Misteriozni nestanak uèenika na Jastrepcu

Started by Bred, 21-05-2007, 09:42:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: T. Markoviæ - subota sa I.I. i G.Z. |
Misteriozni nestanak uèenika na Jastrepcu

Sedamnaestogodi¹nji Dejan Ribaæ, uèenik ©umarske ¹kole iz Kraljeva, misteriozno je nestao u petak oko 13 sati na planini Jastrebac, gde se nalazio na ¹estodnevnoj ¹kolskoj praksi. Sumnju da se nestalom mladiæu desilo ono najgore izazvali su odreðeni tragovi naðeni kod jednog njegovog druga, kome je zbog toga, kako saznaje „Blic“, odreðeno policijsko zadr¾avanje od 48 sati.

Profesorska bruka
Me¹tani Kolonije i Dejanovi drugari juèe su najvi¹e zamerki imali na Dejanove profesore iz ©umarske ¹kole u Kraljevu.
- Sramotno je od njih da su Dejanovov nestanak policiji prijavili posle sedam sati, a roditelje pozvali tek sutradan. Pa, kakvi su to profesori - pitaju se me¹tani.
Uèenik je nestao u petak oko 13 sati. Pre toga je sa nekoliko drugova sedeo u ©umarskoj kuæi, gde su popili po nekoliko èa¹ica rakije. Potom su svi zajedno oti¹li do jezera na kupanje. Veæina uèenika Dejana je poslednji put videla kako izlazi iz vode. Njegov drug, koji se sada nalazi u pritvoru, proveo je sa njim poslednje minute pre nego je utvrðeno da Dejana nema.
©ta se, meðutim, de¹avalo tokom tih nekoliko minuta, za sada niko ne zna. Osumnjièeni je policiji do sada isprièao nekoliko razlièitih verzija dogaðaja. Njegova prièa biæe proverena na poligrafskom testiranju. Policija danas oèekuje i rezultate ve¹taèenja sumnjivih tragova, pronaðenih meðu stvarima privedenog uèenika.
Da postoje odreðene sumnje u zloèin pokazuje i naèin organizovanja policijske potrage. Ronioci MUP-a su, na osnovu odreðenih pretpostavki iz izjave osumnjièenog uèenika, u subotu pretra¾ivali deo jezera oko mosta, ali nisu ni¹ta prona¹li. Policajci PU Kru¹evac juèe su sa dresiranim psima pretra¾ivali i ¹umu, ali ni tamo nije naðen nijedan trag koji bi doveo do Dejana. Intenzivna potraga biæe nastavljena i danas kada æe ekipa ronilaca u brojnijem sastavu ponovo pretra¾ivati jezero.
Rukovodstvo ©umarske ¹kole, povodom ovog dogaðaja jo¹ se nije oglasilo. Nastavnici koji su bili na Jastrepcu, kako saznaje „Blic“, prièu o Dejanovom nestanku na samom poèetku nisu shvatili dovoljno ozbiljno. Iako je Dejan nestao jo¹ oko 13 sati, kru¹evaèkoj policiji je sluèaj prijavljen tek oko 20 sati.
„Blic“ saznaje i da je direktor Zoran Nikoliæ na Jastrebac otputovao tek dan posle saznanja da je nestao uèenik. Sa jo¹ sedmoro nastavnika i sa svim ðacima, on se juèe vratio u Kraljevo. Niko od njih nije ¾eleo da komentari¹e ¹ta se na Jastrepcu dogaðalo u poslednja tri dana.
Kru¹evaèka „Televizija plus“, koja je u subotu pratila policijsku potragu na Jastrepcu, uspela je da dobije izjave samo nekolicine Dejanovih drugara, koji su, iako vidno uznemireni, jo¹ puni nade da se nije dogodilo najgore.
- Nemamo predstavu gde je. Bili smo do sela u okolini, ali njega nema - rekao je uèenik iz Dejanovog odeljenja.
Dejanov najbolji drug ka¾e da se jo¹ nada.
- Tra¾im ga. Sve se nadam da je tu, blizu nas - ka¾e Dejanov drug.
Na Jastrepcu su se juèe pojavili i Dejanovi roditelji ®arko i Sne¾ana, kao i stariji brat Nenad. O Dejanovom nestanku, njih su nastavnici ©umarske ¹kole obavestili tek u subotu uveèe, dan i po posle nestanka. Do njih, meðutim, juèe nije bilo moguæe doæi. Njihovu kuæu u u prigradskoj MZ Kolonija - Ðurðevo brdo u Jagodini juèe je èuvalo nekoliko kom¹ija. Ka¾u da sa zebnjom oèekuju svaku vest sa Jastrepca. Prvi kom¹ija porodice Ribiæ, Rodoljub ®ivanoviæ, ka¾e da su oni dobra i po¹tena familija. Otac ®arko se pre nekoliko decenija iz Knina doselio u Jagodinu, zasnovao porodicu i sagradio kuæu na bre¾uljku.
- Dejan i Nenad su odlièni momci sa kojima niko nikada nije imao problema. Lepo su vaspitani. Iznenadio sam se kada sam èuo da je Dejan nestao. On je lep mladiæ, uvek me srdaèno pozdravi, pita za zdravlje, da li mi je potrebna pomoæ.... Ne mogu da verujem da je tek tako nestao. Nadam se samo da se ni¹ta stra¹no nije dogodilo - prièa vidno uzbuðen kom¹ija ®ivanoviæ.
Dejanov nestanak posebno je pogodio njegove drugove iz Kolonije.
- Dru¾ili smo se stalno i igrali basket. Iz Kraljeva, gde je sa cimerom ¾iveo kao podstanar, Dejan je u Jagodinu èesto dolazio. Skoro svakog vikenda, jer je bio vezan za porodicu. Odlièan je momak, miran i dobar. Nikada se sa ni sa kim nije posvaðao. Ne znam ¹ta je moglo da se dogodi, pa da tek tako nestane. Koga god da pitate, za njega æe reæi isto - povuèen, miran, tih - ka¾e drug Marinko ®ivaljeviæ.

