Knjige

Started by Darker, 08-05-2006, 23:50:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 63 Guests are viewing this topic.

Darker

Quote from: Al-Jasmina on 12-08-2007, 00:02:14
Koen nije u tom fazonu da se sitno sveti zenama koje ne obracaju paznju na njega,
vec je manje vise neko ko pokusava da pokaze sta se tacno desava sa covekom koji je emotivno unisten propalom nadom u ljubav, moral...
Hmmmm, nisi èitala Old Buk-a, mlada damo, inaèe bi prièala otherwise... Anyway, odosmo u off...
Sinoæ imah zanimljivu raspru, recimo da je jedan od inicijatora iste bila smrda sa tim kako davim jadnog Buk-a... elem, èitah ja u poslednje vreme i drugo ¹ta, ali ni¹ta ne ostavlja utisak na mene kao on...
recimo, gore pominjani Tunel. Kao da sam popio èaj. Ok je èaj, ali mi se takooo pije pivo :K
Obja¹njenje je bilo kako neke knjige i ne treba da imaju kraj (¹to je moja kljuèna zamerka mnogim piscima, a pre svega primetno kod na¹ih, kao ¹to su Vidojkoviæ i Dragoslav andriæ). Ne sla¾em se sa tim. Nas je uèiteljica uèila da svaka prièa treba da ima uvod, razradu i zakljuèak. Nije umetnost tako pisati ¹ta ti dune, bez neke poente. To mo¾e manje vi¹e svako. umetnost je naæi u svemu tome poentu, kako bi dopro do publike. umetnik bez publike je 0, jer umetnost i jeste preno¹enje emocija.
Uzeo sam Tunel kao reper, ali ima takvih knjiga jo¹...
Npr. je'l èitao neko Iscelitelj, D¾im a Krejs-a ako se dobro seæam?

philoserbiana

препоручујем ЈЕДНОМ ЗА ЦЕО ЖИВОТ од Илије Шугајева.И занимљиво и практично и поучно...

Maslacak

Quote from: Darker on 12-08-2007, 07:31:11
Nas je uèiteljica uèila da svaka prièa treba da ima uvod, razradu i zakljuèak. Nije umetnost tako pisati ¹ta ti dune, bez neke poente. To mo¾e manje vi¹e svako.

Upravo.
I gde naðe Bukovskog u svemu tome? :>
Kako se meni èini, ako hoæe¹ poèetak-razrada-kraj+poenta varijantu, on ti i nije neki primer :K

Darker

Gre¹i¹, ovaj gre¹i¹ ¹ilno, ¹inak...
èitkaj malo  dotiènu literaturu pre nego ¹to bupne¹ :wink:

Maslacak

zar bih ja tek tako bupnula? :>

proèitala ja 2 knjige...
dodu¹e, jednu ba¹ davno...

Post Office skoro...

i nisam stekla utisak da mu je junak tokom sveg de¹avanja, ne¹to bitno zakljuèio, ili nauèio, i promenio se da bih mogla reæi da ima poèetak i kraj... najvi¹e ima razrade :>

a junak zavr¹i kako je i poèeo :K

plus, on meni deluje upravo kao osoba koja pi¹e "¹ta mu dune" i za sebe...ne èini mi se kao neko ko mnogo razmi¹lja o èitaocima.

O poenti se mo¾e razgovarati, ne omalova¾avam èoveka
samo ka¾em da mi u onaj tvoj ¹ablon ne upada ba¹ :wink:

Darker

Jeeeeee, poèela raspra :loptica :loptica

Elem, post office je prvi roman, napisan za 12 dana, sa njegovih 49 godina, odmah po napu¹tanju dotiène slu¾be.
Ima uvod, u Bludnom sinu :wink: A i ovde-poèeo je da radi u po¹ti, i opisuje 20 godina slu¾bovanja, a kraj je kad je dao otkaz. Nije te puklo, ali to mu i nije najbolja knjiga :wink:
Zakljuèak je: ili mora¹ da ima¹ mnog mu*a ili da bude¹ mnogo lenj da bi prepokrenuo svoj ¾ivot tumbe, i krenuo iz poèetka... Traganje za sobom. A tu je i spojnica sa Koeljom i sa njegovim ratnikom svetlosti: koji uprkos svemu nalazi svoj put, kao ru¾no paèe...

