su astmatièari uzimali nekoliko lekova, ali najnovija terapija olak¹ava leèenje jer se bazira na samo jednom inhalatoru.

Poslednjih 20 godina astma predstavlja globalno oboljenje, a najèe¹æe se javlja kod dece, obja¹njavaju lekari. U svetu ima oko 300 miliona astmatièara, a u Evropi 30 miliona.

"Sada postoje dobri lekovi i pomoæu njih 90 odsto pacijenata ¾ivi normalno. Na¾alost, broj astmatièara æe se u buduænosti poveæavati, ali broj onih pacijenata koji ¾ive lo¹e æe se smanjivati, i to je akcija koju sprovodi Svetska zdravstvena organizacija", ka¾e ®an Buske, èlan Komiteta globalne inicijative za astmu pri SZO-u.

To oboljenje disajnih puteva najèe¹æe je izazvano alergijom ili aerozagaðenjem, pa tako u Srbiji najvi¹e astmatièara ima u industrijskim gradovima.

Sole

molim vas ne spominjite mi alergijsku kijavicu, znam kako je.
a fora sto ne znam ni na sta sam alergicna, moracu da idem da uradim onaj test, pa da konacno saznam cega da se klonim.
ne znam samo jesu li te alergijske pojave i astma nasledne ili ne?
bzvz skroz...
ali, nije strasna toliko, ta alergija... ;-(

tragicno je ovo da je svako 7.dete bolesno, strasno, takve muke od detinjstva niko nije zasluzio... ;-(