Svetska zdravstvena organizacija predvidja zivotni vek

Started by Masha, 19-05-2007, 23:23:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Masha

6,5 godina kraæi ¾ivot u Srbiji



Dete roðeno u Srbiji ili Crnoj Gori tokom 2005. godine verovatno æe, s obzirom na okolnosti u kojima odrasta, ¾iveti oko 72,3 godine. Prema tabelama Svetske zdravstvene statistike za 2007. godinu, pokazalo se i da æe na¹i potomci èak 88 odsto ¾ivota provesti u zdravlju.
Svetska zdravstvena organizacija na svom sajtu navodi da su satistièke procene o oèekivanom ¾ivotnom veku ljudi u svetu bazirane na dostupnim podacima iz 2005. godine. Kada se u obzir uzmu bolesti i moguæe nesreæe, statistièki ¾ivotni vek bi se u Srbiji i Crnoj Gori smanjio na proseènih 63,8 godina. Taj „gubitak“ od osam i po godina je znatno veæi od proseka u Evropskoj uniji, èijim je ¾iteljima oèekivani ¾ivotni vek u proseku 78,9 godina, odnosno 71,6 uz bolesti i nesreæe.
Doktor Dragan Milju¹, naèelnik centra za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanoviæ Batut“, ka¾e da je ¾ivotni vek stanovni¹tva u razvijenim zemljama du¾i pre svega zbog kvaliteta ¾ivota, standarda i bolje zdravstvene za¹tite.

- U razvijenim zapadnoevropskim zemljama izdvajanje za zdravstvo je veæe, a samim tim i zdravstvena za¹tita stanovni¹tva je mnogo bolja. ®ivotni vek je produ¾en zahvaljujuæi boljoj borbi protiv bolesti, savremenim lekovima i dostupnosti tih lekova. Kod nas se èak ¾ivotni vek 2005. godine smanjio za nekih devet meseci u odnosu na 2000. godinu. Bele¾imo regresiju u poslednjih nekoliko godina, jer nas sti¾u posledice ratova, bombardovanja, decenijskog kontinuiranog stresa - obja¹njava dr Milju¹.

Posmatrano prema ostalim novostvorenim dr¾avama na tlu biv¹e Jugoslavije, Srbija je po du¾ini statistièki oèekivanog ¾ivotnog veka jedino ispred Makedonije, u kojoj je prosek 72 godine, odnosno 63,4 godina (uz bolesti i nesreæe). U BiH, prema podacima SZO, oèekivani ¾ivotni vek je u proseku 72,8, odnosno 64,3 godine (uz bolesti i nesreæe), u Hrvatskoj 74,8 i 66,6 godina, a u Sloveniji 76,6 odnosno 69,5 godina.
U Evropi bi najdu¾e, statistièki gledano, ¾iveli ¾itelji Monaka (81,2 godine), a najkraæe Turkmenistana (62,7), Kazahstana (63,6) i Tad¾ikistana (63,7). Nacije kojima bolesti i nevolje najvi¹e - èak devet godina - skraæuju oèekivani ¾ivotni vek su Jermeni i Albanci. Prvima je oèekivani ¾ivotni vek u proseku 70 godina (61 uz bolesti), a drugima 70,4, odnosno 61,4.
Svetski rekord za mu¹karce, po oèekivanoj du¾ini ¾ivota od 80 godina, pripada mu¹kim ¾iteljima San Marina, a za ¾ene Japankama, s oèekivanim vekom od 86 godina, koje veæ tradicionalno zauzimaju vodeæu poziciju u svetu.

BETA