A sve to umotano u celofan sirovosti, surovosti i vrlo duhovite ironije...
Èitaj ¾ene, èitaj pripovetke... Èitaj pulp.
I naði vezu sa Big lebovskim :cvet

Maslacak

Ajoj al su rogobatni ovi smajliji u brzom odgovoru :shock ..sklanjajte to!

Na¹la sam vezu sa Lebovskim, naravno :) :cvet

Èitala sam malo o njemu, znam i da je radio u po¹ti, a i da mu je prvi roman, pa sam ¹to¹ta i pripisala tome, i planiram jo¹ da èitam (ima¹, da¹? :)) Da, sla¾em se - ili velika mu*a, ili lenj - a mislim da je su¹tina u tome da je on lenj. Dok njegovi (mu¹ki pre svega) èitaoci u njemu vide tajnu fantaziju onog kako bi oni ¾eleli da ¾ive, ali ne tako da budu lenji, veæ da imaju mu*a - a NEMATE! :K

Neke stvari me jesu odu¹evile... Èinjenica je da izvire ogromna humanost i ne¾nost iz njega...neverovatno. Da ne ka¾em da ga je zaista zanimljivo èitati...neke izjave su (mislim na "duhovitu ironiju") stvarno  :Bog To je ono ¹to æe me naterati da ga jo¹ èitam. I to mi je veza sa L :)

Ali ja sam te prièe o "traganju za sobom" malo prevazi¹la. Ili mo¾da nisam stigla do njih :wink: I tako, ba¹ kao ¹to mi je Koeljo, jeftina filozofija... Bukovski mi je ne¹to skuplja :) Ne mogu da ka¾em da nije umetnost, jeste...ali za mene nije dovoljno "uzvi¹ena". Suvi¹e je sve dato na dlanu. Klasièna "sledbenièka" filozofija... klanovi mu¹karaca koji mu se dive i smatraju da je otkrio su¹tinu ¾ivota, pri èemu je on ipak samo jedna izgubljena pijandura koja se podsmeva svima nama koji se uop¹te ne¹to trudimo, a sledbenici su redovno akademski graðani (neki od onih kojima se podsmeva) koji bi ubili da mogu da postupaju, ¾ive i misle na taj naèin, ali NE MOGU, a mo¾da su potajno i svesni da ne¹to u tom naèinu ipak nije dobro...

Plus, ja imam blagu fobiju od alkoholièara :wink:

wolfeitzckie

Quote from: Maslacak on 14-08-2007, 10:57:01

Neke stvari me jesu odu¹evile... Èinjenica je da izvire ogromna humanost i ne¾nost iz njega...neverovatno. Da ne ka¾em da ga je zaista zanimljivo èitati...neke izjave su (mislim na "duhovitu ironiju") stvarno  :Bog
Сјајно. Врле лепо примећено. Мислим ово о хуманости и нежности. Додао бих на то један врло јак лични интегритет, неприхватање друштва у коме живи, бунтовника и ето комплетног уметника.Све остало што сте обоје рекли о Буковском не додирује много његову суштину. Маслачак, ево ти и препоруке, пронађи песме (издао сад скоро лом, песме 1 и 2, требало би и трећи том да изађе ускоро, а све у преводу Флавија Ригоната, човека који то савршено преводи). Веруј ми, другачије ћеш читати и његову прозу, јер оне је у ствари рођени песник. А ове особине које си извукла ( :pljes:) су суштина његове поетичности која тако јако избија и у прози.Наравно, овим нисам исцрпео тему, мислим да о њему има још много да се прича (нпр. горе  започета расправа о форми, итд...)

Maslacak

Quote from: wolfeitzckie on 14-08-2007, 11:32:17
Све остало што сте обоје рекли о Буковском не додирује много његову суштину.

To ¹to sam ja "lepo primetila", je ono ¹to mi se svidelo, ¹to me je dirnulo, i zbog èega ga smatram umetnikom.

Ovo "ostalo" ¹to sam primetila se vi¹e odnosilo na to ¹to me nervira kako ga ljudi uglavnom vide. Uzor. Ne mislim da je on ¾eleo da ljudima pru¾i filozofiju ¾ivota. Niti naèin "traganja za sobom". Ja njega vidim kako se tome smeje :K A tek bi se ¹oknuo kad bi video da ga neko poredi/povezuje sa Koeljom.