blic
-----

Boze me oprosti, ali mei su sumnjiva ova dvojica koji su ga zadnji videli... ili sam ja mnogo gledao odeljenje za ubistva.... :roll:

hulio_salinas

Au... Uzas. Tuga.

Ne znas ni sta da mislis ni sta da kazes...

K'o sto kaze Bred, "Boze me oprosti..."

qwertz

sada sam cuo na tv-u! Nasli su telo na dnu jezera na Jastrepcu! Stvarno strasno i tuzno!

Bred

Naðeno telo nestalog mladiæa
21. maj 2007. | 13:45 | Izvor: B92
Kru¹evac -- B92 nezvanièno saznaje da je u jezeru na Jastrepcu naðeno telo uèenika Dejana Ribaæa.

U toku je istraga koja treba da ustanovi okolnosti pod kojima je mladiæ nestao. Prema saznanjima B92, sumnju da se nestalom deèaku desilo najgore izazvali su odreðeni tragovi naðeni kod jednog njegovog druga, kom je zbog toga odreðeno policijsko zadr¾avanje od 48 sati, koje istièe danas, pa æe tokom dana biti priveden istra¾nom sudiji Okru¾nog suda u Kru¹evcu.

Kako B92 saznaje, taj mladiæ je s Dejanom bio neposredno pre nestanka. Osumnjièeni je policiji isprièao nekoliko verzija, a koja je istinita, biæe poku¹ano da se utvrdi na detektoru la¾i. Oèekuju se i rezultati ve¹taèenih tragova naðenih na njegovoj odeæi.

