Bol u donjem dijelu trbuha - svi moguæi ¾enski razlozi

Started by AquArius, 16-05-2007, 09:53:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

AquArius

Bol u donjem dijelu trbuha - svi moguæi ¾enski razlozi

Autor:
Nives Tarle, dr. med.
   
Najèe¹æa lijeènièka dilema je radi li se o promjenama na kralje¾nici ili bolesti bubrega.

®ene se lijeèniku èesto ¾ale na bolove u donjem dijelu trbuha, koji nerijetko zapoèinju u podruèju slabinskog dijela leða, a najèe¹æe ¹ire u donji dio trbuha lijevo i desno od pupka ili u prepone.

Bolovi mogu biti izrazito jaki i javiti se na jednoj ili obje strane. Najèe¹æa lijeènièka dilema je radi li se o bolovima zbog promjena na kralje¾nici ili zbog bolesti bubrega. Uzroci bolova se sa sigurno¹æu mogu razluèiti klinièkim i ultrazvuènim pregledom trbuha. Ukoliko se zakljuèi da bol ne potjeèe od kralje¾nice, odnosno utvrdi da potjeèe od bolesti bubrega, pristupa se daljnjoj dijagnostici. Kod ultrazvuènog pregleda bubrega lijeènik æe uoèiti o kakvoj se bolesti radi - upala (akutna ili kronièna), kamenci ili pijesak, cista ili tumor. Najèe¹æe bolesti bubrega su upalne promjene i bubre¾ni pijesak.

* Ciste i tumori bubrega ne izazivaju bolove ukoliko nisu veæi od 4-5 cm u promjeru. Poznato je da se ciste i tumori bubrega, koji su najèe¹æe zloæudni, sluèajno otkrivaju na ultrazvuènom pregledu trbu¹ne ¹upljine.

* Upale bubrega - Bolovi zbog upale bubrega najèe¹æe su praæeni povi¹enom temperaturom, ponekad do 40°C, tresavicom i zimicom. Sedimentacija je èesto povi¹ena, leukociti u krvi gotovo uvijek povi¹eni, a u mokraæi je povi¹en broj leukocita, èesto i bjelanèevina i eritrocita. Kod jaèe upale mokrenje postaje oskudnije, ali uèestalije, najèe¹æe bez peckanja. Peckanje kod mokrenja javlja se kod upale u donjim dijelovima mokraænog sustava (mokraæna cijev i mokraæni mjehur). Bolovi se vrlo èesto "¹ire" u obje prepone tj. donji dio trbuha, lijevo i desno od pupka.

Nespecifiène upale bubrega nastaju kada pijesak ili kamenac na svom putu izlaska iz bubrega ozlijede sluznicu i izazovu lokalnu upalu na mjestu ozljede. Specifiène upale najèe¹æe uzrokuju specifiène bakterije (Escherichia colli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, streptoccocus, stafiloccocus) i mnoge druge. Dugo se lijeèe, a uz antibiotike se moraju upotrijebiti i neki drugi lijekovi i pomoæna ljekovita sredstva.

Bolovi koje bolesnice opisuju na desnoj strani donjeg dijela trbuha kod lijeènika nameæe dilemu radi li se o nekoj od navedenih bolesti u mokraæovodu (upala, pijesak, kamenac) ili se radi o reflektirajuæoj boli iz desnog bubrega, upali "slijepog crijeva" ili crvuljka, odnosno bolestima desnog jajnika. Osim navedenoga, u desnoj strani donjeg dijela trbuha, kao i cijelom donjem dijelu trbuha, ponekad se na ultrazvuku vide i tumorske promjene u debelom crijevu (uz pomoæ kolor dopplera i to ako su veæe, kada veæ znaèajnije zatvaraju unutra¹njost crijevne vijuge).

* Kamenci - U krajevima sjeverne i sjeveroistoène Hrvatske èesto viðamo sluèajeve kamenaca u bubregu, mokraæovodu i mokraænom mjehuru. Osim kamenaca veæih od 4 mm, u praksi susreæemo i mikrolite ili pijesak u bubre¾nim èa¹icama. U trenutku kada se kamenac pokrene iz bubre¾ne èa¹ice javljaju se ¾estoki bolovi, jedni od najjaèih koje èovjek mo¾e do¾ivjeti. Kada se iz bubrega u veæoj kolièini pokrene pijesak, takoðer mo¾e izazvati vrlo neugodne bolove, najèe¹æe na jednoj strani bubrega ili donjeg dijela trbuha. Bolesnice tada nerijetko prestanu mokriti i povraæaju.

Uzrok uèestale pojave kamenaca u mokraænom sustavu je konzumiranje vrlo "tvrde" vode za piæe ili male kolièine tekuæine dnevno, èemu su sklonije ¾ene koje inaèe piju malo tekuæine. Dnevno se mora popiti barem 2 l tekuæine, ne ubrajajuæi mlijeko. U odrasloj ¾ivotnoj dobi, nakon 25. godine ¾ivota, mlijeko treba piti umjereno (ne vi¹e od pola litre na dan), jer mlijeko u sebi sadr¾i ione kalcij oksalata koji mogu sudjelovati u tvorbi mokraænih kamenaca. Bolesnice koje boluju od gihta (poveæanja mokraæne kiseline u krvi) imaju èe¹æe kamence bubrega organskog podrijetla.