Meni je ta filozofija o kojoj Dare govori, i koja se u njemu mo¾e pronaæi jeftina. Ili ne¹to skuplja od Koeljove, kako veæ rekoh. Ali sla¾em se ipak da u tome nije njegova su¹tina :wink:

wolfeitzckie

па пази, људе траже идола у свеми и свачему. и то са баком нема никакве везе.он ноког није позивао да му се диви, штавише, молио је људе да га не гњаве (види његов дневник, још једна препорука).

Quote from: Maslacak on 14-08-2007, 11:59:36
A tek bi se ¹oknuo kad bi video da ga neko poredi/povezuje sa Koeljom.
још један  :pljes:. не бих се могао сложити више. јер , буковски је писац, а не филозоф (за разлику од коеља који би да буде оба а није ни једно). било какво извлачење некакве филозофије из његовог дела је силовање. али, понављам, стари бак није крив за то, он не одговара за мисинтерпретацију његовог дела. зато и кажем да га то не додирује, оне је то одувек добро знао.

Maslacak

savr¹eno se sla¾em sa svim reèenim :happy:

e sad, mislim da ipak svakom treba dozvoliti da nekog pisca/knjigu protumaèi na svoj naèin...nema tu neke velike "gre¹ke"...ako pronaðe¹ sebe i neku svoju su¹tinu u svemu tome, mo¾da i nije toliko bitno ¹ta je pisac zaista ¾eleo/mislio.

Smrda

LM,
ja samo da odgovirim na Dovu prozivku..
ja nemam nista protiv Bukovskog,
CAKSTAVISE...obozavam ga...
samo,rekoh...ima li jos neki pored njega,a D?!?!
I mojne da mi diras Sabata...ne bih rekla da mozes da zakljucis samo na osnovu tunela..uzi O junacima i Grobovima...pa ces onda mozda videti vezu izmedju njega i B,kao ja...kod mene su na istoj polici...mozda se neko nece sloziti sa tim,ali po senzibiltetu(sto mrzim ovu rec!!) pisanja,oni su meni jako slicni...
Izvinte,a ko to poredi B sa Koeljom?!?!?hmmm...ne mi se svidja to...(da ne pljujem,vec jesam..)
slazem se sa vama i gore napisanim,
samo meni se recimo bas svidja to sto je kod njega sve na dlanu...jer u sustini,sve i jeste tako prosto...
od filozofiranja i palamudenja...mi se prosto dize kosa na glavi...
(p.s.odkuda ovi smajlici...u odgovoru...?)

Darker

Neæemo os majliæima, imate temu za to :wink:
1)Kako je lako pokrenuti toliko ¾eljenu raspravu, samo pomene¹ Koelja i Bukovskog u istoj reèenici. sliènosti ima mnogo vi¹e nego ¹to zami¹ljate... Samo malo zagledajte su¹tinu. Obojica su "popularni", obojica imaju pravoverne "to-nije-umetnost" mrzitelje, obojica, na svoj naèin govore o svom shvatanju ¾ivota, obojica imaju "jeftinu filozofiju", obojica pi¹u jednostavnim jezikom i zato su prijemèivi publici. I Koeljo i Buk su se bavili drugim poslovima pre pisanja i relkativno kasno poèeli da pi¹u. Ja volim obojicu. E sad, poredeæi Buka sa Koeljom, mislio sam pre svega na Post office :wink: Ovo ostalo nije predmet rasprave.
2) poèeli smo raspru ne o Bukovskom, nego o stilu pisanja, o uvodu, razradi i zakljuèku... Pa smo se ubacili... Priznajem  da sam uzeo malo nesreæan primer Bukovskog, zato ¹to se veæ prièalo o njemu, ali evo, da bude slikovitije:
G.G.Markes - 100 godina samoæe, recimo i Ernesto sabato - Tunel...
Markes mi je ¹kolski primer kako knjiga treba da se zavr¹i, nije toliko bitan ni uvod ni razrada koliko zakljuèak.
Bukovski je pre svega, pesnik, njemu svaka glava romana i svaka pesma i svaka prièa ima posebnu, poentu: bunt protiv tog dru¹tva koje ga sada obo¾ava (hvala Maslaèak :K) On je pre svega mizantrop, koji ironièno/duhovito obja¹njava da je to u stvari humano :K. Na 500 razllièitih naèina. Nema neki veliki cilj. Pi¹e zato ¹to "da ne pi¹e-umro bi". Ona dvojica gore razmi¹ljaju o sebi kao umetnicima. Pri èemu je to samo onaj prvi. A ovaj drugi se trudi, ali to nije dovoljno... Proèitajte bilo koju Markesovu knjigu. Pi¹e na 200 strana neku prièu, kao i sabato uostalom. Ali kraj te tako zvekne, da ne mo¾e¹ da se opasulji¹.
Tunel bi trebalo da te kroz mrak vodi ka izlazu, ka svetlu. Sviða mi se mrak, ali o tome mo¾e svako da pi¹e. Ono o èemu ne mo¾e svako da pi¹e-jeste IZLAZAK iz mraka, iz tunela, na svetlo dana.
3) Kad uzmem knjigu u ruke, pa kad pozadi proèitam Bogzna kakve kritike :bljak: :bljak: Doðe mi da kao moj ortak hladnokrvno izbodem knjigu (proèitao je neku bljuvotinu, oti¹ao u kuhinju po no¾, vratio se i izbo je :K)
Hiperprodukcija ubija umetnost, a sla¾em se da su i Koeljo i Bukovski zaèetnici/predstavnici toga, ali kriviti njih za to, je kao kriviti Marksa za komunizam...