Nestanak uèenika Srednje ¹umarske ¹kole Dejana Ribaæa prijavio je, 18. maja u 19.40, profesor koji je na Jastrepcu sa uèenicima sprovodio program '©kola u prirodi'.

katarina

Ma idi bre...alkohol, sunce i kupanje je ubistvena kombinacija! Koliko je takvih slucajeva... sta rade ti ljudi...

Masha

Naðeno telo, osumnjièeni priznao

Kru¹evac -- M.È, osumnjièen za ubistvo Dejana Ribaæa, na saslu¹anju kod istra¾nog sudije prihvatio odgovornost za smrt ¹kolskog druga.

Istra¾ni sudija Katarina Bo¹koviæ odredila mu je pritvor do 30 dana. Obdukcija tela Dejana Ribaæa, kako saznaje B92, pokazala je da je uzrok smrti davljenje. Meðutim, sumnja da je deèak ubijen, zbog tragova krvi pronaðenih na odeæi jednog od Dejanovih drugova sa inicijalima M.È, pokazala se ispravnom.

Naime, osumnjièeni M.È. koji je policiji prièao razlièite verzije o Dejanovom nestanku, na saslu¹anju kod istra¾nog sudije u Kru¹evcu, kod koga je priveden sa kriviènom prijavom za ubistvo, priznao je da je kriv za Dejanovu smrt, ali da je to uradio u samoodbrani. Istra¾ni sudija odredio mu je pritvor do 30 dana.

"Osumnjièeni je u svom iskazu istakao da su se kretali preko mosta na planini Jastrebac i da su tom prilikom do¹li do takozvanog doka. U svom iskazu je istakao da ga je pokojni Ribaæ gurnuo, da ga je pre toga pitao hoæe li da se kupaju, a ovaj odgovorio da neæe, da je hladna voda, da je slab plivaè. Onda ga je Ribaæ gurno, ovaj je pao na dok, povredio koleno i dok je le¾ao, ka¾e, Ribaæ je ponovo poku¹ao da ga ubaci u jezero, onda ga je ovaj instiktivno nogom odgurnuo i Ribaæ je pao u jezero", rekao je Momir Vuèkoviæ, advokat osumnjièenog M.È.

Kako saznajemo, po zavr¹etku istra¾nih radnji koje, izmeðu ostalog obuhvataju i DNK rezultate tragova krvi na majici osumnjièenog, krivièni postupak protiv M.È. vodiæe sudija za maloletnièki kriminal, a zapreæena kazna za ubistvo je do 10 godina zatvora.

Podsetimo, ronioci su danas, èetvrtog dana potrage, oko 12.30 prona¹li u jezeru na Jastrepcu telo Dejana Ribaæa iz Jagodine, uèenika treæeg razreda ©umarske ¹kole iz Kraljeva. Ovu informaciju potvrdio je i direktor policije Srbije Milorad Veljoviæ: "Pokojni Dejan Ribaæ je u 12.25 izvaðen iz jezera na Jastrepcu. Sada radimo na rasvetljavanju okolnosti dogaðaja. Ima i drugih detalja, ali u cilju istrage, jer se radi o maloletnim licima, ne bih ih iznosio."

Informaciju je potvrdio i Nikola Stevanoviæ, novinar lokalne TV Plus, koji je bio na licu mesta na Jastrepcu: "Nezvanièno se saznaje da policija sumnja da je Ribaæ ubijen. Njegov ¹kolski drug M. È. iz Brusa zadr¾an je u pritvoru, po¹to je istra¾nim organima dao vi¹e razlièitih iskaza. Iz izvora bliskih policiji, saznaje se da je M.È. sproveden za Beograd kako bi bio podvrgnut detektoru la¾i. Be¾ivotno telo sedamnaestogodi¹njeg Dejana Ribaæa prona¹ao je jedan od dvojice ronilaca ®andarmerije, nekoliko metara od obale."

Nestanak Ribaæa, prijavio je u petak 18. maja u 19.40 profesor koji je doveo uèenike na program "©kola u prirodi" na Jastrebac, planinu dvadesetak kilometara udaljenu od Kru¹evca.

