Sve o parfemima

Started by Masha, 21-05-2007, 11:32:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Masha

Kako treba da ih testirate pre kupovine i kako ko¾a odreðuje miris

Nekima odgovaraju slatkasti, nekima reski, a neki su slabi na samu reè „parfem“. Otkrivamo za¹to je tako i predstavljamo mirisne novitete.
Na¹a ko¾a ima svoj miris i svoju takozvanu hemiju koja utièe na miris koji nanosite na nju. Isti parfem miri¹e drugaèije ne samo na razlièitim ljudima nego i na va¹oj ko¾i zavisno od ambijenta, va¹eg raspolo¾enja, godi¹njeg doba i mnogih drugih faktora...

Parfemi i ko¾a
Neèija ko¾a prosto uni¹tava sve ¹to se nanese na nju, dok æe na neèijoj ko¾i i najbla¾e koncentracije parfema trajati ceo dan. To zavisi od toga koliko masnu, suvu ili kiselu ko¾u imate.
Oni koji imaju suvu ko¾u, èe¹æe moraju da nanose miris jer njihova ko¾a nema dovoljno vlage koja pospe¹uje trajnost mirisa. Ukoliko imate masnu ko¾u, va¹ parfem æe trajati mnogo du¾e. Trajnost i miris parfema zavise i od kiselosti va¹e ko¾e. Svako od nas ima ko¾u razlièite kiselosti koja se meri pH nivoom.

Kako testirati parfem?
Parfem je najbolje da testirate na ko¾i. Kada udi¹ete miris direktno iz boèice, osetiæete miris alkohola i samo visoke note kompozicije. Treba da pustite parfem da za¾ivi na va¹oj ko¾i, a to æe se desiti za 10-15 minuta posle nano¹enja. Nemojte da testirate vi¹e od tri parfema odjednom, jer va¹ nos mo¾e da vas izneveri.

Kako se nanosi?

Ne prskajte kosu i odeæu. Parfem isu¹uje kosu, a na odeæi ostavlja fleke. Parfem najlep¹e mirise ispu¹ta u dodiru s va¹om ko¾om, zato ga samo na ko¾u i stavljate. Za leto bi bilo najbolje da koristite parfeme bez alkohola. Ako koristite obiène parfeme, nikada ih ne stavljate pre sunèanja, jer je alkohol ¹tetan po ko¾u, a neki sastojci mogu da budu fotoosetljivi i da vam ostave mrlje na ko¾i.

Struktura parfema
Svaki parfem se sastoji od mnogo razlièitih mirisnih esencija èija se du¾ina zadr¾avanja na ko¾i razlikuje. U zavisnosti od toga koliko im treba da ispare s ko¾e, struènjaci mirisne esencije dele na bazne, srednje i gornje note.

Gornja nota
Gornja nota je miris koji se oseti èim se otvori boèica i onaj zbog kog nam se parfem svidi ili ne. Ipak, to nije pravi miris parfema jer sadr¾i mirisne esencije koje za 10 do 30 minuta ispare. Uglavnom je reè o mirisnim notama agruma, lavande, anisa i mente.

Srednja nota
Srednja nota je pravi parfem koji na ko¾i traje od tri do èetiri sata. Trenutno su najpopularnije èempres i orijentalne note.

Bazna nota
Bazna nota sastoji se od me¹avine trajnih mirisnih esencija, èiji je glavni zadatak da ve¾u slabije arome. Za bazu parfema obièno se koriste note drveta, iris, vanila i balzami.

Kako èuvati parfem?
Parfem se èuva proseèno tri godine u sluèaju da nije otvaran, i od ¹est do 18 meseci u sluèaju da je otvoren. Ali to nije pravilo za sve parfeme, jer se neki mirisi mogu da se èuvaju i deset godina, a neki se kvare i nakon nekoliko meseci u sluèaju da se èuvaju u lo¹im uslovima. Parfemi imaju tri neprijatelja: svetlo, visoku temperaturu i vlagu. Najbolje je èuvati parfem u originalnoj kutiji, pogotovu ako ga retko koristite i imate ga u veæoj kolièini. Ako ga èuvate bez kutije, ne sme biti izlo¾en jarkom svetlu, èak ni elektriènom.

