©ta je Evropa donela Evropljanima

Started by Bred, 15-05-2007, 09:34:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Izvor: BBC | 14.05.2007 - 12:57

Evrofili i evroskeptici moraju da se slo¾e da im je èlanstvo u Evropskoj uniji donelo niz pozitivnih strana. Evo popisa 10 dobrih stvari koje je EU uèinila za svoje stanovnike.

Jednostavnije putovanje
Setimo se pro¹losti... Za putovanje Evropom bilo je potrebno proæi nekoliko granica, a svaka zemlja imala je svoju valutu. Danas je putovanje Evropskom unijom mnogo jednostavnije. ©engenskim ugovorom ukinute su graniène kontrole i omoguæeno je stanovnicima EU slobodno kretanje. Takoðe, ako se uputite na odmor, zdravstveno osiguranje vredi u svim zemljama EU, kao i vozaèka dozvola.

Moguænost stanovanja u drugim zemljama
Evropljani mogu sami da odluèe u kojoj zemlji EU ¾ele da ¾ive. Na primer, vi¹e od 300.000 ljudi prima i tro¹i britanske penzije u drugim zemljama èlanicama (uglavnom u ©paniji i Irskoj). Stanovnik bilo koje zemlje EU ima jednaka prava, i neva¾no je u kojoj zemlji stanuje.

Jednake plate
Naèelo jednakih plata zaposlenih mu¹karaca i ¾ena po prvi put je napisano jo¹ pre nekoliko decenija u Rimskim sporazumima. U novije vreme, zakonodavstvo EU dopu¹ta da zaposleni koji rade polovinu radnog vremena, posebno zaposlene majke, imaju jednaka pravo kao i zaposleni koji rade puno radno vreme. Takoðe, u 2006. izglasan je Zakon protiv starosne diskriminacije.

Plaæeni odmor
Zaposleni u EU svake godine imaju pravo na plaæeni odmor u trajanju od najmanje èetiri nedelje. Takoðe, prema tom zakonu, zaposleni se mora odmoriti svakog dana 11 sati, jedan dan u nedelji ima slobodan i mo¾e uzeti pauzu tokom radnog dana ako radi vi¹e od ¹est sati.

Studiranje u drugim zemljama
Novim programima je omoguæeno da studenti mogu da odslu¹aju predmet na univerzitetu u stranoj zemlji kako bi nauèili jezik i pone¹to o kulturi i naèinu ¾ivljenja u toj zemlji.

Jeftini letovi
EU je izbrisala gotovo sve barijere slobodne konkurencije u avio-prevozu. Tako su cene letova od 1992. do 2000. pale za èak 40 odsto. Istovremeno, broj putnika se poveæao za 50 odsto.
Jeftiniji telefonski pozivi
Tokom devedesetih, EU je slomila monopole telekomunikacionih operatera. Rezultat toga bio je udvostruèeni broj operatera fiksne telefonije od 1998. do 2003. koji je doneo ni¾e cene i nove tehnologije. Prema procenama Evropske komisije, cene telefonskih poziva meðu zemljama EU od 1984. godine smanjile su se za èak 80 odsto.

Deklaracija za ishranu
Evropljani kupuju kvalitetno. Prema zakonu EU, deklaracija na prehrambenim proizvodima mora da odgovara njihovom sastavu. Takoðe, genetski modifikovana hrana mora da bude jasno oznaèena. Definisani su kriterijumi koje proizvod mora da zadovoljava da bi dobio oznaku organske hrane.

Za¹tita potro¹aèa
Evropski potro¹aèi mogu kupovati na podruèju cele Evropske unije i kako god ¾ele - preko interneta, telefona, po¹tom - bez dodatnog oporezivanja. Svaki kupac mo¾e da vrati proizvod ukoliko se pokvari u periodu od dve godine nakon kupovine.

Preèistaèi vazduha i reka
Evropska unija ima propisani kvalitet vazduha, reka i pla¾a, koji nastoji da odr¾ava. Na primer, mera kao ¹to je Direktiva o gradskim otpadnim vodama rezultirala je vidljivim pobolj¹anjem èistoæe reka.


blic

3OPAH

Quote from: Bred on 15-05-2007, 09:34:02
Autor: Izvor: BBC | 14.05.2007 - 12:57

Studiranje u drugim zemljama
Novim programima je omoguæeno da studenti mogu da odslu¹aju predmet na univerzitetu u stranoj zemlji kako bi nauèili jezik i pone¹to o kulturi i naèinu ¾ivljenja u toj zemlji.


Zivele studentske razmene.  :~

http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/erasmus/erasmus_en.html

dirigent

vrlo lepo priznajem ali samo jedan detalj

   U francuskoj porez na nasledstvo 33% ukupne vrednosti uzima drzava za prvi nasledni red , a 66% za ostale , pa ti stekni nesto... Ili kad si stekao ima da dirincis jos vise u tom vrzinom kolu da bi sacuvao to sto imas.
    Ko sto rece moj prijatelj ovde izgubis zivce , a tamo zdravlje . Treba probati sve pa se odluciti za jedno od ta dva...