Prema prvim informacijama, njemu se izgubio trag kada je oti¹ao u prodavnicu udaljeni dva kilometra od odmarali¹ta gde su bili sme¹teni uèenici.

U potragu koja je trajala nekoliko dana, pored policije, ukljuèili su se i radnici JP "Srbija¹ume", èlanovi planinarsko-smuèarskog dru¹tva "Jastrebac", lovaèkog udru¾enja iz tog grada, uèenici ©umarske ¹kole iz Kraljeva, kao i ronioci koji su i prona¹li telo u jezeru.

Porodica ogorèena

Porodica uèenika Dejana Ribaæa iz Jagodine, koji je pronaðen u jezeru na Jastrepcu, tvrdi da je on ubijen i da je prilikom izvlaèenja iz jezera imao povrede u predelu lica.

Porodica je ogorèena na pona¹anje nastavnika i direktora ©umarske ¹kole u Kraljevu koji su dozvolili da deca ostanu sama kada se i dogodila tragedija. Isto tako zameraju policiji koja ih je obavestila tek u subotu, sutradan posle Dejanovog nestanka.

Dejanova strina Svetlana Ribaæ ka¾e da su poverili dete ¹koli i da su prosvetni radnici plaæeni za to da brinu o njima umesto da ih ostavljaju same. “I sad æe neko da nam ka¾e da nastavnik i direktor nemaju odgovornost. Ceo svet æe znati za ovo, ali ¹ta sve to vredi kad ne mo¾emo da vratimo na¹eg Dejana, koji je bio dete za primer”, ka¾e Svetlana.

Porodici Ribaæ svu pomoæ ponudio je predsednik op¹tine Jagodina Dragan Markoviæ Palma.

izvor B92

mikele

Ужас,ужас. :(
Овај дечко што је нађен у језеру је брат од ујака мог екстра друга.Данас је и он био тамо да га тражи.Туга Божја.
Одмах се знало да је овај мали умешан јер је неколико пута причао различите приче,а и одмах је тражио адвоката што је јасан знак да нешто хоће да сакрије.Е сада под којим околностима се све то десило,то нећемо никада сазнати.

Bred

#7
Sta sam rekao? ccc. tuzno. znao sma cim policija cuti da je ovaj poslednji koji ga je video sumnjiv [ a sad je i logicno posto je bio umrljan krvlju sto se sad vidi].
Ono sto mi je najmucnije jeste to sto je M.C dozvolio da Dejana stotine ljudi trazi  a znao je da ga je gurnuo[ili sta je vec tu bilo] u jezero.................. To je ono sto NIKAKO ne mogu da shvatim i svarim!
Roditelji mogu da krive koga god hoce, cinjenica je da oni nisu bili klinci i da niko ne moze paziti na bilo koga 24h dnevno....


------------

Uèenika na Jastrepcu ubio najbolji drug
Autor: T. M. S. - I. I. - S. M. - G. Z. | 22.05.2007 - 08:57


Nakon skoro tri dana potrage u kojoj je uèestvovalo nekoliko stotina ljudi, na dnu jezera na Jastrepcu pronaðeno je be¾ivotno telo Dejana Ribaæa, sedamnaestogodi¹njeg uèenika kraljevaèke ©umarske ¹kole. Osumnjièeni Marko È. koji je policiji prièao razlièite verzije o Dejanovom nestanku, na saslu¹anju je priznao je da je kriv za Dejanovu smrt, ali da je to uradio u samoodbrani. Istra¾ni sudija odredio mu je pritvor do 30 dana.

