Golubovi pismono¹e ponovo u akciji

Started by Korisnicko Ime, 21-05-2007, 10:19:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Golubovi pismono¹e ponovo æe dostavljati pisma pojedinim ¾iteljima Sankt Peterburga, zahvaljujuæi ornitolozima, koji smatraju da je to najsigurniji i najromantièniji vid dostavljanja poruka.

Pripremajuæi se za akciju, desetak primeraka dresiranih divljih golubova ¾ivi u gradskim golubarnicima pod budnim okom odgajivaèa Jevgenija Zamoskovskog, preneo je ruski televizijski kanal NTV.

Prema reèima ruskog ornitologa, golub voli blizinu ljudi i uvek se vraæa kuæi. Ta njegova osobina iskori¹æena je za preno¹enja poruka.

Savremeni Rusi su oèuvali vid romantiène komunikacije, pa se dopisuju iako ¾ive u istom gradu. Golubovi se dresiraju da nose pisanu poruku u aluminijumskoj cevèici ili kesici na grudima. 

Prednost goluba-pismono¹a je ¹to im ne smeta gu¾va u saobraæaju, a ne moraju ni da èekaju zeleno svetlo na semaforu. Golub-pismono¹a leti brzinom od 60 kilometara na èas, a mo¾e prevaliti rastojanje od 400 do 1200 kilometara.

Golubiju po¹tu, odra¾avanje veze izmeðu vojnih jedinica pomoæu golubova pismono¹a, kako navodi struènjak, koristili su narodi jo¹ u starom veku.

Sa Bliskog istoka preneli su je u Evropu uèesnici krsta¹kih ratova u 12. veku. Bila je u upotrebi u Francuskoj i Belgiji i drugim zemljama.

Prvi agencijski biro Rojters slu¾io se golubijom po¹tom za preno¹enje vesti.

U vreme carske Rusije golubovi pismono¹e su obuèavani u peterbur¹kom Zimskom dvorcu. Èlanovi carske porodice slali su pisma na daèu u Carsko selo.

Svaki dvorjanin je imao svog goluba, dok je u armiji je postajalo posebno odeljenje gde su trenirali pismono¹e za vojsku.

B92




moram i ja jednog da izdresiram
ovo je bas simpa  :happy: