Knjige

Started by Darker, 08-05-2006, 23:50:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 45 Guests are viewing this topic.

Smrda

cek,D,
ali tom logikom(pod 1) mozes da strpas svakog ko je napisao vise od 2 reda i objavio u kos sa bilo kojim piscem ili pesnikom...
uopste se ne slazem sa tim..

I,ne diraj vise Sabata,nije covek napisao samo Tunel,aman...i nemaju mu knjige 200 strana,i ne pise price.. :batina

A sto se pogleda na Bukovskog tice,
manje vise mi se svidja kako na to gledas,
sa jednom malom iznimkom...ne verujem ja da je on toliki mizantrop...
ja ga vise dozivljavam kao besnog idealistu....

Darker

Quotei nemaju mu knjige 200 strana,i ne pise price.. batina
Pa da, on samo smara :plez

a buk je mizantrop i to vrlo, a mo¾da zbog toga ¹to je besni idealista :K
Quoteali tom logikom(pod 1) mozes da strpas svakog ko je napisao vise od 2 reda i objavio u kos sa bilo kojim piscem ili pesnikom...
uopste se ne slazem sa tim..
E sad nije mi jasno sa èim se taèno ne sla¾e¹ :hmm

Al-Jasmina

:hmm
Besni idealista?
:>
Smrdice, udr'i Trade Mark na ovu sintagmu
:Bog

"Sex i slobodna devojka"
Helen Gerli Braun

Zanimljivo za procitati iako vecinu stvari mi devojke vec znamo,
ali ljupko stivo da probudi prakticnost u svakoj curi
i podseti da je zenstvenost ipak nase najjace oruzje!  :)):

Smrda

udarila sam trade mark! :batina  :luda
e,ta knjiva bi meni dobro dosla..hehe :K

D,ne slazem se a mozes da strpas Koelja i Bukovskog u istu korpu samo na osnovu toga sto pisu,...tj,sto su popularni,etc...sve sto si naveo..
jer,tako sam te skapirala....
tom logikom onda mozemo da stavimo u bisti kos i Mirjanu Bobic,Isidoru Bjelicu i Nik Hornbija...zar ne?
* a ja ih bas ne vidim na istoj polici..

Darker

QuoteMirjanu Bobic,Isidoru Bjelicu i Nik Hornbija...
:bljak:
Vi'¹ da mo¾e¹? :K :K :K

Darker

Knjiga za sva vremena- Stranac.
Poèesto katkad :K :K se osetim slièno :run

Maslacak

Ja ga ba¹ zakasni sa ovom temom...al ajde kad sam inspirisana... ko oæe nek èita, ko neæe ne mora, ja ovo zbog sebe :>

Quote from: Darker on 15-08-2007, 13:13:32
mo¾e da se svidi i ne svidi Koeljo nekome, ali ima svaka knjiga vrlo efektan, neoèekivan i upeèatljiv kraj, koji te dr¾i pod utiskom...
Ja sam proèitala 2 i obema sam provalila kraj na pola :>

Quote from: Darker on 15-08-2007, 13:13:32
A mo¾emo i o tome koliko komercijala ubija umetnost... DA li su umetnici samo oni pisci koji pi¹u za uzak krug ljudi, ili su oni jednostavno LO©I pisci?
Poenta umetnosti je da prenese emociju publici. Ne ka¾em da je Anabela Basalo umetnik, ali prenosi emociju odreðenom sloju ljudi... A ako neko kao Koeljo prenosi emociju ¹rokom dijapazonu, od intelektualca do pevaljke, onda je on mo¾da GENIJE? Recimo da se intelelktualci ne zadovoljavaju jeftinim emocijama... :hm

E ovo je ona veèita dilema. ©ta je uop¹te umetnost i ko to uop¹te mo¾e da defini¹e? Zaista je malo snobovski reæi da je umetnik samo neko koga razume i oseti jedna osoba u sto. Ali sa druge strane...  da ispadne da su npr. Dostojevski, ili Markes (koje malo ko proèita) lo¹i pisci...mislim  :wall: :wall:
Ceca prenosi emociju OGROMNOM broju ljudi. Dakle, ona je genije. Sorry, ali meni ne :K To jest, jeste komercijalni genije, umetnièki ne. Da, mo¾da se intelektualci ne zadovoljavaju jeftinim emocijama. A mo¾da i nije sve tek tako prosto sa tim emocijama.

