Mi¹je dlake i salmonela u hrani u obdani¹tu

Started by Roben, 21-05-2007, 18:04:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Roben

Mi¹je dlake i salmonela u hrani u obdani¹tu

Dvoje mali¹ana iz ni¹kog obdani¹ta "Slavuj" zadr¾ano je danas zbog visoke temperature, povraæanja i bolova u stomaku na Infektivnoj klinici Klinièkog centra u Ni¹u, reèeno je agenciji Beta u sanitarnoj inspekciji Ni¹avskog okruga.

U inspekciji su rekli da su deca zadr¾ana na leèenju i da su u vanrednom sanitarnom pregledu obdani¹ta "Slavuj" nadjene "izluèevine i dlake glodara", zbog èega je obdani¹te zatvoreno i nalo¾ena deratizacija i dezinfekcija. Kako se navodi u trenutku vanrednog pregleda u vrtiæu je zateèeno 222 dece.

Sanitarna inspekcija je u èetvrtak u drugom ni¹kom obdani¹tu - "Bajka" proglasila epidemiju salmonele kojom je zara¾eno vi¹e od 30 dece i vaspitaèa, a na Infektivnoj klinici leèeno je troje dece i jedan vaspitaè.

Ni¹ka obdani¹ta hranu dobijaju iz Centralne kuhinje ustanove "Pèelica" koja se bavi sme¹tanjem i èuvanjem dece pred¹kolskog uzrasta.

U toj kuhinji dnevno se pripremi 16.000 obroka, a sumnjalo se da je epidemija "salmonelom" izbila kada je deci za doruèak podeljena kajgana.

Sanitarna inspekcija nalo¾ila je odmah deratizaciju i dezinfekciju Centralne kuhinje i vanredni sanitarni pregled radnika koji rade na ishrani i nezi dece.


Epidemija salmonele u Knja¾evcu


U Knja¾evcu je progla¹ena epidemija salmonele, nakon ¹to je proteklog vikenda zara¾eno stotinak mali¹ana uzrasta od dve do sedam godina.

Naèelnik pedijatrijske slu¾be u Domu zdravlja dr Miodrag Ra¹iæ rekao je da je dvanaestoro dece zadr¾ano je na leèenju, a ostali su pu¹teni kuæama.

S obzirom na to da je ¹ezdesetak obolelih mali¹ana iz tri vrtiæa Pred¹kolske ustanove 'Bajka', sumnjalo se da je uzrok zaraze zajednièka kuhinja, ali ta pretpostavka se nije pokazala kao taèna, jer su svi uzorci bili negativni, rekao je Ra¹iæ.

U zajeèarskom Zavodu za javno zdravlje 'Timok' ispituju se i brisevi zaposlenih u knja¾evaèkim vrtiæima, jer postoji moguænost da se meðu njima nalazi klicono¹a.

(MONDO/agencije)