Jagode - pune vitamina i supstanci koje ciste organizam

Started by Masha, 19-05-2007, 13:37:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Masha

Zdrave i soène

Ako vas muèi kostobolja ili imate problema s varenjem, iskoristite sezonu jagoda da biste se oslobodili upravo tih zdravstvenih tegoba. Pored toga ¹to deluju kao probiotici, jagode poma¾u u borbi protiv raka, kardiovaskularnih bolesti, slabljenja imunolo¹kog sistema i neurolo¹kih poremeæaja. U ovom tekstu æemo vam objasniti kako mo¾ete da uzmete ono najbolje iz jagoda i pobolj¹ate svoje zdravlje.

Lekovito delovanje
Listovi jagode poma¾u pri izluèivanju mokraæe, èiste krv, leèe dijareju i umiruju ¾ivce. Plod jagode leèi ¾uticu i srèane bolesti, rastvara mokraænu kiselinu u krvi i koristi u leèenju bubre¾nih i ¾uènih kamenaca i kamenaca u be¹iki. Plodovi jagode su bogati pektinom, taninom, organskim kiselinama, flavonoidima, folnom kiselinom, vitaminom E, vitaminom C, vitaminima B kompleksa, K, Fe, Mg, Ca, P i velikim brojem antioksidanasa. Neki smatraju da samo osam krupnih jagoda sadr¾i 140 odsto dnevne potrebe organizma za vitaminom C. Od ¹eæera prevladava glukoza, dok je saharoza vrlo malo zastupljena, pa ih mogu jesti i dijabetièari. Fenoli daju jagodama antikancerogena svojstva, a istra¾ivanja pokazuju da jagode usporavaju starenje. Jagode su nezamenljive ako ste izlo¾eni sekundarnom pu¹enju - elagièna kiselina u njima neutralizuje kancerogenu supstancu PAH iz dima cigarete. Trudite se da ih jedete sve¾e bez sladoleda, ¹eæera ili ¹laga, i to odmah posle kupovine, a ne kao preraðene proizvode ili sokove koji obiluju i ¹eæerom.

Nutritivna vrednost
Izuzetno su ukusne i niskokaloriène, jedna ¹oljica sve¾ih jagoda ima samo 45 kalorija. Obiluju antioksidansima i fitonutrijentima, posebno fenolima, koji spreèavaju ili poma¾u u leèenju te¹kih i hroniènih bolesti kao ¹to su dijabetes, kardiovaskularni problemi, maligna oboljenja, èir na ¾elucu, a èak doprinose i smanjenju holesterola. Sami fenoli daju jagodama antikancerogena svojstva, a istra¾ivanja su pokazala da jagode usporavaju starenje. Jagode su nezamenljive ako ste izlo¾eni sekundarnom pu¹enju, elagièna kiselina u njima neutralizuje kancerogenu supstancu PAH iz dima cigareta.

Kako da odaberete
Kvalitetne jagode moraju da budu pune i dozrele, prirodno sjajne crvene boje. Nemojte da pogre¹ite i kupite nezrele, jer jednom ubrane vi¹e ne sazrevaju. Takoðe, ne kupujte jagode bez zelenog dela jer su prezrele. Velike jagode nisu ukusne, pa birajte one srednje velièine. Ako neæete odmah da ih jedete, izvadite ih iz kutije u kojoj su kupljene, oèistite ih i rasporedite, razmaknute, u plitku posudu, pokrijte papirnatim ubrusom i ostavite u fri¾ideru najdu¾e dva dana. Trebalo bi da znate da pranjem odstranjujete prirodni za¹titni sloj jagoda, pa ako ih operete pre stavljanja u fri¾ider, brzo æe propasti. Zato ih perite tek pre konzumiranja. Ako ¾elite da ih stavite u duboko zamrzavanje, dobro ih operite i osu¹ite. Slo¾ite ih razmaknute na ravnu podlogu i stavite u zamrzivaè. Jednom zamrznute, prebacite ih u kesu. Zamrznute jagode mo¾ete èuvati do godinu dana. Ako dodate malo limunovog soka, zadr¾aæe se sve¾ina crvene boje.

Moguæi problemi
Jagode spadaju u hranu koja se najèe¹æe povezuje s alergijskom reakcijom. Ako sumnjate na moguæu alergiju, izbegavajte ih. Jagode sadr¾e i oksalate, organske kiseline koje mogu da dovedu do stvaranja bubre¾nog i ¾uènog kamenca. Trebalo bi da ih izbegavaju i osobe koje moraju da unose u organizam vi¹e kalcijuma, jer oksalati utièu negativno na njegovu apsorpciju.

izvor www.blic.co.yu

Ja ne mogu da ih jedem, ali ko moze, prijatno!

josefina87

he,he...
jo¹ jedan razlog da ih obo¾avam.. :luda
mljac,mljac... :>