Maslacak

Lepo, sla¾em se sa velikom veæinom napisanog :cvet
(jedino ¹to nisam èitala Tunel... bre, totalno sam falièna sa tim savremenim piscima...)

Ali se nikako ne sla¾em sa delom o Koelju, zato ¹to:

Bukovski ima potpuno drugaèiju èitalaèku publiku. Ima èitav klan iza sebe, doðe mu ko sekta, za razliku od Koelja. Koeljo je samo... "pisac za sve". Bukovskog nikako ne mo¾e svako da svari. I mislim ipak da je Koeljo mnogo popularniji u nekom ¹irem krugu (da ne spominjem pevaljke i ostalo :>). Dalje, Bukovski zaista govori o svom shvatanju ¾ivota, a Koeljo govori, ne o svom, nego o shvatanju ¾ivota koje je tooliko izlizano, a prijemèivo za sve, da se drugaèije izrazim: "ovo je pravi naèin da se ¾ivi" shvatanju ¾ivota.
Koeljo PRAVI "jeftinu filozofiju", a iz Bukovskog se NASILNO IZVLAÈI "jeftina filozofija"...koja je jeftina jer èovek nije ni hteo da filozofira :wink:

Darker

Ma batali Koelja, ne prièamo o njemu... :K
QuoteObojica su "popularni", obojica imaju pravoverne "to-nije-umetnost" mrzitelje, obojica, na svoj naèin govore o svom shvatanju ¾ivota, obojica imaju "jeftinu filozofiju", obojica pi¹u jednostavnim jezikom i zato su prijemèivi publici. I Koeljo i Buk su se bavili drugim poslovima pre pisanja i relkativno kasno poèeli da pi¹u. Ja volim obojicu. E sad, poredeæi Buka sa Koeljom, mislio sam pre svega na Post office Wink Ovo ostalo nije predmet rasprave.
To je sva sliènost. Naravno da su razlike ogromne, u to ne ulazim naravno...
A ako veæ prièamo o Koelju, mislim daje i on bolja opcija za poreðenje sa Tunelom, mo¾e da se svidi i ne svidi Koeljo nekome, ali ima svaka knjiga vrlo efektan, neoèekivan i upeèatljiv kraj, koji te dr¾i pod utiskom...

A mo¾emo i o tome koliko komercijala ubija umetnost... DA li su umetnici samo oni pisci koji pi¹u za uzak krug ljudi, ili su oni jednostavno LO©I pisci?
Poenta umetnosti je da prenese emociju publici. Ne ka¾em da je Anabela Basalo umetnik, ali prenosi emociju odreðenom sloju ljudi... A ako neko kao Koeljo prenosi emociju ¹rokom dijapazonu, od intelektualca do pevaljke, onda je on mo¾da GENIJE? Recimo da se intelelktualci ne zadovoljavaju jeftinim emocijama... :hm