Parfemi u trendu
1.Kylie Minogue - Darling, prevlaðuju cvetne note, cena: 30 ml, oko 2.500 dinara
2.Isseys Miyake ‘L’Eau d’Issey’ Eau de Toillete Spray, preovlaðuju sve¾e note cena: 80 evra, 100 ml
3.Dior ‘Addict’ Eau de Parfum Spray, preovlaðuju zaèinski mirisi, cena: 80 evra 100 ml
4.Bvlgari Rose Essentielle , preovlaðuju drvenkasti mirisi, cena: 65 evra 65 ml

izvor www.blic.co.yu

Dukica

Е, мени су се раније много свиђали воћни парфеми,
онако освежавајући, типа Давидофа и сл.
А сад... :shock
Уууу, батистутице, без Шанела 5, не изилазим!
Водим ка Бугарској ружи...

Al-Jasmina

Isseys Miyake
:Bog :Bog :Bog

moj moj moj

Pedja

ја некако не волим онако слаткасте парфеме  :roll:

Али најбољи до сада су ми бели Армани,Бос...  :pljes:

marer_86

meni se svidja mediterano i koristim ga .... ali zato kada devojka mirise na crveni gucci rush ... mmmmmmmmm

Darker

benzin. Posle brijanja sekirom:-)

mina-L

Meni je prelep Armani Mania kao i D&G The One

Korisnicko Ime

Givenchy and Armani Code  :happy:  :a

katarina

Armani Code-savrsen, a i u trendu!
I u poslednje vreme zaboravljen-Light Blue(D&G)
Inace mnogo volim i Burberry Touch.

zoe

Givenchy - Very irresistible :happy: :a

Мада ја генерално волем и остале Givenchy парфеме :)

malena

Quote from: Korisnicko Ime on 24-05-2007, 22:25:11
Armani Code  :happy:  :a
Odusevim se kad neko tako mirise.  :Bog

AquArius

Armani Code izgleda does it za mnoge od nas  :happy:

Elem.
volem ja i Boss-ove muske
na muskarcu naravski ..  :>

I tako,
a sad jedna pricica  :)

Gospodin Nos, sa velikim slovom N, je osoba koja bira sastojke za parfem.
Ima mali broj takvih ljudi na svetu, rodjeni sa takvim darom!,
koji na osnovu jednog inspirijuma mogu da odrede na hiljade pojedinacnih mirisa ..
i to u smesi!  :shock

I tako, jedan Nos moze da radi za nekoliko fabrika parfema,
on bira sastojke za najbolje prodavane parfeme, buduce hitove,
ali i za sve ostale ..

Jedan parfem moze da se sastoji i od nekoliko stotina sastojaka,
etericnih ulja ..

Nos dobija bas veliki novac za to sto radi!
Ali njegov zivot je uredan,
on ne pije, ne jede jaku hranu, uopste ne jede odredjene namirnice,
mora da spava mnogo, da bude zdrav .. sex takodje moze da pokvari culo  :K
(dobro ovo mozda i nije tolika istina).

Sve ima svoje sto bi se reklo ..

Cast je bila videti Jedan Nos, u Gras-u u Francuskoj ..
jer oni su retke zverke..

:happy:

preporuka .. pogledati film Parfem (a moze i knjigu oprocitati ili .. jedno i drugo)

mina-L

E,ljudi,bas sam gledala i najjeftiniji su parfemi u DIVI , a najskuplji u Jasminovim radnjama!

willie the scot

armani -code...to crno cudo does not it for me :K...ipak,dobri su gaultier, givanchy...onaj stari armani u crno-zlatnom pakovanju...
uopste, nesto i ne volim da se prskam parfemima...to je ipak zabava dokonih smrdljivih francuscica(stef, bez uvrede :K)
dezodorans stick + sapun rules.

lijepa bosanka

moj izbor... Gucci Envy Me