Osumnjièeni va¾io za mirnog momka
Osumnjièeni Marko È. u rodnom Brusu va¾io je za tihog i mirnog momka, koji je sa mlaðim bratom aktivno igrao u FK Kopaonik. ©kola mu je slabo i¹la, dva puta je ponavljao godinu i tako se na¹ao u odeljenju sa Dejanom, sa kojim se zdru¾io.
- Bili su najbolji drugovi. Marko je èak planirao da ovih dana pozove Dejana u goste, u oèevu kuæu, da ga upozna sa roditeljima i bratom. ©ta se izmeðu njih desilo na Jastrepcu, sada zna samo Marko - ka¾u njihovi zajednièki prijatelji.
„Osumnjièeni je u svom iskazu istakao da su se kretali preko mosta na planini Jastrebac i da su tom prilikom do¹li do takozvanog doka. U svom iskazu je istakao da ga je pokojni Ribaæ gurnuo, da ga je pre toga pitao hoæe li da se kupaju, a ovaj odgovorio da neæe, da je hladna voda, da je slab plivaè. Onda ga je Ribaæ gurno, ovaj je pao na dok, povredio koleno i dok je le¾ao, ka¾e, Ribaæ je ponovo poku¹ao da ga ubaci u jezero, onda ga je ovaj instiktivno nogom odgurnuo i Ribaæ je pao u jezero“, izjavio je Momir Vuèkoviæ, advokat osumnjièenog Marka È.
Obdukcija tela Dejana Ribaæa, kako se saznaje, pokazala je da je uzrok smrti davljenje.
Po zavr¹etku istra¾nih radnji koje, izmedu ostalog obuhvataju i DNK rezultate tragova krvi na majici osumnjièenog, krivièni postupak protiv Marka È. vodiæe sudija za maloletnièki kriminal, a zapreæena kazna za ubistvo je do 10 godina zatvora.
Pronala¾enjem Dejanovog tela uga¹ena je i poslednja nada njegovih roditelja da im je sin ¾iv. Skru¹enoj majci Sne¾ani, koja je sa obale posmatrala ronioce kako iz jezera vade telo njenog mlaðeg sina, u pomoæ su pritekli lekari Hitne pomoæi. Suprug ®arko, stariji sin Nenad i Dejanovi drugovi i roðaci uzalud su je te¹ili. Bratu Nenadu se u jednom trenutku samo otrgao uzvik oèajanja: „Ubiæu ga, ubiæu!“.
Dejanov le¹ prona¹li su ronioci MUP-a u donjem delu jezera, na dubini od oko dva metra. Posle uviðaja, le¹ u crnoj kesi prebaèen je na Institut za sudsku medicinu, gde æe obdukcijom biti utvrðen taèan uzrok smrti.
Marko je bio i poslednji koji je u petak bio sa Dejanom, pre nego ¹to je oko 13 sati utvrðeno da ga je nestao.
Dejan, Marko i jo¹ jedan drug su u petak pre podne izbegli predavanje i, kako „Blic“ saznaje u ¹umarskoj kuæi, popili vi¹e od litra rakije. Drug se vratio do hotela, dok su Dejan i Marko ostali sami. ©ta se izmeðu njih de¹avalo jo¹ nikome nije poznato. Marko se oko 13 sati vratio do drugova iz odeljenja sa kojima je bio na organizovanoj nastavi u prirodi. Pojavio se sa iseèenim prstom, razbijenim kolenom i krvavom majicom. Od Dejana nije bilo ni traga. U potragu za njim krenuli su najpre samo ostali ðaci i nastavnici, dok je kru¹evaèka policija o nestanku obave¹tena tek uveèe. Organizovana je potraga, u koju su se u subotu prikljuèili i ronioci MUP-a. Istog dana, osumnjièeni Marko je zadr¾an u pritvoru, a potera kojoj su se prikljuèili i pripadnici ®andarmerije, ¹umari, lovci i planinari je nastavljena do juèe u podne, kada je Dejanovo telo izvuèeno iz jezera.
