Maksimalna kazna za masakr devojèice

Started by Darker, 17-05-2007, 11:35:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Darker

Чомбеу 40 година затвора за масакр девојчице
Суд утврдио да је Драган Николић са 19 убода ножем убио Тамару Ивановић у Батајници, као и да је раније силовао малолетну С. Н. у Опову

Драган Николић Чомбе
(Фото З. Анастасијевић)

Због убиства на подмукао и свиреп начин Тамаре Ивановић (13) и противприродног блуда над С. Н. (11), над којом је дело почињено док се налазила у бесвесном стању, судско веће београдског Окружног суда осудило је јуче Драгана Николића Чомбета (44) на 40 година затвора. Мирно стојећи, с рукама на леђима, окривљени је саслушао изречену пресуду и њено образложење, да би се док су га судски стражари изводили из суднице, цинично насмејао.
– Ниједна друга казна за Николића, иначе вишеструког повратника, не би била адекватна – рекла је образлажући пресуду председник већа Мирјана Илић. – Тамара је убијена 21. новембра 2005. године у Батајници код Београда, док се враћала из школе. Имала је 13 година и 10 месеци. Тог дана је добила петицу из српског и радосну вест саопштила је мајци коју је око 18.45 часова срела на аутобуској станици. Јелена Ивановић је тада последњи пут видела своје дете. Својој девојчици је добацила да стави капу на главу пошто је било хладно.

Убијена Тамара је настрадала покушавајући да помогне другоме. Пролазећи поред пруге у Батајници, она је наишла на Николића који је ту лежао. Пришла му је и пружила руку како би му помогла, а он је извадио кухињски нож чије је сечиво било дуго 14,5 сантиметара и нанео јој 19 убода. Девојчицино тело, око 21 сат, пронашао је њен деда који је пошао да је тражи. Спаса јој не би било, како су изјавили вештаци, ни да јој је лекарска помоћ указана одмах. Николић је убоде наносио смртоносном брзином, један за другим.

Окривљени је, како је приликом образлагања пресуде рекла председница већа, у полицији признао да је убио девојчицу. Исто је поновио и пред истражним судијом. Рекао је: „Знам да сам убио дете које је требало да живи, али је она у том тренутку за мене била нападач”.

– Суд није прихватио одбрану окривљеног да је у тренутку убиства био толико пијан да није знао шта ради – рекла је судија. – У налазима вештака наводи се да би му, у случају да је попио пола литре пелинковца, рум и пиво како је рекао, била потребна лекарска помоћ, односно да би му психолошке функције биле стопиране. На главном претресу је одлучио да промени одбрану. Тврдио је да на дан Тамариног убиства није био ни близу места на којем је пронађено њено тело.

Пошто ју је зверски убио Николић је, како је суд утврдио, од Тамаре узео мобилни телефон и на панчевачком бувљаку га продао за хиљаду динара.

Николић је пред судским већем негирао и да је 1. јуна 2005. године, прво истукао, а потом, док је била у бесвесном стању и силовао једанаестогодишњу С. Н. Суд му, међутим, није поверовао.

– Веће је утврдило да је Николић тога дана дошао по несрећну девојчицу и „извукао” је из школе „Доситеј Обрадовић” у Опову коју је похађала. Потом ју је одвукао до оближњег шумарка поред пресушеног канала, бесомучно је тукао рукама и ногама, а потом је силовао – образложила је судија. – Девојчица се, хвала богу, не сећа силовања. Физички се опоравила, а да ли ће и психички – остаје нам да се надамо. С. Н. је, како је испричала пред судом, када се освестила дуго ходала док није наишла на човека који ју је одвео у болницу. Ту су јој констатоване тешке телесне повреде, крвни подливи по глави и телу... Николић је, на крају, признао да ју је тукао и рукама и ногама „јер је био љут”. Његове жртве биле су деца, немоћне малолетне особе према којима није имао милости. Поставља се питање која је казна, у овим случајевима, адекватна.

Судија је истакла да суд приликом одмеравања казне, није нашао ни једну олакшавајућу околност за Николића.
М. Дерикоњић

[објављено: 17.05.2007.] Politika

Al-Jasmina

Quote from: Darker on 17-05-2007, 11:35:43

Мирно стојећи, с рукама на леђима, окривљени је саслушао изречену пресуду и њено образложење, да би се док су га судски стражари изводили из суднице, цинично насмејао.
– Ниједна друга казна за Николића,
иначе вишеструког повратника, не би била адекватна – рекла је образлажући пресуду председник већа Мирјана Илић.