Za mene, umetnik (konkretno u knji¾evnosti): neko ko pi¹e pre svega iz sebe, za sebe, i zbog sebe. I ipak, na taj naèin prenese ne¹to drugima... i deo sebe i deo njih.
Koeljo, i drugi komercijalni geniji pi¹u iskljuèivo za druge. Trunke njega nema u tim knjigama :wink: Prenosi emociju svima, jer pi¹e o svima bliskim ljudima koji se prepoznaju. Ali sebe ne daje ni malo. Ili ga ja ne oseæam.
Bukovski  naprotiv, ljudima ne daje njih same - on ponajvi¹e daje sebe, i pi¹e za sebe. Ovaj drugi deo mu malèice nedostaje da bi masovnije bio prihvaæen kao umetnik.

E tako ja to vidim :happy:

A Stranac  :Bog :Bog :Bog

Darker

Hmmmm, ne sla¾em se za Koelja, mislim da sam u meðuvremenu skapirao poentu, ali je usput i zaboravio, abitno, htedoh verovatno reæi kako je drugaèiji od drugih komercijalnih pisaca i da u meni budi emociju :hm
Trenutno èitam Niko i ni¹ta u Parizu i Londonu, D¾or¾da Orvela...
Vrlo neoèekivano posle ®ivotinjske farme i 1984.-te, ali fenomenalno :Bog :Bog :Bog

AquArius

Komercijalno, opste prihvaceno je tesko stvoriti.
Komercijalno i veoma dobro jos teze.

Bukovskog ne volim.
A citala sam svasta.
On je prost.
Ne mislim samo vulgaran.
Vec prost.

Darker

Hm, on jeste prost, bravo Aqua, a ne vulgaran, bravo jo¹ jednom, i upravo je to ono ¹to ga izdi¾e... Abitno, tvoje mi¹ljenje :plez
Elem, ¹ta je za mene DOBAR pisac. DA ne bih davio, poenta je da je to za mene neko ko mo¾e, posmatrajuæi ljude na autobuskoj stanici, preprièavajuæi svakodnevni ¾ivot (Bukovski, Orvel u gorepomenutoj knji¹ki) da sastavi vrlo zanimljivo delo, koje dr¾i pa¾nju, a koje je prepuno, hm, pametnih stvari a ne nekog proseravanja... U èemu je Koeljo neprikosnoven, ali mu le¾i, za razliku od drugih, sliènih... :wink:

Maslacak

Ja nisam rekla da Koeljo ne izaziva emocije, ja sam samo rekla da smatram da izazivanje te vrste emocija nije ne¹to ¹to èini nekog umetnikom. A da bi meni neko bio dobar pisac, taj mora biti umetnik. I objasnila sam ¹ta je za mene umetnik. Tako da se tu razilazimo :>

A mislim da nisi shvatio Akvu... Nije rekla da Bukovski nije vulgaran, veæ da nije "samo" vulgaran :K

Viðala sam da ljudi èitaju tu Orvelovu knjigu... rekla mi je drugarica da je potpuno drugaèija od onog ¹to se od Orvela na osnovu ove dve poznate knjige oèekuje :) Ali nije mi do¹la do ruku nikad... Mada mora biti dobra   :~

Dare, obavezno naði: Milan Kundera - Nepodno¹ljiva lakoæa postojanja :wink:

Darker

E, tu sam knjigu poèesto citirao, ali nikad me nije ne¹to zainteresovala. KAo recimo:Put kojim se reðe ide-Skot Pek. Imao sam priliku da prvo proèitam njegovu-Ljudi la¾i, pa ta i nije ne¹to, ali je svakako zaèetak ere jeftine i popularno psihologije... To ba¹ i nema veze sa ovim ¹to si mi preporuèila, sem sa tim koliko je poznat(i citiran)naslov :K
Ako ti preporuèuje¹, znam ¹ta mi valja èiniti :befehl

Maslacak

Ja uop¹te nisam èitala Skota Peka, ¹to mi ne slu¾i na èast...ali kad sam èula koji je to tip literature, nikad nisam uspela da naðem vreme za to, pa makar i zbog op¹te kulture :>

Slièno, trenutno se gu¹im Sofijinim svetom... opet (pre jedno 5 godina poèela, pa stala)... i veæ neko vreme :K Sad mi je zanimljivije nego onda, ali opet...mislim, popularizovati filozofiju na takav jedan naèin...bzvz...ali saèekaæu da proèitam. Ako se to desi u skorije vreme :>

A ¹to se Kundere tièe... pa, ne znam, èini mi se da bi ti se dopao :> Za poèetak: neæe ti biti dosadno sigurno, pitak je :happy: A i sasvim je svoj :wink:

AquArius

Za Nepodnosljivu lakocu kazu da je najbolja Kunderina.
Za Identitet da je potpuno "drugacija od drugih".

Identitet mi se svideo.
Postojanje cu pronaci.

:happy:

Maslacak

a ja identitet  :K