Osumnjièeni Marko je, kako saznaje „Blic“, na saslu¹anju u policiji isprièao nekoliko razlièitih verzija Dejanovog nestanka. Prvo je tvrdio da su se kupali u jezeru i da se Dejan udavio. Suoèen sa odreðenim tragovima, koji su nagove¹tavali moguænost zloèina, Marko je promenio prièu izjavom da su se potukli na mostu i da je Dejana gurnuo u jezero. Ni ova tvrdnja, meðutim, najverovatnije nije taèna jer Dejanova telo nije naðeno u neposrednoj blizini mosta.
Na Jastrepcu su juèe, osim Dejanovih roditelja i roðaka, bili i nastavnici i uèenici ©umarske ¹kole. Profesori æute, a ¹kolski drugovi odmahuju rukom iz reèi: „©ta æe vam na¹e izjave?“.
U porodiènoj kuæi Ribaæevih, u prigradskoj Koloniji Ðurðevo brdo u Jagodini, juèe popodne muk, neizvesnost i poslednju nadu da je Dejan ¾iv i da se sakrio u nekoj kuæici od ki¹e i hladnoæe zamenili su bolni jecaji i suze.
- Ne mogu vi¹e ni da prièam, ni da plaèem. Ugasila se i poslednja nada. Dejana vi¹e nema. Majka Sne¾ana je krenula kuæi, a otac, brat i stric su ostali na Jastrepcu da dopreme telo - prièa Dejanova strina Svetlana. Ostali roðaci Ribaæevih, iz svih krajeva Srbije, otputovali su juèe ujutru na Jastebac da tra¾e Dejana. Sada se vraæaju bez njega. U kuæi, sve vreme zvoni telefon. Strina Svetlana javlja se u suzama.
- Sve bih dala da sam sa njima na Jastrepcu, pored Sne¾e. Oèajna je i ne mo¾e da prièa. Izbezumljena je, ¹ta mo¾e jadna majka - prièa strina, koja je Dejana poslednji put videla pro¹le nedelje.
Bio je pun ¾ivota, ka¾e ona, sjajan uèenik, sportista, dete za primer. Svetlana ka¾e i da æe porodica Ribaæ tra¾iti odgovornost ljudi koji su organizovali nastavu na Jastrepcu.
- Niko ne mo¾e ni da pomisli da odgovornosti nema. Dejan je nestao u petak, a razredni stare¹ina je roditelje pozvao tek u subotu u 22 sata. I od tada sa nama niko nije prièao. Svi æute. I nastavnici i drugari. Samo smo od konobara èuli da su se uèenici svaðali na mostu. Pa, nemoguæe je da niko ni¹ta nije znao. I kako je nastavnik mogao da pusti decu da u 10 sati ujutru budu pijani. Za decu je razumljivo, ali gde je nastavnik da brine o njima. Pa, razredni stare¹ina je previo prst tom uèeniku koji je bio sa Dejanom i onda je organizovao poteru, a da je policiju zvao tek sedam sati kasnije. Èak je i histerisao na Dejanovu majku. Prièao je da je uèinio sve. ©ta je to uradio? Izgubio je dete koje mu je bilo povereno. I ¹ta, obavestio je direktora? Bojim se da æe taj isti profesor jednog dana mo¾da biti direktor ¹kole. Dejan je, èuli smo, bio u ¹ortsu i majici, po onakvoj hladnoæi. To znaèi da je dete stvarno bilo pijano. Ako je tako, onda celu ¹kolu zbog toga treba zatvoriti - ka¾e Svetlana.
Rukovodstvo ¹kole, kao ni Ministarstvo prosvete, nisu se oglasili povodom tragedije.

stef


hulio_salinas


Al-Jasmina

Lepo bogami, deca
a litar i po rakije u 10 izjutra? :wall:
I kako onda da ne dodje do nesrece :ohwell:

Bla_bla_blaaaa

i eto proslo godinu dana od ovog dogadjaja... :ohwell:

A taj sto je kao osumnjicen, sta je na kraju bilo sa njim?