Mislim da je drzava dovoljno ucinila da i samoj sebi dosudi 40 godina jer nije sprecila ono sto se IZVESNO moglo spreciti.  :nene:

I rest my case!

.grins.

tarantulica

Vishestruki povratnik???  :wall:

Zashto ga kad se prvi put vratio nisu zadrzali zauvek???

Zbog chega je ukinuta dozivotna robija???

Da li nekome ko je sposoban za ovakve stvari treba pruziti shansu da ikada bude na slobodi?  :(

Masha

Sto vise nailazim na ovakve slucajeve sve vise zalim sto smrtna kazna kod nas ne postoji.

mikele

Ма људи шта ће нам смртна казна?
Ја мислим да је доживотна робија много гора казна од смртне.Тако да,мени је жао што нема доживотне робије. :loptica
И много је битно да се уведе правило да за овакве животиње нема помиловања ни под којим условима.Еееее то је битно,јер с`обзиром да има 44,ових 40 година робије значе да ће бити на робији до краја живота.
А у затвору га чека тешко малтретирање јер криминалци највише воле да малтретирају особе које су осуђене за силовање и мучење малолетних.Сада ће њега да  :neee у затвору

Al-Jasmina

Mislim da nije ni bitno sta ce biti s njim...
Zrtve se zaboravljaju
a zakon je omogucio da se unisti/narusi zivot onih koji zakon postuju!

mikele

Quote from: Al-Jasmina on 17-05-2007, 17:52:52
a zakon je omogucio da se unisti/narusi zivot onih koji zakon postuju!
То не може никако да се спречи јер лудака и манијака је увек било и увек ће их бити.
Можда је могао овај конкретан случај да се спречи,али у глобалу то се никако не може спречити.

Al-Jasmina

Ne mogao,
MORAO biti sprecen!

Ako vec moramo da se pomirimo s tim da ce ludaka biti,
zar bas moramo da se pomirimo i s tim da ce necije dete
morati da bude zrtva?
a005
Zar je potrebno da svako iskusi takvu traumu
pa da onda zakon bude preinacen? :ohwell:

on je i ranije napadao i silovao...
Sta je takav radio na slobodi?  .grins.

dirigent

Ljudi mi imamo veoma stroge zakone i nije u njima problem , nego je problem sto se oni mogu jednostavno preinacavati muvanjem , vezama ,olaksavajucim okolnostima i slicno. Na pr. Nekog osude na 20 godina posle mu smanje za 5g za dobro vladanje, jos 5 na advokatske zalbe , jos koju za neuracunljivost , onda dobije status slobodnjaka i moze da se setka preko vikenda i eto de se stuca dves`godina - taj odlezi 5-7 g i to je kraj...

ivilija

Smrt, smrt, smrt i samo smrt ljigavom silovateljskom djubretu!!! :twisted: :twisted: :twisted:
Ma kakva dozivotna pa da ga na kraju neka budala od sudije pomiluje! Nema sanse, zao mi je sto se ja ne pitam!!! Cak mu ne bi dala ni innjekciju morfina za prijatnu smrt vec bi mucila djubre dok ne crkne od mucenja!!!
Ja sam bila na moru kada sam cula za malu i verujte mi nisam mogla da se opasuljim tokom ostatka letovanja cak sam i sanjala lik devojcice...uzas!!!
Ja stvarno nemam reci! Ja bi ubila djubre! koje on i ko mu daje za pravo da maltrtira i na najsvirepiji nacim oduzme zivot nevinom stvorenju??? Uh...

Al-Jasmina

Ja sam za kaznu zivotarenja u zatvoru mnogo, mnogo godina...
Cekanje je najteza stvar na svetu,
a u zatvoru, medju mnogo besnih ljudi na malom prostoru,
to stice svoje puno znacenje...

Darker

Jeap, nikako smrtna kazna, ali o tome mo¾e da se raspravlja u odgovarajuæoj temi;-)

Al-Jasmina

Ma znam, ali sta reci o takvom liku a da se ne zapne o pitanju kazne?  :hm
U principu sve je i receno...
jadna deca!
Kad pomislis da je poginula zato sto je htela da pomogne coveku...  :wall:

Darker

Pa, za njega je ona tada bila neprijatelj:-) sa druge strane, ja kontam da je on sam sebi najveæi neprijetelj, tj. da se mrzi iz dna du¹e;-)

Al-Jasmina

Mislim da je njemu svejedno...
jer da nije- ubio bi se od tuge
ali opet, on je sada ruzna statistika
i mislim da su i barski puzevi veca ljudska bica od njega  :T