* Ginekolo¹ke bolesti - Bolovi u u donjem dijelu trbuha kod ¾ena su èesto slo¾eniji za dijagnostiku nego kod mu¹karaca, jer se mo¾e raditi i o bolovima uzrokovanim ginekolo¹kim bolestima.

Od ginekolo¹kih uzroka bolova u donjem dijelu trbuha treba navesti predmenstrualne bolove, osobito u mlaðih djevojaka u kojih je maternica jo¹ nedovoljno razvijena. U pitanju mogu biti i ciste jajnika, koje su najèe¹æe bezazlene, osobito one promjera 5-30 mm. Veæe ciste najèe¹æe zahtijevaju operativno lijeèenje.

Bolovi mogu potjecati i od upale unutra¹njosti rodnice i maternice, koje se mogu javiti u svakoj, a osobito u mlaðoj dobi. Najèe¹æe ih uzrokuju trihomonas, klamidija i ureaplazma.

Ponekad, dok jo¹ ne znaju jesu li trudne, ¾ene obièno dolaze na pregled zbog izrazitih bolova u donjem, desnom dijelu trbuha, nerijetko s refleksijom bolova u donji dio leða. Osim veæ spomenutih bolesti, treba razmi¹ljati i o vanmaterniènoj trudnoæi èak i onda ako je ¾ena imala uredan zadnji menstrualni ciklus. Upala "slijepog crijeva", zapletaj crijeva i vanmaternièna trudnoæa najèe¹æa su hitna stanja u donjem dijelu trbuha koja se mogu reflektirati po cijelom trbuhu. Kao i uvijek, dijagnostika ukljuèuje detaljan razgovor, klinièki i ultrazvuèni pregled te laboratorijske pretrage krvi i mokraæe.

Kod ¾ena u premenopauzi i menopauzi bolove u donjem dijelu trbuha mo¾e pratiti "bje¾anje" mokraæe. Mokrenje kod kihanja, smijanja, ka¹ljanja i dizanja te¾ih predmeta mo¾e biti uzrokovano spu¹tenim mokraænim mjehurom i maternicom. Takve ¾ene izlo¾enije su razlièitim uzroènicima koji uzrokuju upale mokraæne cijevi, mjehura, rodnice i maternice.

Osobe oboljele od ¹eæerne bolesti imaju uèestale mokraæne infekcije (zbog lu¾natije mokraæe uslijed izluèivanja ¹eæera mokraæom) pa se nerijetko dogaða da kontinuirano moraju biti pod manjom dozom antibiotika i drugih pomoænih lijekova.

Kod ¾ena koje se ¾ale da su primijetile krv u mokraæi ili na donjem rublju, osobito u menopauzi, osim na mokraæni sustav treba sumnjati i na ginekolo¹ki uzrok. Neke bolesnice svjesno ili nesvjesno pogre¹no zakljuèe odakle krv koju su primijetile.

* Ostali moguæi uzroci - Treba spomenuti jo¹ neke uzroke, svakako ne neva¾ne za lijeènika, a osobito bolesnika. Bolovi mogu potjecati od divertikula ("slijepog d¾epa") debelog crijeva. U tom sluèaju se obièno radi o grèevitim bolovima, osobito nakon jela ili napora, koji se spontano smire pa zatim ponovo jave. Ponekad se mogu javiti i jaki bolovi, kada ostaci probavljene ili djelomièno probavljene hrane zaostanu u slijepoj vijuzi divertikula, kada ona mo¾e biti uzrokom razvoja klinièke slike kao kod zapletaja crijeva.

Bolovi u donjem abdomenu mogu biti i posljedica reflektirajuæe boli iz kralje¾nice, a ponekad i kukova.

Iako relativno rijetko, kao posljedicu bolova u donjem dijelu trbuha susreæem i aneurizmu donjeg dijela aorte (pro¹irenje dijela ili cijelog tijeka abdominalne aorte). Na¾alost, najèe¹æe se razvija bez bolova, ¹to je vrlo opasno zbog moguænosti spontanog prsnuæa.

Èitateljicama ovog èlanka ¾elim savjetovati da na preglede odlaze preventivno i redovito, jer samo takvim pristupom prema vlastitom zdravlju mo¾ete preduhitriti mnoge bolesti koje bi vas mogle iznenaditi u sljedeæim mjesecima, odnosno godinama.


VaseZdravlje (http://www.vasezdravlje.com)



Smrda

jao,Aquce,
kako se oseti da si dosla...
svaka cast za clanak..zaista...

bas si me odusevila....
sve na 1 mestu...super..

Darker

Quote from: smrda on 17-05-2007, 22:33:20
jao,Aquce,
kako se oseti da si dosla...

Je l' to zbog bola u donjem dijelu trbuha?:-):-)

AquArius

Quote from: Darker on 18-05-2007, 06:50:53
Je l' to zbog bola u donjem dijelu trbuha?:-):-)

mali ljubomorko  :plez

evo nesto i za tebe
http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,7089.0.html